Heavy Metal

Allikas: Vikipeedia

"Heavy Metal" on 1981. aastal Kanadas Leonard Mogeli produtseeritud animafilm. Leonard Mogel oli ka samanimelise ajakirja väljaandja.

Film valmis mitme joonisfilmistuudio, sealhulgas CineGroupe'i ja Atkinson Film-Artsi koostööna. Film on mitme ulmeloo antoloogia, mis ilmusid ajakirjas Heavy Metal. Eraldi osi ühendab salapärane hõõguv roheline kera Loc-Nar, mis on kogu maailma kurjuse summa. Filmis on taotletud teatavat kultuurselt tasakaalustatud labasust ja popkunstile omast robustsust. Omamoodi võib seda täiel määral pidada friigifilmiks, sest kasutatud on kõige tüüpilisemaid koomiksimotiive nagu Superman või Sin City, aga antud sellele nihestus, mis muudab filmi üldsusele seedimatuks. Nagu ka ajakirjas, on lood hingestatud äärmiselt lopsaka vägivalla, alastistseenide ja seksuaalsusega. Filmis on kasutatud palju rotoskooptehnikat ja kaasatud mitu Kanada kuulsat näitlejat ja modelli. Kuigi filmi valmimisest on möödas mitu aastakümmet, on see endiselt populaarne, mida tõestab selle menu festivalidel ja filmi DVD-de nõudlus. Antud animafilmi taustalood on tõusnud tänapäevaks lausa kultustasandile. Näiteks on oma jõulise panuse andnud Black Sabbath, Nasareth ja Devo.

"Soft landing"[muuda | muuda lähteteksti]

Filmi avab esimene osa "Soft Landing" ("Pehme maandumine"). Maa orbiidil tiirleva kosmoselaeva luuk avaneb ja sealt väljub kuuekümnendate Corvette, mida juhib astronaudiskafandris kosmonaut. Sisenenult Maa atmosfääri hakkab astronaut koju sõitma.

"Grimaldi"[muuda | muuda lähteteksti]

Selle osa peategelane on astronaut Grimaldi. Kui ta koju jõuab, võtab teda vastu teda pikisilmi oodanud tütar. Isa näitab tütrele miskit, mis ta oma pikalt reisilt kaasa on toonud. Kui ta avab kohvri, tõuseb sealt välja salapärane roheline korvpallisuurune kuul, mis oma hõõgumisega sulatab astronaudi. Roheline hõõguv kera tutvustab end ise tüdrukule kui kõige kurjuse summat. Vaadates kera sees toimuvat on tüdruk sunnitud vaatama kõike kurja, mida kera on teinud ühiskondadega läbi aja ja ruumi. Kera Loc-Nar sunnib vaatama teda kogu järgneva filmi sisu.

Harry Canyon[muuda | muuda lähteteksti]

Tegevustik toimub aastal 2031 düstoopilises tulevikumaailmas. Loo peategelaseks on küüniline ja sarkastiline taksojuht Harry Canyon. Enesekaitseks on ta paigaldanud tagaistme alla seadeldise, mis lõhustab kurjategija olematuks tolmuks. Ta satub intsidenti kus paks gangster ja tema küborgist abiline tapavad muuseumi trepil arheoloogi. Harry lubab taksosse põgeneva arheoloogi tütre, kes reedab talle saladuse oma isa avastuse kohta. Tehiskeha Loc-Nar, mille nimel inimesed on nõus üksteist tapma. Noormees viib tüdruku enda juurde, kus tüdruk riietab end lahti, ronib voodisse ja nad armatsevad tuliselt terve öö. Kui Harry ärkab, on tüdruk kadunud ja korterisse tungib kari politseinikke, kellele Harry väidab et ei tea juhtunust midagi. Sel päeval on noormehe suurimaks hirmuks paks gangster, kes hirmutas Harryt kui ta ei kavatse koostööd teha. Hiljem võtab tüdruk temaga ühendust ja pakub välja, et nad võiksid Loc-Nari maha müüa ja raha ära jagada. Kui gangster Loc-Nari kätte sai, avas ta laeka ja roheline kera lõhustas ta tükkideks. Kui tüdruk suunab oma relva Harry poole, on sunnitud noormees käiku laskma oma tagaistme alla monteeritud tapamasina ja tüdruku tolmuks pihustama.

Den[muuda | muuda lähteteksti]

Nohikust teismeline Dan leiab ümmarguse rohelise meteoriidi ja paneb selle oma kivikollektsiooni. Paar nädalat hiljem muundab salapärane meteoriit poisi alasti kiilakaks musklimeheks Deniks ja saadab ta maailma nimega Neverwhere. Seal maandub ta hiiglaslikul tootemisambal ja on tunnistajaks noore neiu ohverdamisele kummalise rituaali kaudu. Päästnud tüdruku, räägib neiu, et on pärit Briti kolooniast Gibraltarilt, mis asub samuti planeedil Maa. Tema nimi on Katherine Wells. Tüdruk otsustab meest tänada pakkudes talle seksuaalseid naudinguid. Samal ajal satub neile peale mees nimega Ard, kes soovib Loc-Nari abil maailma valitseda. Mees jäätab neiu kehalised protsessid ja lubab nii tüdruku kui ka kõik ülejäänud maailma inimesed tappa, kui Den talle rituaali läbi viinud kuningannalt Loc-Nari ei varasta. Varastav mees jääb vahele ja võetakse kinni. Kuninganna lubab mehe vastu leebust üles näidata kui ta temaga suguühtesse asub. Denil õnnestub põgeneda ja varastada Loc-Nar. Teda jälitavad nii kuninganna kui ka tema sõdurid. Den päästab tüdruku ja kuninganna ning Ard peavad maha verise lahingu. Den pagendab kuninganna ja Ardi ning loobub Neverwhere'i valitseja kohast.

Captain Sternn[muuda | muuda lähteteksti]

Kosmoselaevas olevat kapten Sternni süüdistatakse kuritegudes. Tunnistaja Hanover Fiste on sunnitud rääkima Sternni tumedate tegude ja soovide tagamaast. Loc-Nari mõjul muutub ta hiiglaslikuks lihamäeks ja hakkab Sternni taga ajama. Kui Sternn on nurka aetud, muutub Fiste taas tavapäraseks ja läbi evakueerumisluugi saadab Fiste kosmoseavarustesse.

B-17[muuda | muuda lähteteksti]

Teise maailmasõjaaegne pommitaja B-17 Pacific Pearl moodustab keerukaid manöövreid. Tagasi baasi jõudes avastab lenduri abi eest surnud meeskonna ja märkab lennuki pooles hõljuvat Loc-Nari. Sisenenud lenduriruumi ja hoiatanud pilooti, äratab roheline kera surnud meeskonnaliikmed zombidena, kes omakorda tapavad lenduri abi. Imevaevu pääsenud piloot avastab end saarelt mil toimivad vaid lendurzombid.

"So Beautiful and So Dangerous"[muuda | muuda lähteteksti]

Teadlane Dr. Anrack läheb müstilise mutatsiooni asjus Pentagoni. Kui ta avastab kohtumisel noore teadlase Gloria kapist rohelise kera, muutub ta järsku ülimalt vägivaldseks ja üritab naisterahvast vägistada. Läbi katuse lendab sisse aga smiley face'i kujundusega kosmoselaev ja imeb läbi toru laeva teadlase ja noore neiu. Laeval olev robot on pahane teadlase peale, kes tegelikult on hoopis android, kuid ta tuju muutub kui avastab kogemata kaasa tulnud neiu ja pakub talle võrratut robotseksi. Lõpuks abielluvad nad juudi kommete kohaselt ja tõmbavad ennast pilve. Läbi kosmoseprahi lennates sõidavad nad sisse hiiglaslikule kosmoselaevale ja mõtlevad et kui kauni maandumise nad sooritasid.

Taarna[muuda | muuda lähteteksti]

Loc-Nar tabab kukkudes vulkaani ja muudab selle ümbruses elava rahva mutanteerunud metslasteks, kes ründavad rahuliku küla elanikke. Külavanemad kutsuvad viimases hädas appi viimased sõdalasrassi esindajad taarakianid. Taarna, kes on noor ja kaunis sõdalasneitsi, jõuab kohale liiga hilja ja avastab, et küla on hävitatud. Ta otsib üles metslaste kindluse, kuid metslased võtavad ta kinni ja peksavad poolsurnuks. Vigastatuna saadab ta siiski vastu astuda metslaste pealikule ja hävitab ta. Viimast jõudu kokku võttes lendab ta Loc-Nari ja hävitab selle.