Hääletu ruum

Allikas: Vikipeedia

"Hääletu ruum" (norra keeles "Det stumme rommet") on Norra kirjaniku Herbjørg Wassmo 1983. aastal kirjutatud Tora-triloogia teine raamat, millele eelnes "Pimeda klaasverandaga maja".

Ka seda teost on peetud keeleliselt väga andekaks, kuna autor oskab mõjuvalt rääkida inimeste tunnetest ja kogemustest aladel, mida sageli peetakse tabuks.

Romaan on ilmunud eesti keeles 1996. aastal kirjastuses Eesti Raamat Elvi Lumeti tõlkes (ISBN 9985650921).

Sisu lühikokkuvõte[muuda | muuda lähteteksti]

Raamatus "Hääletu ruum" jätkub varaküpse neiu Tora ja tema perekonna lugu.

Tora saab võimaluse minna linna kooli, kus loodab oma minevikuvarjudest vabaneda. Paraku ei ole ta eakaaslastega päris samal tasemel, on enam teadlik oma kehast, inimeste arvamustest seoses sellega ning kohanemine osutub arvatust palju raskemaks. Nii jääb Tora oma pisikesse üürituppa üsna üksi.

Ka kodus on näiliselt rahulikumad ajad, sest kasuisa on vangis ja kõik hingavad kergendatult. Tora kõrvale on kirjanik toonud võrdluseks ka teise samaealise tütarlapse: ülemise naabritüdruku Soli, kel tuleb ühtaegu hoolitseda nii oma hullumeelse ema kui ka terve hulga nooremate õdede-vendade eest ning samal ajal toetada peret ka majanduslikult. Sol aga on loomult ettevõtlikum ja vastandub paljus Torale. Viimasel õhtul enne Tora emakodust lahkumist ilmub aga tema kasuisa ootamatult välja ning vägistab tüdruku kõrvalises metsatukas. Linna jõudes selgub, et Tora on rase.