HD formaadisõda

Allikas: Vikipeedia

HD optilise ketta formaadisõda oli "sõda" Blu-ray ja HD DVD standardite vahel aastatel 2006–2008, mille võitis Blu-ray.

Need kaks standardit, mis tulid turule aastatel 2000–2002, saavutasid suurte olmeelektroonika-, arvutiriistvara- ja meediaettevõtete poolehoiu. Blu-ray ja HD DVD lugerid muutusid avalikult kättesaadavaks 2006. aastast. 2008. aasta alguses toimus murdepunkt, millal mitmed filmistuudiod ja -levitajad hakkasid kasutama Blu-ray kettaid. 19. veebruaril 2008 teatas Toshiba, üks peamisi HD DVD eestvedajaid, et nad peatavad HD DVD-mängijate arendamise, loovutades võidu Blu-ray Disc formaadile.

Taust[muuda | muuda lähteteksti]

Blu-ray / HD DVD konflikt sarnanes varajasema videolindiformaadi sõjaga, kus vastaspoolteks oli VHS ja Betamax ning sarnaselt HD formaadisõjaga oli ka videolindisõjas suur mõjuvõim Sonyl. Sellised formaadisõjad saavad sageli saatuslikuks mõlemale osapoolele, kuna tarnijad ei julge pühenduda ühele kindlale formaadile, kartes, et see jääb kaotajaks. Formaadisõdu on suudetud ära hoida selliste standardite puhul nagu: DVD, HDTV ja Wi-Fi.

Vajadus Full-HD andmekandja järele tekkis siis, kui 2000. aastate keskel jõudis HDTV telepilt massidesse. Läbimurre saabus Shunji Nakamura leiutatud sinise laserdioodi abil, mille lühem lainepikkus, avas pärast kuute aastat patendivaidlust ukse kõrglahutusega optilisele meediale.

Sony algatas kaks projekti, kus kasutati uusi dioode: Ultra Density Optical ning koos Pioneeriga DVR Blue. Esimesed DVR prototüübid avalikustati CEATEC messil 2000. aasta oktoobris. 2002. aasta veebruaris nimetati projekt ümber Blu-rayks ning loodi Blu-ray assotsiatsioon, kuhu kuulus 9 elektroonika ettevõtet.

Toshiba juhitud DVD Foorumis (ühing, mis lõi DVD formaadi) käisid ägedad vaidlused teema üle, kas liituda uue, kalli laser dioodi tehnoloogiaga või mitte. Kuigi hääletuste tulemus oli Blu-ray kasuks, siis Foorumi juhtkomitee teatas 2002. aasta aprillis, et alustavad oma standardi väljatöötamist. 2003. aastal sai projekt nimeks HD DVD.

Katsed hoiduda formaadisõjast[muuda | muuda lähteteksti]

Et hoiduda väga kulukast formaadisõjast, alustasid 2005. aasta alguses Blu-ray Disc Association ja DVD Forum läbirääkimisi, et leida kompromiss. Probleeme oli mitmeid, kuid peamiseks tüliõunaks sai Blu-ray poolehoidjate soov võtta kasutusele Javal põhinev tehnoloogia BD-J. Samas soovis HD DVD kasutada Microsofti väljatöötatud HDi-tehnoloogiat.

Sama aasta juunis teatas Sun (Java looja), et Blu-ray Association jääb lõplikult BD-J juurde. Samal kuul teatas Bill Gates, et Blu-ray standardit peab suuresti parandama, et see "ühilduks tavaarvutiga". 22. augustil 2005 teatasid mõlemad osapooled, et läbirääkimised on ebaõnnestunud. Septembris teatasid nii Microsoft kui ka Intel, et nad ühinevad HD DVD leeriga. Esimesed HD DVD lugerid ja filmid lasti USA-s välja 18. aprillil 2006. Esimesed Blu-ray tiitlid ilmusid 20. juunil 2006 ning esimesed filmid dual layer Blu-ray plaatidel (50 GB andmemahuga) võeti kasutusele 2006. aasta oktoobris.

Liidud[muuda | muuda lähteteksti]

Blu-ray Disc Foundation (BDF) loodi 20. mail 2002. Asutajateks olid Hitachi, LG, Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony ja Thomson. Hiljem liitusid Dell, HP, Mitsubishi ja TDK. Blu-ray Disc Association loodi 4. oktoobril 2004, kuhu kuulusid 14 suurkorporatsiooni juhid. Juba mainitud nimedele lisandus 20th Century Fox. Lisaks 14 juhtfirmale avaldasid Blu-rayle toetust veel 59 suurfirmat.

Acer, Alpine, Asus, HP, Hitachi Maxell, Kenwood, LG, Lite-On, Meridian, Onkyo ja Samsung toetasid mõlemat leeri.

Toshiba, NEC, Sanyo, Memory-Tech Corporation lõid HD DVD Promotion Groupi. 27. septembri 2004 seisuga kuulusid HD DVD leeri lisaks eelmainitule Microsoft, RCA, Intel ja Venturer Electronics.

Formaadisõja haripunktis avaldasid mõlemale leerile toetust järgmised ettevõtted: Paramount Pictures (millele kuulub Nickelodeon Movies, MTV Films, DreamWorks Pictures ja DreamWorks Animation), BBC, First Look Studios, Image Entertainment (Discovery Channel), Magnolia Pictures, Brentwood Home Video, Ryko ja Koch/Goldhil Entertainment.

Otsustavad tegurid[muuda | muuda lähteteksti]

PlayStation 3

Võidu kaldumise Blu-ray poolele tagasid sisuliselt kaks tegurit: filmistuudiote otsus toetada Blu-rayd ning Sony otsus lisada PlayStation 3 standardpaketti Blu-ray-seade.

Filmistuudiote ja -levitajate liidud[muuda | muuda lähteteksti]

Blu-rayd või HD DVD-d eelistavate filmistuudiote liidud vahetusid pidevalt. Enne 2005. aasta oktoobrit oli kummagi formaadi taga kolm stuudiot suurest kuuest. HD DVD poolel oli Universal Studios, Paramount Pictures ja Warner Bros Pictures ning Blu-rayl vastavalt Columbia Pictures, Walt Disney Pictures ning 20th Century Fox. 2006. aastal HD DVD leeris olnud Paramount ja Warner otsustasid hakata omi filme laskma välja nii Blu-ray kui ka HD DVD formaadis.

2007. aasta augustis teatas Paramount, et lõpetab Blu-ray toetamise ning jätkab filmide väljastamist vaid HD DVD formaadis (erand tehti Steven Spielbergi filmidele, mida jätkati väljastamas kahes formaadis). Samal ajal teatas DreamWorks Animation SKG, kes polnud seni ühtegi filmi väljastanud kõrgresulutsioonis, et liitub HD DVD leeriga, tuues põhjenduseks madalamad tootmiskulud võrreldes Blu-rayga.

Formaadisõja võitjat oli võimatu ennustada kuni 2008. aasta jaanuarini, mil toimus murdepunkt. Warner Bros, plaadituru suurim DVD müüja, teatas HD DVD toetamise lõpetamisest. Algas doominoefekt. Mitu HD DVD reklaamüritust jäeti ära. Toshiba väljendas Warner Brosi otsuses tugevat pettumust, kuid kinnitas, et jätkab HD DVD reklaamimist. Warner Brosile järgnes rida väiksemaid stuudioid, nende hulgas WB tütarstuudio New Line Cinema.

Järgneval nädalal langetas Toshiba HD DVD-mängijat hindu kuni 50% väites, et see on piisav saamaks turu täielikult enda kontrolli alla ning see meelitab suurimad filmistuudiod lõplikult HD DVD leeri. Mitmed spetsialistid ja analüütikud aga nentisid, et Blu-ray võit on vältimatu ja hinnaalandus vaid viivitab seda. HD DVD seis läks veelgi hapumaks kui teatasid Walmart (USA suurim DVD edasimüüja) ja Blockbuster (USA suurim videolaenutus firma), et lõpetavad HD DVD edasi levitamise/laenutamise.

PlayStation 3[muuda | muuda lähteteksti]

Sony otsus lisada Blu-ray-mängija PlayStation 3 standardkomplekti oli HD DVD-le viimaseks kirstunaelaks. Ajaks, mil Toshiba lahkus turult, oli PlayStationi konsoole kokku müüdud üle 10 miljoni vastukaaluks HD DVD-mängijatele, mida oli müüdud vaid üle 1 miljoni. Xbox 360-le lisavarustuseks loodud HD DVD-mängijaid müüdi vaid 150 000.

Toshiba pressiteade ja järelmõju[muuda | muuda lähteteksti]

19. veebruaril 2008 teatas Toshiba, et lõpetab HD DVD nii arendamise, reklaamimise kui ka tootmise. Samal päeval teatas Universal Studios ning järgmisel päeval ka Paramount Pictures, et lõpetavad HD DVD toetamise ning jätkavad kõrgresolutsioonilise materjali väljalaset vaid Blu-ray formaadis.

Microsoft lõpetas Xbox 360 HD DVD-mängijate tootmise, kuid jätkas HDi tehnoloogiale rakenduse otsimist.

Analüütikud on öelnud, et kuigi DVD ei kao turult nii pea, kasvavad Blu-ray müüginumbrid jõudsalt aastast aastasse.