Gruusia õigeusu kiriku juhtide loend

Allikas: Vikipeedia

Gruusia õigeusu kiriku juhtide loend esitab nimekirja Gruusia õigeusu kiriku eestseisjatest (piiskoppidest, patriarhidest ja eksarhidest) alates kristluse vastuvõtmisest riigiusuna 4. sajandil.

Iseseisvuse ehk autokefaalia sai Gruusia õigeusu kirik 486. aastal Antiookia patriarhaadilt, teised õigeusu kirikud tunnistasid seda 20. sajandil.

Mtshetha peapiiskopid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Ibeeria[muuda | redigeeri lähteteksti]

Eksarhid[muuda | redigeeri lähteteksti]

1801. aastal okupeeriti Gruusia Venemaa poolt. 11. veebruaril (vkj 30. jaanuaril) 1811 tühistasid tsaar Aleksander I ja Vene Õigeusu Kiriku Pühim Valitsev Sinod Gruusia õigeusu kiriku autokefaalia. Kirikust moodustati Vene Õigeusu Kiriku eksarhaat, mida juhtisid alates 20. juulist (vkj 8. juulist) 1811 Pühima Valitseva Sinodi ametisse nimetatud eksarhid.

25. märtsil (vkj 12. märtsil) 1917 kuulutas Gruusia õigeusu kirik ennast taas iseseisvaks. Sama aasta 9. aprillil (vkj 27. märtsil) tunnistas autokefaaliat ka Venemaa Ajutine Valitsus ja 23. juulil (vkj 10. juulil) likvideeriti ametlikult Vene Õigeusu Kiriku Gruusia eksarhaat. Vene Õigeusu Kirik ilmaliku valitsuse otsuseid ei tunnustanud ja moodustas Gruusia eksarhaadi asemele Kaukaasia eksarhaadi, mis eksisteeris aprillini 1920.

Piiskopkondlikult juhtisid Gruusia eksarhid 18111817 Mtshetha piiskopkonda, aastatel 18181917 Kharthli ja Kahhethi piiskopkonda. Kõik nad kandsid kas peapiiskopi või metropoliidi tiitlit. Kaukaasia eksarhid kandsid aastatel 19171920 Thbilisi ja Bakuu metropoliidi tiitlit.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Varlaam (17631830) 1811, 20. juuli 1817, 26. mai
Feofilakt (17651821) 1817, 26. mai 1821, 31. juuli
Jona (17621849) 1821, 13. oktoober 1832, 17. märts
Moissei (17831834) 1832, 24. märts 1834, 25. juuli
Jevgeni (17841862) 1834, 13. september 1844, 24. november
Issidor (17991892) 1844, 24. november 1858, 13. märts
Jevsevi (18091879) 1858, 13. märts 1877, 20. detsember
Joanniki (18271900) 1877, 30. detsember 1882, 9. juuli
Pavel (18271892) 1882, 28. juuli 1887, 10. oktoober
Palladi (18271898) 1887, 10. oktoober 1892, 30. oktoober
Vladimir (18481918) 1892, 30. oktoober 1898, 5. märts
Flavian (18411915) 1898, 5. märts 1901, 23. november
Aleksi I (18371915) 1901, 23. november 1905, 14. juuli
Nikolai (18521914) 1905, 14. juuli 1906, 22. juuni
Nikon (18611908) 1906, 22. juuni 1908, 10. juuni
Innokenti (18621913) 1909, 20. detsember 1913, 22. september
Aleksi II (18531914) 1913, 15. november 1914, 2. juuni
Pitirim (18581920) 1914, 9. juuli 1915, 6. detsember
Platon (18661934) 1915 1918, 27. jaanuar
Kirill (18631937) 1918, 1. aprill 1920, aprill

Patriarhid[muuda | redigeeri lähteteksti]

25. märtsil (vkj 12. märtsil) 1917 taastas Gruusia õigeusu kirik oma autokefaalia ja koos sellega ka patriarhiameti. Vene Õigeusu Kirik tunnistas Gruusia kiriku autokefaaliat 1943. aastal, Konstantinoopoli oikumeeniline patriarhaat 1990. aastal.

Patriarhi ametlik tiitel on: Kogu Gruusia katoolikos–patriarh, Mtshetha ja Thbilisi peapiiskop.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Kirion II (18551918) 1917, 25. märts 1918, 10. juuni
Leonide I (18601921) 1918, 28. november 1921, 11. juuni
Ambrosi I (18611927) 1921, 14. oktoober 1927, 29. märts
Kristepore III (18731932) 1927, 4. juuli 1932, 10. jaanuar
Kalistrate I (18661952) 1932, 21. juuni 1952, 2. veebruar
Melkisedek III (18721960) 1952, 5. aprill 1960, 10. jaanuar
Eprem II (18961972) 1960, 20. veebruar 1972, 7. aprill
Davit V (19031977) 1972, 2. juuli 1977, 9. november
Ilia II (1933–) 1977, 25. detsember

Vaata ka[muuda | redigeeri lähteteksti]