Gloucesteri prints William

Allikas: Vikipeedia
Gloucesteri prints William (1971)

Gloucesteri prints William (William Henry Andrew Frederick Windsor) (18. detsember 194128. august 1972) oli Briti kuningliku perekonna liige, kuningas George V lapselaps ja Gloucesteri hertsogi Henry poeg.

Varajane elu[muuda | muuda lähteteksti]

Prints William sündis 18. detsembril 1941 Hertfordshire'is. Tema isa oli Gloucesteri hertsog ja ema Gloucesteri hertsoginna. Briti monarhi järeltulijana meesliinis oli tema tiitel sünnist saati Tema Kuninglik Kõrgus prints William.

Ta ristiti 22. veebruaril 1942 Windsori lossis ning tema ristivanemad olid kuningas George VI, kuninganna Mary, John Vereker, 6. Gorti vikont, lord William Montagu-Douglas-Scott, Schleswig-Holsteini printsess Helena Victoria ja leedi Margaret Hawkins.

Prints William veetis oma lapsepõlve Northamptonshire'is Barnwelli mõisas ning 19451947 Austraalias, kui tema isa oli sealne kuberner-kindral. Tema haridustee kulges Wellesley House'i algkoolis ja Etoni Kolledžis. Pärast Etoni lõpetamist 1960 läks ta Cambridge'i ülikooli ajalugu õppima.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast ülikooli lõpetamist 1963. aastal õppis ta veel aasta Stanfordi ülikoolis ning Suurbritanniasse naasnult sai tööd Lazardsi pangas.

Prints William oli Briti kuningliku perekonna teine liige, kes töötanud tsiviil- või diplomaatilises teenistuses. 1965 töötas ta valitsusasutuses Foreign and Commonwealth Office ja suunati sealt Lagose konsulaati. 1968 suunati ta tööle Jaapani Briti saatkonda. 1970 hakkas hertsogi tervis halvenema ning tal diagnoositi porfüüria, mille tõttu prints loobus diplomaatilisest teenistusest. Järgmised kaks aastat elas ta Barnwelli mõisas ning osales mõningatel kuningliku perekonna üritustel.

Surm[muuda | muuda lähteteksti]

Printsil oli piloodiluba ning talle kuulus ka isiklik lennuk. Ta hukkus lennuõnnetuses 28. augustil 1972, kui tema juhitud lennuk kukkus alla Wolverhamptoni lähistel. Ta maeti Frogmore'i kuninglikku matmispaika. Oundle'is asuv kool, mille avamisel ta 1971 oli osalenud, nimetati ümber tema auks.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]