Haapsalu raekoda

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Haapsalu Raekoda)
Haapsalu raekoda (2010)

Haapsalu raekoda on hoone Haapsalus aadressil Kooli tänav 2. Raekoda asub Haapsalu vanalinnas Lossiplatsi juures.

Haapsalu raekoda (2012)

Haapsalu raekoja ühekorruseline hoone on ehitatud 1770. aastatel paekivist, see esindab hilisbaroklikku stiili, kuigi on kujunduselt lihtne. Maja on kivikatusega, paekiviseinad on krohvitud. Sümmeetrilise peafassaadi keskkohas oleva portaali kohal asub värviline dolomiidist linna vapp. Esifassaadil on kummalgi pool ust neli kõrget tiheda asetusega akent. Uks on suhteliselt hästi säilinud, seda imiteerib 1970. aastatel restaureerimistööde käigus valmistatud tagauks. Hoone algne värv on olnud helekollane, hiljem on seinu mitu korda üle värvitud, isegi helesiniseks. Algselt oli majas barokile iseloomulik ruumide jaotus, kus uksed asusid ühel pikiteljel. Maja keskel asus mantelkorsten.

Haapsalu linnapea (1929–1940) dr Hans Alveri büst

Raekoja ehk linna omavalitsuse ja Haapsalu Linnavalitsuse hoone funktsioon oli majal kuni Saksa okupatsiooni alguseni 1941. aastal. Nõukogude võim paigutas raekotta Läänemaa arhiivi ja Haapsalu rahvakohtu. 1946. aastal lubati hoone Lääne Maakondliku Muuseumi kasutusse, kuid alles 1949. aastal sai muuseum maja oma valdusse. Pärast remonti avati järgmise aasta kevadel esimesed näitused.

1961. aastal avaldas muuseum soovi hoonele teine korrus peale ehitada, et näitusepinda laiendada, kuid seda ei rahuldatud. 1974.–1979. aastal restaureeriti hoone fassaad võimalikult algupärasel kujul, siseruume kohandati muuseumi vajadustele.

2013. aastast haldab raekoda Sihtasutus Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid. 2014. aastast raekojas avatud püsiekspositsioon tutvustab 20. sajandi esimese poole Haapsalu suvitaja pilgu läbi. Näitus annab ülevaate elust Haapsalus, linnakeskkonnast ja kõige olulisematest vaatamisväärsustest. Maja teist tiiba kasutatakse vahetatavate väljapanekute tarbeks.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Haapsalu raekoda. Salm, vaadatud 25.01.2020.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]