HTC Desire HD

Allikas: Vikipeedia
HTC Desire HD
Andmed
Saadaval 19 oktoober 2010
Ekraan 4,3" 480x800 pix
mahtuvuslik WVGA LCD, loeb mitut puudutust korraga
Kaamera 8 MP topeltvälgu, autofookuse, näotuvastuse ja geosildistamise funktsiooniga,
HD videosalvestus (720p)
Operatsioonisüsteem Android 2.2 Froyo, HTC Sense
Protsessor Qualcomm MSM 8255
1 GHz Scorpion (Snapdragon) Adreno 205 graafikaprotsessor (GPU)
Mälu 1,5 GB välkmälu,
768 MB muutmälu
Mälukaart Kuni 32 GB microSD (SD 2.0 ühilduv)
Aku Li-ion 1230 mAh
Ooteaeg luni 420 tundi
Kaal 164 g koos akuga
Mõõdud 123 × 68 × 11,8 mm
Internet HSDPA (14,4 Mbit/s), HSUPA (5,76 Mbit/s), Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 2.1
Ühenduvus 3,5 mm helipistik, micro-USB-pistik
(5 kontaktiga micro-USB 2.0)
Mobiilivõrk Euroopas HSPA/W-CDMA: 900/2100 MHz
GSM: 850/900/1800/1900 MHz
Muu FM-raadio, Facebook, Twitter, kompass, GPS, A-GPS, DLNA tugi, Adobe Flash 10.1, USB ja Wi-Fi kaudu interneti jagamine

HTC Desire HD (koodnimega HTC Ace) on HTC Corporationi toodetav Androidi operatsioonisüsteemiga nutitelefon. See toodi turule 15. septembril 2010 Londonis, mujal Euroopas hakati seda müüma oktoobri keskel ja Eestis novembri alguses.

Riistvara[muuda | muuda lähteteksti]

Nutitelefonil on ühes tükis alumiiniumkorpus, Andoird 2.2 Froyo operatsioonisüsteem ja kohandatud HTC Sense'i kasutajaliides. 8-megapiksline kaamera suudab filmida kõrglahutusega (720p) videot. HSPA/W-CDMA võimaldavad allalaadimiskiirust kuni 14,4 Mbit/s ja üleslaadimiskiirust kuni 5,76 Mbit/s.[1]

HTC Desire HD on esimene telefon, mis kasutab 1 GHz MSM8255 Scorpioni protsessorit. See teise generatsiooni Snapdragoni protsessor kasutab 45 nm protsessoritehnoloogiat, tänu millele on voolutarve väiksem, kuid efektiivsus suurem. Kui telefonil pole pärast sulgemist eemaldatud akut, siis käivitub ta uuesti kõigest 10 sekundiga. Seda sellepärast, et telefon ei lülitu täielikult välja, vaid jääb akut säästvasse hibernatsiooni ja säilitab muutmälus oleva. Uuesti käivitades taastatakse eelmine seanss.[2][3]

HTC Desire HD-l on 768 MB muutmälu ja 1,5 GB sisemist mälu. Juurde on võimalik lisada kuni 32 GB mahutavat microSD-mälukaarti. 4. detsembri 2010 seisuga saab EMT-st telefoni ostuga kaasa Samsungi 8 GB microSD class 2 mälukaardi.[4]

Ekraani allosas on neli samuti mahtuvusnuppu: Kodu, Menüü, Tagasi ja Otsing. Lisaks nendele leiab telefoni külje pealt ka kolm füüsilist nuppu: helitugevusregulaatori ning sisse- ja väljalülitusnupu.

Ekraan[muuda | muuda lähteteksti]

Ekraaniks on 4,3-tolline WVGA LCD mahtuvuslik ekraan, mis võimaldab teha mitu puudutust korraga. Desire HD ei saanud AMOLED-ekraani, kuna Samsungi toodang ei ole piisav, et lisaks enda toodetel kasutamisele neid ka teistele firmadele müüa.[5] AMOLED-ekraan suudab näidata ka musta värvi, on õhem ja heledam kui LCD-ekraan.[6]

Mahtuvuslik ekraan ei reageeri puutele, vaid elektrilaengule, mistõttu ei toimi puudutused mistahes esemega. Ekraan reageerib sõrmede ja spetsiaalse laengut omava puutepliiatsi puudutustele. Elektrilaenguga ese ei pea ekraani otseselt puutuma, kuid peab sellele väga lähedal olema, seega ei saa seadet kasutada näiteks paksude kinnastega.

Tarkvara[muuda | muuda lähteteksti]

HTC Sense[muuda | muuda lähteteksti]

HTC Desire HD on üks esimesi nutitelefone, mis toetab HTC Sense'i võimalusi. Kõik HTCSense.com funktsioonid töötavad ka Eestis.

HTC Sense'i keskkonda esitleti koos HTC Desire HD ja HTC Desire Z nutitelefonidega. HTCSense.comi veebileht võimaldab kauget ühendust telefonidega, mille kaudu saab neist teha varukoopiaid, neid lukustada ja tuvastada seadme asukohta. Näiteks on võimalik täielikult veebilehe vahendusel lukustada ja kõik andmed hävitada, samal ajal loob telefon andmetest varukoopiad. Kaotatud telefoni ekraanile saab jätta ka soovitud kirja.

Uuendatud HTC Sense'i kasutajaliides annab kasutajatele rohkem võimalusi multimeediafaile luua ja jagada (sisaldades uusi foto- ja videoefekte). Asukohapõhiseid kaarte saab eelnevalt telefoni laadida, tänu millele nende vaatamine toimub ilma viivituseta. Ka ei tekita sisse- ja väljasuumimine halle laadimisseisakuid.

Nutitelefonil on ka spetsiaalne GPS-rakendus autos kasutamiseks, kus kõik nupud on suuremad. Kui navigeerimise ajal keegi helistab, siis ei kao kaart ära, vaid jääb kõnega samale ekraanile.

Android 2.2 Froyo[muuda | muuda lähteteksti]

Android on mobiilne operatsioonisüsteem, mille 2.2 versioon Froyo toetab näiteks telefoni Wi-Fi-pääsupunktiks muutmise funktsiooni ja Adobe Flash 10.1 mängijat. Sisse on ehitatud Android Market, kust saab tõmmata üle 100 000 tasuta rakenduse.[7] Täiuslikumaid rakendusi on võimalik osta. Kõik, kellel on soov ja oskused, võivad endaloodud rakendusi samuti Android Marketisse üles laadida ja müügile panna.

Ekraan[muuda | muuda lähteteksti]

HTC Desire HD-l on seitset töölauda, mida saab oma soovi kohaselt muuta. Lisada võib rakendusi ja vidinaid, võimaldades kiiret ligipääsu oma lemmikutele. Näiteks FriendStream võtab endale kasutada terve töölaua, tänu millele saab näha ühe sõrmeliigutusega oma Facebooki kontaktide uuendusi. Vastav programm uuendab ennast pidevalt, mis kulutab küll rohkem akut, kuid võimaldab sõprade tegevustega alati kursis olla.

Meelelahutus[muuda | muuda lähteteksti]

Nutitelefonis on ka sisukokkuvõtteid sisaldav e-raamatute pood ja e-luger. Viimase abil saab otsida, jagada ja tõlkida fraase raamatutest.

Muusika kuulamise parandamiseks on telefonile paigaldatud Dolby Digital Mobile ja SRS-süsteemid. Kui kuulata muusikat kõrvaklappide kaudu, saab kasutada ka ekvalaiseri funktsiooni.

Et internetis olevad videod ei jääks vaatamata, on lisatud ka Adobe Flash 10.1 mängija. Uus protsessor toetab ka DivX/XviD-videote mängimist, tänu millele ei pea neid eelnevalt telefonile vastuvõtva failitüübina salvestama.

Android Marketis ei puudu tasuta allalaaditavad mängud. Nende osakaal moodustab aga kõigest umbes 13% kõikidest rakendustest.[8] Kõige populaarsem mäng on "Angry Birds", mis on ka Apple'i poes populaarne; Androidile mõeldud versiooni laaditi ainuüksi esimesel päeval alla üle miljoni eksemplari.[9]

Muu[muuda | muuda lähteteksti]

Telefonis ei ole eestikeelset kasutajaliidest, küll aga on võimalik internetist leida eestikeelne klaviatuur ja see oma telefonile paigaldada.

Desire HD-ga internetis surfata on mugav ja ei ole suurt vahet, kas tegemist on telefoni või netbookiga. Tänu suurele ekraanile on kerge veebilehtedest head ülevaadet saada. Teksti suumimisel kohandab telefon selle automaatselt ekraanil äärest ääreni. Tänu suurele ekraanile on ka klaviatuuri mugav kasutada.

HTC Corporation[muuda | muuda lähteteksti]

HTC Corporation on nutitelefone tootev firma, mille asutasid 1997. aastal Cher Wang ja Peter Chou Taiwanis. HTC-l on mitu toodet, mis on olnud maailmas omasuguste hulgas esimene, näiteks esimene värviline pihuarvuti, esimene Microsofti pihuarvuti, esimene Microsofti tarkvaraga nutitelefon ja esimene Microsofti tarkvaraga 3G-telefon.[10]

Võrreldes teiste suurtootjatega (Apple Inc.: 1976[11], Research In Motion (Blackberry tootja): 1984[12], Samsung Group: 1938[13], Nokia (mobiiltelefonide tootjana): 1967[14]) on tegemist noore firmaga.

Müük[muuda | muuda lähteteksti]

HTC Desire HD on Euroopas nõutud nutitelefon. Eestis müüdi telefonid läbi paari päevaga, mõnes poes on koostatud ka kliendijärjekorrad, mille järgi telefone müüakse, kui uued kogused saabuvad. Suurbritannias, kus pakkumine on tunduvalt suurem kui Eestis, esines samuti probleeme nõudluse täitmisega.[15]

Hinnang[muuda | muuda lähteteksti]

Engadget kritiseeris seadme ehituskvaliteeti ja aku vastupidavust, kuid andis telefonile heakskiitva hinnangu 7/10.[16] TechRadar ülistas HTC Desire HD-d ja andis sellele 4½ tärni viiest võimalikust, kirjeldades seda kui "...the very latest in cool smartphone technology that actually works." (...uusim seade väga laheda nutitelefonitehnoloogiaga, mis päriselt ka töötab) [17]

Telefoni kohta on ka eestikeelne videoarvustus, mille on salvestanud Motors24 Tehnika TV tegijad eesotsas Glen Pilvrega.[18]

Võrdlus[muuda | muuda lähteteksti]

2010. aasta lõpul Eestis müügil olnud võrreldavad tipptasemel nutitelefonid:

HTC Desire HD iPhone 4 Samsung Galaxy S
Ekraan WVGA LCD Retina (LCD)[19] Super AMOLED
lahutusvõime 480 × 800 pikslit 640 × 960 pikslit 480 × 800 pikslit
Suurus 4,3 tolli 3,5 tolli 4,0 tolli
Kaal 164 g 137 g 118 g
Muutmälu 768 MB 512 MB 512 MB
Kaamera 8 MP 5 MP 5 MP
Välk topelt-LED LED puudub
Sisseehitatud välkmälu 1524 MB 16 või 32 GB 8 või 16 GB
Lisatav välkmälu kuni 32 GB ei saa lisada kuni 32 GB
Operatsioonisüsteem Android v2.2 iOS 4 Android v2.2
Kõneaeg 9,16 tundi 14 tundi 13,38 tundi
Ooteaeg 420 tundi 300 tundi 750 tundi
HSDPA 14,4 Mbit/s 7,2 Mbit/s 7,2 Mbit/s

[20][21][22]

Quadrant Benchmarki tulemus võrreldes teiste Androidi operatsioonisüsteemiga nutitelefonidega. Tegemist on testiga, mis mõõdab telefoni protsessori, graafikaprotsessori, mälu ja sisend-/väljundvõimekust.[23]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "HTC Desire Specification". HTC Corporation. Originaali arhiivikoopia seisuga 9. september 2012. Vaadatud 6. detsember 2010.
  2. "New HTC Fast Boot Technology Already Present On Desire Z/HD Offers 5 Second Boot Times. Smarts, Trickery, Or Both?". Android Police.
  3. "HTC Desire HD". CNET Asia. Originaali arhiivikoopia seisuga 29. november 2010. Vaadatud 10. detsember 2010.
  4. "EMT HTC Desire HD".
  5. "HTC to change smartphone displays due to supply shortage". The Korea Herald. Originaali arhiivikoopia seisuga 26. detsember 2010. Vaadatud 7. detsembril 2010.
  6. "OLED (Organic light-emitting diode)".
  7. "Android Market Statistika".
  8. "Android Games".
  9. "Angry Birds".
  10. "About HTC".
  11. "Apple Inc. ajalugu".
  12. "The History of RIM & the BlackBerry Smartphone, Part 1: The Origins". Berryreview.
  13. "Samsung Groupi ajalugu".
  14. "Nokia ajalugu".
  15. "Networks declare HTC Desire HD stock shortage". Dialtosave.[alaline kõdulink]
  16. "HTC Desire HD Review". Engadget.
  17. "HTC Desire HD review from TechRadar UK's expert reviews of Mobile phones". TechRadar.
  18. "Tehnika TV – HTC uudised Londonist". Motors24. Originaali arhiivikoopia seisuga 29. september 2010. Vaadatud 9. detsembril 2010.
  19. "iPhone 4's Retina Display Explained". PCWorld. Originaali arhiivikoopia seisuga 28. august 2012. Vaadatud 9. detsembril 2010.
  20. "Apple iPhone 4 full specification". GSMArena.
  21. "Samsung Galaxy S full specification". GSMArena.
  22. "HTC Desire Specification". HTC. Originaali arhiivikoopia seisuga 9. september 2012. Vaadatud 6. detsember 2010.
  23. "Top Android App: Quadrant Standard". Best Android Apps Review. Originaali arhiivikoopia seisuga 5. detsember 2010. Vaadatud 9. detsember 2010.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]