Hans Sarv

Allikas: Vikipeedia

Hans Sarv (27. juuni 1920 Tartu3. detsember 2011 Kääpa, Lasva vald, Võrumaa) oli eesti põllumajandusteadlane.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Õppis Tartus Hugo Treffneri gümnaasiumis aastatel 1932–1938[1] ning Tartu Ülikooli põllumajandusteaduskonna metsandusosakonnas aastatel 1938–1939.

1939. aastast teenis Eesti sõjaväes Kuperjanovi üksik-jalaväe pataljonis, mis 1940 liideti Punaarmeega. Demobiliseerus 1947 Nõukogude armeest nooremleitnandina.

Ta õppis Tartu Riikliku Ülikooli põllumajandusteaduskonnas aastatel 1947–1950 ja lõpetas agronoomina. Selle kõrvalt töötas aastatel 1949–1951 assistendina Tartu Riikliku Ülikooli põllumajandusteaduskonna agraarökonoomika ja plaanimajanduse kateedris.

Õppis aastases aspirantuuris üleliidulises Loomakasvatuse Instituudis 1954–1956. Majandusteaduste kandidaat (võrdsustatud tänapäevase doktorikraadiga) 1962. aastast. Kandidaaditöö "Maafondi ratsionaalsema kasutamise teed Kagu-Eestis" käsitles põllumajanduse arengusuundi.

Töötas aastatel 1951–1990 vanemõpetajana ja dotsendina Eesti Põllumajanduse Akadeemia põllumajanduse ökonoomika kateedris. Paralleelselt oli 1956–1960 Loomakasvatuse ja Veterinaaria Instituudis vanemteadur ning Tartu Riikliku Ülikooli geograafia kateedris vanemõpetaja.

Pensionipõlves pühendus aiandusele ja mesindusele kodutalus Ilmamäel Tohkri külas Vastseliina kihelkonnas Võrumaal. Tegeles koos abikaasa ja poegadega kodutalu pühapaikade (hiiepaiga Tammetsõõri ja Ilmamäe allika) uurimise, kaitse alla võtmise ja tutvustamisega.

Teadustegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Tema tegevusala oli majandusteadus, täpsemalt põllumajanduse ökonoomika ja majandusliku tegevuse analüüs. Viimased uurimused olid käibevahendite kasutamise valdkonnast ja söötade kasutamiste matemaatiliste seaduspärasuste kohta.

Avaldas uurimistulemusi teaduslikes kogumikes ja ajakirjades (nii Eestis kui ka väljaspool Eestit) põllumajanduse ökonoomika ja majandusliku tegevuse analüüsi valdkonnas kokku umbes 150 nimetust ca 70 autoripoogna ulatuses.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema isa oli Tartu Ülikooli matemaatikaprofessor Jaan Sarv. Ema Juuli Sarv (Vaher) oli romaani filoloog ja itaalia kirjanduse tõlkija.

Hans oli pere viies laps. Enne teda sündisid Henn Sarv (kirjastaja), Mannj Varep (Sarv), Paul Sarv ja Mall Sarv (pianist), peale Hansu sündis viimase lapsena Jaan Sarv (sordiaretaja).

Tema abikaasa oli Veata Sarv ning pojad on Tõnn, Mikk ja Heno Sarv.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]