Harderi nääre

Allikas: Vikipeedia

Harderi nääre[1] (inglise keeles Harderian gland, ka Harder's lacrimal gland) on paljudel selgroogsetel (roomajad, linnud, enamik imetajad) silmade piirkonnas paiknev eksokriinnääre, mis inimestel on taandarenenud.[2]

Eritised[muuda | muuda lähteteksti]

Näärme eritiste koostist, otstarvet, biotoimet ja muid omadusi on seni vähe uuritud. Teadlased on välja pakkunud, et näärme eritistel on eri loomaliikide jaoks ka eri funktsioonid, toimides kas lisa pisaranäärmena, lipiide, feromoonide, melatoniini sünteesiva ja porfüriini eritava ja immuunkaitse, osmoregulatsiooni, aga ka valguskaitse elundina.

Madudel[muuda | muuda lähteteksti]

Arvatakse, et maolistel paikneb Harderi nääre silmakoopas ja näärme õlijad eritised niisutavad silmakilbise ja sarvkesta ning voolavad Jacobsoni elundisse.

Imetajatel[muuda | muuda lähteteksti]

Imetajatel aga eritavat nääre õlijat ollust, millega loomad keha õlitavad.

Ajaloolist[muuda | muuda lähteteksti]

Näärme esmakirjeldajaks peetakse Šveitsi arsti ja anatoomi Johann Jacob Harderit (16561711), kes kirjeldas avastust punahirvel ja kabehirvel töös "Glandula nova lachrymalis una cum ductu excretorio in cervis et damis".[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. [1]
  2. David O. Norris, James A. Carr, Vertebrate Endocrinology, 5ed, Elsevier Inc, lk 143, 2013, ISBN 978 0 12 3 94815 1 Veebiversioon (vaadatud 08.10.2013) (inglise keeles)
  3. Hillenius WJ, Phillips DA, Rehorek SJ.,"A new lachrymal gland with an excretory duct in red and fallow deer" by Johann jacob Harder (1694): English translation and historical perspective., Ann Anat. 2007;189(5):423-33. Veebiversioon (vaadatud 08.10.2013) (inglise keeles)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]