Heimar Nolcken

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Heimert Nolcken)

Heimar Ernst Gustav Nolcken (1/13. märts 1899 Kudjape – 8. veebruar 1960 Heidelberg) oli Eesti (leitnant) ja Saksamaa (kolonelooberst) sõjaväelane.

Heimar Nolcken teenis Eesti Vabadussõjas leitnandina Eesti Ratsapolgus, pärast Vabadussõda lõpetas Sõjakooli ja teenis hiljem Ratsarügemendis. Ta õpetas Tartu Ülikooli arstiteaduskonna kehalise kasvatuse osakonnas ratsutamist.

Heimar Nolcken lahkus Eestist 1939. aastal umsiedlungi käigus ning astus Saksa Wehrmachti teenistusse, kus teenis ratsaväeüksuses väeosa ohvitseridele taktikaõpetaja ja lektorina.

Teises maailmasõjas teenis ta Saksa armees, kus oli 1941. aastal 268. Baieri luuredivisjoni komando ülem, osaledes lahingutes Moskva all (Serpuhovi ja Juhnovo piirkonnas); 1942. aastast 32. Luuredivisjoniga Demjanski piirkonnas ja 1943. aastast 2. Siberi Kasakarügemendi (Sibirisches Kosakenregiment 2) ülem, mis kuulus ooberst Hans-Gert von Baathi juhitud 1. Kasaka ratsaväediviisi (1. Kosaken-Kavallerie-Division) ja see omakorda XV. Kasakate SS-Ratsaväekorpusse (XV. Kosaken-Kavallerie-Korps), mille ülem oli kindralleitnant Helmuth von Pannwitz.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Kolonel H. E. G. Nolcken. Võitleja, märts 1960, nr 3, lk 6.
    • Viimased kõnelused vana sõjamehega. Samas.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]