Haiti voodoo

Allikas: Vikipeedia

Haiti voodoo ((hääldus vuuduu); ka vodun või vodoun, vudu jm) on sünkretistlik religioon, mida praktiseeritakse peamiselt Haitil ja Haiti diasporaas. Praktiseerijaid kutsutakse "vodouistideks" (prantsuse päraselt ka vodouisantideks) või "vaimude teenriteks" (Haiti kreoolkeeles: sèvitè).

Vodouistid usuvad, et on üks peamine looja-jumal, keda kutsutakse Bondye ("Bondye" on tõenäoliselt tuletatud prantsuskeelsest terminist Bon Dieu – otsetõlkes "hea jumal"). Kuid kuna Bondye ei interakteeru inimeste maailmaga siis vodouistid kummardavad erinevaid Bondye alluvusse kuuluvaid vaime ehk loa'sid. Iga vaim ehk loa esindab mingit teatud aspekti inimeste elus.

Et tavaelus paremini toime tulla, kultiveerivad vodouistid loadega häid isiklikke suhteid, tehes neile annetusi, luues altareid ja muid pühendusega objekte. Tähtsad on ka tseremooniad, milles kasutatakse laulu, tantsu, muusikat ja esineb ka vaimude poolt seestumisi.

Haiti vudu on alguse saanud 18. sajandil prantslaste asutatud orjakolooniates Saint-Domingue'is (Haitil), kus orjastatud aafriklaste enda religiooni suruti aktiivselt maha ning neid sunniti üle võtma kristlust. Tänapäevane vudu on lähedaselt seotud ja välja kasvanud Lääne-Aafrika vodunist. Vudu sisaldab ka teiste Aafrika rahvaste sümboleid-elemente, näiteks jorubadelt ja bakongodelt; samuti Taíno religioonist, ja on ka elemente Euroopa vaimsest kultuurist – Rooma katoliiklusest, Euroopa müstitsismist, vabamüürlusest ja teistest.

Nimed ja etümoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Vodou on Haiti kreoolkeelne sõna, mis varem viitas ainult väiksemale kogumile Haiti rituaalidele. See tuleneb ayizokeelsest sõnast, mis tähendab müstilisi jõude, mis valitsevad maailma ja ka neid, kes selles asuvad, kuid ka mitmeid kunstilisi vorme, mis toimivad nn voodoo energiate abil. Haitil kasutavad voodoo praktiseerijad nimetust vodou, kui viitavad Haiti religioonile üldiselt. Tavaline on ka see, et voodoo praktiseerijad kasutavad enda kohta väljendit "need, kes teenivad vaime" (sèvitè) rituaalsetes tseremooniates osalemisega, mida kutsutakse "loa'le pühendatud teenistusteks" (sèvis loa) või "Aafrika teenistusteks" (sèvis gineh). Neid nimetusi (kreoolkeelseid) võidakse kasutada märkimaks ka tervet Haiti voodoo usundid üldiselt.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]