Harajuku

Allikas: Vikipeedia
Pühapäevane cosplay Harajuku jaama lähedal
Tänav raudteejaama juures

Harajuku on piirkond Shibuya eriringkonnas Tōkyōs. Piirkonna lääneküljel asub Harajuku raudteejaam. Harajuku hõlmab ka palju väiksemaid kõrvaltänavaid nagu Takeshita ja Cat Street.

Harajuku on rahvusvaheliselt tuntud Jaapani noorte tänavakultuuri ja -moe keskmena.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Edo-eelsel perioodil oli piirkond, mida Harajukuks kutsuma hakati, väike postilinn Kamakura maantee ääres. 1906. aastal Meiji perioodi ajal avati Yamanote liini laiendamise raames Harajuku raudteejaam.

1965. aastal muudeti piirkonna nimi Jaapani aadressisüsteemis ametlikult Harajukust Jingumaeks. Nimi Harajuku on säilinud tänu lähedalasuva JR East Harajuku jaama varasemale nimetamisele. Enne 1965. aastat tähistas "Onden" madalat ala Meiji tänava ja Shibuya jõe lähedal, samas kui "Harajuku" tähistas Omotesando põhjaosa.

1970. aastate algul toimus moemeelsete noorte üleminek Shinjukust Harajukusse. Meiji tänavale Takeshita tänava väljapääsu lähedale ehitati Palais France, hoone, kus müüdi moerõivaid ja aksessuaare, mööblit ja muid kaupu. 1978. aastal avati moehoone Laforet Harajuku; nii sai Harajuku laialdaselt tuntuks kui moe- ja jaemüügikeskus. Nii sai alguse Harajuku kujunemine moekultuuri keskuseks.

1990. ja 2000. aastatel avati koos kiirmoe populaarsuse suurenemisega hulgaliselt rahvusvaheliste moebrändide lipulaevu, sealhulgas Gap Inc., Forever 21, Uniqlo, Topshop ja H&M.

Harajuku mood[muuda | muuda lähteteksti]

Alguses täitsid tänavaid kohalikud ainulaadsetesse ja värvilistesse riietesse riietatud noored. Esimene liikumine oli traditsioonilise jaapani riietuse segamine lääne riietusega. Harajuku noorte sõnum oli, et nad ei hooli nn mainstreami moest. Nad tahavad ja võivad riietuda nii, nagu nad soovivad. Seega Harajuku ei tähista ühte kindlat stiili või välimust, vaid paljude erinevate stiilide kooslust. Piirkonnas leidub tänapäeval palju loomingulisi moe-entusiaste, kes loovad mitme stiili eeskujul midagi sootuks omapärast ja suunavad moevoolusid. See ongi peamine harajuku suunis või motiiv: inimene võib kanda mida iganes ta tahab, muretsemata selle pärast, kas seeläbi sobitutakse või kas see näeb esinduslik välja. Mitmekülgsusest hoolimata on mõned kindlad stiilid, mida enamasti Harajukuga seostatakse ja mida seal kõige enam näha võib.

Gothic lolita (segu gooti ja lolita stiilist)

Lolita[muuda | muuda lähteteksti]

Lolita (ロリータ) on inspireeritud Victoria ajastu riietusest ja rokokoo ajastu stiilidest. Stiili iseloomustab eriline siluett, mille loomiseks kantakse kleidi või erilise seeliku all alusseelikut. Isegi eraldi stiilidel on veel omakorda variatsioone. Lolita stiili saab kategoriseerida veel klassikaliseks, sweet lolitaks, gothic lolitaks, punk lolitaks ja country lolitaks.

Kogal/ko-gyaru[muuda | muuda lähteteksti]

Kogal või Kogyaru (コギャル) on Gyaru moe alamstiil. See stiil on eelkõige suunatud noorematele vanusegruppidele ja on seotud peamiselt noorte keskkooliealiste tüdrukutega.

Kogali välimus on inspireeritud päevitunud California Valley Girli ideest ja selletõttu on Kogalil nii päikesepruun nahk kui ka pleegitatud blondid juuksed. Kogalid on enamasti väga sarnased ja ei varieeru palju, alati on olemas keskkooli vorm ja valged põlvikud.

Decora[muuda | muuda lähteteksti]

Harajukuga enim seostatud Decora stiil

Decora (デコラ) on silmapaistev ja lihtsalt ära tuntav stiil, millest on saanud rahvusvaheliselt Harajuku moe nägu. Stiilile on iseloomulikud erksad värvid ja suur hulk aksessuaare ning stiili võib isegi lapselikuks kutsuda. Kuigi Decora tippaeg oli 2000. aastate keskel, on see endiselt Harajukus populaarne ja levinud. Ka Decora varieerub veidi, on rohkem kirjusid, aga on ka ühele toonile keskenduvaid, nagu must ja roosa.

Gooti[muuda | muuda lähteteksti]

Gooti (ingl. gothic) mood on rõivastusstiil, mida iseloomustavad silmatorkavalt tumedad, salapärased, antiiksed ja homogeensed jooned. Enamus gooti stiili kandvad noored Jaapanis liigitavad end ka gooti subkultuuri alla. Gooti stiil midagi konkreetselt Jaapanile omast, kuid harajukus on gooti mood üks suuremaid voolusid, olles tihti teiste alamstiilidega kokku sulandatud ning olles paljude stiilide eeskujuks. Tegemist on tumeda, mõne jaoks lausa õudse moe- ja riietusstiiliga, tüüpiline gooti mood tähendab kaamet jumet koos värvitud mustade juuste, tumeda huulepulga ja tumedate riietega.

Cosplay[muuda | muuda lähteteksti]

Üks populaarsemaid cosplaysid - Hatsune Miku

Cosplay (コスチュームプレー) on etenduskunsti liik, mille puhul osalejad kannavad kostüüme ja aksessuaare, et kujutada konkreetset tegelast või ideed. Ilmselt kõige sagedamini jäljendatakse mõnda anime või manga tegelast, aga riietutakse ka kui videomängu tegelane.