Hans Jänes

Allikas: Vikipeedia

Hans-Arnold Jänes (12. november 1920 Tallinn14. september 1976 Tallinn) oli eesti elektrotehnikateadlane.

Ta lõpetas aastal 1949 Tallinna Polütehnilise Instituudi elektriinsenerina. Aastal 1958 kaitses ta tehnikakandidaadi väitekirja.

Ta töötas aastast 1949 Tallinna Polütehnilise Instituudi õppejõuna: aastani 1956 vanemõpetajana, hiljem dotsendina; aastatel 19621972 oli ta elektrimasinate kateedri juhataja.

Ta juhtis koos Aleksander Voldekuga magnetohüdrodünaamiliste masinate loomist (neid on rakendatud värvilises metallurgias). Ta oli üks "Vene-eesti tehnikasõnaraamatu" (1975) koostajaid.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Teosed[muuda | muuda lähteteksti]

  • Uutele õppeprogrammidele ja TPI laboratoorsele baasile vastavate uute laboratoorsete ülesannete koostamine õppedistsipliinidele "Elektrotehnika teoreetilised põhialused", "Elektrilised ja magnetilised mõõtmised" ning "Elektrimasinad": metoodilis-teaduslik töö. Hans Jänes; Tallinna Polütehniline Instituut, elektrotehnika teoreetiliste põhialuste kateeder. Tallinn 1950.
  • Elektromagnetilised ja geomeetrilised vahekorrad induktsioonpumpades: riigieelarveline teaduslik uurimistöö. Hans Jänes juhendaja: Aleksander Voldek; Tallinna Polütehniline Instituut, teoreetilise ja üldise elektrotehnika kateeder. Tallinn 1959
  • Hans Jänes, Paul Kaasik, Eugen Puusepp, Aleksander Voldek. Elektrimasinad: õpik keskeriõppeasutuste elektrotehniliste erialade õpilastele. Tallinn. Eesti Riiklik Kirjastus, 1961.
  • Üldine elektrotehnika (autorite kollektiiv) Tallinn: Eesti Riiklik Kirjastus, 1954.