Hansabuss

Allikas: Vikipeedia

Hansabuss on Eesti bussiettevõte, mis korraldab nii rahvusvahelisi kui ka riigisiseseid kommertsbussiliine ja tellimussõite peamiselt Baltikumis ja Põhja-Euroopas.

Hansabuss AS koos oma Eesti tütarettevõtetega Hansa Bussiliinid AS ja Samat AS moodustab 262 bussi ja 451 töötajaga ühe suurema bussiettevõte Eestis. Lisaks on Hansabussil tütarettevõtted Lätis: Hansabuss Latvia SIA, Tukuma Auto SIA, Tutransauto SIA, AIPS SIA, Virazas SIA, Bauskas AO SIA ja Ludzas ATU SIA.

Hansabussi kontserni ettevõtete bussid läbisid 2017. aastal kokku 21,3 miljonit kilomeetrit ja vedasid ligi 6,3 miljonit reisijat. Kokku kuulub kontserni bussiparki 392 bussi ja selle ettevõtetes töötab Baltikumis enam kui 720 inimest, mis teeb Hansabussi kontsernist ühe suurema bussiettevõtte Baltikumis.

Hansabuss AS on ainukesena Eestis rahvusvahelise bussiettevõtteid koondava võrgustiku Global Passenger Network (GPN) liige. GPN-i kuuluvad 36 liikmesriigi parimad rahvusvahelist tunnustust omavad bussiettevõtted.

Alates 2005. aastast korraldab Hansabuss Tallinna ja Riia südalinnas Hop-on Hop-off Londoni stiilis kahekordsete punaste bussidega City Tour kaubamärgi all turistidele audiogiidiga ajaloorännakuid 10 keeles.

Hansabussi kontsern kuulub Hansa Gruppi (NTH Holding OÜ), kus lisaks bussitransporditeenust pakkuvatele ettevõtetele tegutsevad autorendiettevõtted Hansarent OÜ ja Baltic Mobility OÜ (Europcar Eesti, Läti ja Leedu ning Interrent Eesti, Läti ja Leedu), ning Iveco tarbesõidukite ja Iveco Bus müügi ja hooldusega tegelev AS Iv Pluss. Hansa Grupi konsolideeritud kogutulud on ligi 45 miljonit eurot aastas, grupi ettevõtetes töötab Baltikumis rohkem kui 850 inimest ning autorendiettevõtete sõidukiparki kuulub kokku ligi 1400 sõidukit.

Ettevõtte 2019. aasta käive oli ligikaudu 2,7 miljonit eurot.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

  • 1996 – asutati bussiettevõte AS Larnekt.
  • 1999 – AS Larnektist sai Hansabuss.
  • 2001 – tehti esimene suur investeering hea varustusega mugavatesse turismibussidesse.
  • 2003 – Hansabuss omandas 100% osaluse peamise konkurendi, AS TAK Reiside tellimusveos.
  • 2004 – osteti 50% Balti Autoliisingu bussiosakonnast.
  • 2005 – Hansabuss hakkas korraldama Hop On Hop Offi linnaekskursioone kahekordsete punaste bussidega ja lõi kaubamärgi Tallinn City Tour. Eesti Turismifirmade Liit andus Tallinn City Tourile auhinna „Parim turismiobjekt 2005“. Omandati 97,2% Hansabussiliinide AS-ist (endine AS Mulgi reisid) ja siseneti Eesti liiniveo turule.
  • 2006 – loodi ettevõte Hansatransport Grupp OÜ ja tekib Hansarendi bränd, millega siseneti autorendi turule. Hansabuss sai rahvusvahelise mõõtme kui Lätis alustavad Hansabuss Latvia ja Riga City Touri kaubamärgid.
  • 2007 – toodi turule kaubamärk Hansabuss Business Line ja alustati rahvusvahelise kommertsliini Tallinn-Riia-Tallinn opereerimist.
  • 2008 – Hansabussiliinid AS (endine AS Mulgi reisid) võitis Harju maakonna avalike liinide riigihanke, loodi Hansabussiliinid AS(endine AS Mulgi reisid) Harjumaale osakond. Business Line kaubamärgi all toodi liinile kaks uut 27-kohalist eritellimusena valmistatud mugavat reisibussi. 
  • 2009 – Hansabussiliinid AS (endine AS Mulgi reisid) võitis Pärnu maakonna avalike liinide riigihanke ja Hansabussiliinid AS (endine AS Mulgi reisid) laienesid Pärnumaale.
  • 2010 – Hansabussiliinid AS võitis Hiiu maakonna avalike liinide riigihanke ja loodi Hansabussiliinid AS Hiiumaa osakond. Toimus NATO tippkohtumine Tallinnas, mille nii transpordi kui logistika eest vastutas Hansabuss.
  • 2012 – Hansa Grupp, juriidilise nimega NTH Holding, ostis 100% osaluse ettevõttes Iv Pluss AS ning hakkas Eestis esindama Iveco ja Irisbusi kaubamärki.
  • 2013 – Hansa Grupp soetas Europcari Baltikumi senise frantsiisiomaniku Baltic Mobility OÜ koos tütarettevõtetega Mobility Eesti OÜ ja Mobility Latvia SIA.
  • 2014 – alustati Baltic Mobility tütarettevõtte Europcari kaubamärgi all opereerimist Leedus, kattes sellega ära kõik Baltikumi pealinnad.
  • 2015 – kaugliine ja maakonnaliine teenindav ning Euroopas tellimusvedusid teostav ettevõte Hansabussiliinid AS (endine AS Mulgi reisid) hakkas kandma uut nime Hansabussiliinid AS ja loodi kaubamärk Hansa liinid. Hansa Liinid võitis Võru ja Rapla maakondade hanked.
  • 2016 – Hansabussil täitus 20. tegutsemisaasta. Hansa Grupp omandas autorendi firma Interrent frantsiisi Baltikumis. Hansabuss omandas 91-protsendilise enamusosaluse reisijateveoga tegelevas Läti ettevõttes Tukuma Auto SIA ja 74-protsendilise enamusosaluse reisijateveoga tegelevas Eesti ettevõttes Samat AS.
  • 2017 – Hansabuss omandas 100% osaluse reisijateveoga tegelevas Läti ettevõttes AIPS SIA. AIPS SIA ettevõtete gruppi kuuluv Virazas SIA pakub busside hooldus- ja remonditeenust ning Bauskas AO SIA opereerib Bauska bussijaama. Hansabuss võitis mahuka liiniveo hanke ja alustas Harjumaa edela suuna bussiliinide teenindamist. Hansabussi Läti tütarettevõte Tukuma Auto SIA omandas 100-protsendilise osaluse reisijateveoga tegelevas Läti ettevõttes Ludzas ATU SIA.
  • 2018 – Hansarent OÜ ja Mobility Eesti OÜ ühinesid.
  • 2019 – Läti bussiliiniveo ettevõtted Tukuma Auto, Ludzas ATU ja AIPS SIA võtsid kasutusele ettevõtteid ühendava kaubamärgi Hansa Lines. Iv Pluss AS hakkas esindama Fiat Professionali ja LAIKA CARAVANS S.p.A matkaautosid.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]