H&M

Allikas: Vikipeedia
H&M-i logo

Hennes & Mauritz AB (tegutseb nime H&M all) on Stockholmi börsil noteeritud Rootsi rõivafirma, mis on tuntud oma naistele, meestele, noortele ja lastele suunatud kiirmoetoodete poolest.

H&M-il on umbes 2000 poodi 38 riigis ja ettevõttes töötab umbes 76 000 inimest.[1]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1947. aastal rajas Erling Persson Västeråsi linnas Rootsis naisterõivaid tootnud ettevõtte Hennes. 1968. aastal omandas Persson Stockholmis tegutsenud jahinduspoe Mauritz Widforss varad. Poe sortimenti kuulusid ka meesterõivad ning Persson otsustas ka ise asuda meesteriideid tootma. Ühtlasi nimetas ta poe Hennes & Mauritziks, hiljem lühendatult H&M-iks.

1990. aastal sai firma tegevjuhiks Erling Perssoni poeg Stefan Persson, juhatuse esimehe koha võttis ta üle 1998. aastal. Suurem osa H&M-i rõivaid toodetakse praegu Aasias ja Euroopas.

H&M on seostatud liigsetest kokkuhoiumeetmetest tingitud tootmisõnnetustega: aastal 2010 hukkusid Bangladeshis aset leidnud tulekahjus 21 töölist H&M-i varustanud Garib & Garib tehases ning aastal 2013 seostati firmat Rana Plaza õnnetusega, kus tehasehoone kokkuvarisemises hukkus 1138 töölist. Reutersi 2018. aastal tehtud uuringu alusel ei vastanud kuue H&M-i varustanud vabriku palgad elatusstandarditele, küsitlus viidi läbi tehastes Bulgaarias, Türgis, Indias ja Kambodžas.

H&M-i kaubanduskett maailmas[muuda | muuda lähteteksti]

H&M-i kaupluste levik maailmas 2009. aastal

Esimese kaupluse väljaspool Rootsit avas H&M Norras. Alates 1964. aastast asus H&M jõudsalt laienema välisturgudele, avades poode Portugalis, Suurbritannias, Taanis, Šveitsis ja Saksamaal. 1990. aastatel avati esimesed poed Soomes, Prantsusmaal, Belgias, Austrias, Hispaanias ja Hollandis. Praeguseks on H&M-il ulatuslik müügivõrgustik suuremas osas Euroopast. Venemaa turule jõuti 2009. aastal.

Esimese kaupluse USA-s avas H&M 2000. aastal New Yorgis. 2010. aasta seisuga on ettevõttel USA-s juba ligi 200 poodi. Kanada turule laienes H&M 2004. aastal ja praeguseks on riigis 48 firma kauplust.

Aasias avati esimene H&M-i pood 2006. aastal Dubais. Järgnevatel aastatel laieneti Lähis-Idas Kuveiti ja Iisraeli. 2007. aastal avas uksed H&M-i pood Hongkongis ja samal aastal ka Hiinas. Jaapani turule siseneti 2008. aastal ja Lõuna-Korea turule 2010. aastal.

H&M-il on plaanis laieneda ka Lõuna-Ameerikasse, pidades eelkõige silmas Brasiiliat ja Argentinat, kuid täpsemaid kuupäevi pole seni avalikustatud.

14. septembril 2013 avati pood Tallinnas Rocca al Mare kaubanduskeskuses.

Koostöö külalisdisaineritega[muuda | muuda lähteteksti]

2004. aasta novembris tuli valitud H&M-i kauplustes müügile koostöös disainer Karl Lagerfeldiga valminud eksklusiivne kollektsioon. 2005. aasta sügisel tõi firma turule Stella McCartney loodud kollektsiooni ja 2006. aastal tehti koostööd Hollandi disainerite Viktor & Rolfiga. 2007. aasta märtsis tuli müüki poplaulja Madonna loodud kollektsioon. Novembris 2007 tulid poodides müüki Itaalia disaineri Roberto Cavalli loodud rõivad. 2007. aastal tehti koostööd ka laulja Kylie Minogue'iga.

2008. aasta sügiskollektsiooni loomisel tehti koostööd Jaapani ettevõttega Comme des Garçons. 2009. aasta kevadeks ja suveks lõi H&M-ile kaks eksklusiivset kollektsiooni Briti disainer Matthew Williamson. Esimene kollektsioon sisaldas naisterõivaid, mis tulid müügile valitud kauplustes ning teise kollektsiooniga astus Williamson esimest korda meesterõivaste turule. Teise kollektsiooni kuulusid ka naiste ja meeste rannarõivad, mis tulid müügile kõigis H&M-i poodides üle maailma. 2009. sügisel tõi H&M turule naiste kingi ja kotte ning meeste kingi sisaldava kollektsiooni, mis oli valminud koostöös Jimmy Chooga. 2009. aasta lõpus valmistas H&M-ile naiste kudumite kollektsiooni Sonia Rykiel.

2010. aasta novembri lõpus tuli müügile koostöökollektsioon, mis on valminud ühistöös Prantsuse moemaja Lanviniga.

H&M-i kaubamärk[muuda | muuda lähteteksti]

2009. aastal hindas konsultatsioonifirma Interbrand H&M-i maailma kaubamärkidest väärtuselt 21. kohale. Seejuures oli tegemist kõige kõrgemalt hinnatud rõivaste jaemüügiettevõttega. H&M-i kaubamärgi väärtuseks on hinnatud 12–16 miljardit USA dollarit.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "About H&M".
  2. "Brandz Top: 100 Most Valuable Global Brands 2009" (PDF).

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]