Guinness

Allikas: Vikipeedia
Klaas Guinnessi õlut
Guinness Extra Stout ja Guinness Draught

Guinness ([ˈɡɪnɪs]) on Iirimaa tuntuim õllesort, mis sündis Arthur Guinnessi (17251803) pruulikojas Dublinis St. Jamesi värava juures. Guinness pärineb porteritest, mis loodi Londonis 18. sajandi alguses, ning on maailma edukamaid õllesorte.

Guinnessi õllele on iseloomulik röstimekk, mis tuleneb röstitud fermenteerimata odralinnastest. See suhteliselt uus tehnoloogia võeti kasutusele alles 20. sajandil. Pikka aega segati osa vanemat keedust värske toodangu sekka, et anda sellele teravat piimhappearoomi, mis oli algselt porterite juures levinud. Ehkki Guinnessi maitses on sellist teravust endiselt tunda, ei ole ettevõte kinnitanud, kas segamistehnikat endiselt kasutatakse.

Guinness on iirlaste seas populaarne nii Iirimaal kui ka mujal. Vaatamata tarbimise langusele 2001. aastast, on see endiselt Iirimaa müüduim alkohoolne jook ning toob seal Guinnessi kompaniile aastas sisse ligi 2 miljardit eurot.

Alates 1932. aastast paikneb firma peakorter Londonis. 1997. aastal ühines Arthur Guinness Son & Co firmaga Grand Metropolitan, moodustades maailma suurimate alkoholitootjate hulka kuuluva korporatsiooni Diageo.

Guinnessi algse pruulikoja juures asub nüüd ka Guinnessi muuseum, mis on Iirimaa kõige populaarsem turismiatraktsioon.

Sortiment[muuda | muuda lähteteksti]

Guinnessi õlut valmistatakse mitmes variandis.

  • Guinness Draught, alkoholi mahuprotsendiga 4,1-4,3%. Seda müüakse vaatides, purkides ja pudelites ning serveeritakse Extra Cold-versioonis 3,5 °C juures.
  • Guinness Original/Extra Stout, 4,2-4,3% Iirimaal ja mujal Euroopas, 4,1% Saksamaal, 4,8% Namiibias ja Lõuna-Aafrikas, 5% USA-s ja Kanadas ning 6% Austraalias ja Jaapanis.
  • Guinness Foreign Extra Stout 7,5% versioon, mida müüakse Euroopas, Aafrikas, Kariibi regioonis, Aasias ja USA-s. Selle aluseks on kääritamata, kuid humalatega virdeekstrakt, mis tuuakse Dublinist, ent millele lisatakse kohalikud komponendid ja kääritatakse kohapeal. Kangus võib suuresti kõikuda, näiteks on õlle alkoholi mahuprotsent Hiinas 5%, Jamaical ja Ida-Aafrikas 6,5%, USA-s 7,5% ja Singapuris 8%. Nigeerias kasutatakse selle valmistamisel osaliselt sorgot. Foreign Extra Stouti segatakse vähese hulga tahtlikult hapendatud õllega: algselt kasutati selleks looduslikult tammevaatides hapnenud õlut, kuid tänapäeval hapendatakse pastöriseeritud õlut bakterite abil.
  • Guinness Special Export Stout'i tellis Belgia firma John Martin 1912. aastal. 1930. aastal sai sellest esimene pastöriseeritud Guinness.
  • Guinness Bitter 4,4%, inglise stiilis kibe õlu.
  • Guinness Extra Smooth 5,5%, mahedam sort, mida müüakse Ghanas, Kamerunis ja Nigeerias.
  • Malta Guinness, alkoholivaba magus jook, mida toodetakse Nigeerias ning eksporditakse Suurbritanniasse, Ida-Aafrikasse ja Malaisiasse.
  • Guinness Mid-Strength, madala alkoholisisaldusega (2,8%) õlu, mille proovipartii turundati Iirimaal Limerickis 2006. aasta märtsis.
  • Kaliber, alkoholivaba (0,05%) laager. See pruulitakse täiskanguses laagrina, kuid protsessi lõpus eemaldatakse alkohol.
  • Guinness Red 4,1%. Pruulitakse samal viisil, kui tavalist Guinnessi, ent oder on vaid kergelt röstitud, nii et tulemuseks on kergem ja õrna puuviljamaitsega punane õlu. Proovipartii jõudis Briti turule veebruaris 2007.
  • 250 Anniversary Stout 5%. Lasti USA-s, Austraalias ja Singapuris müüki 24. aprillil 2009.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]