Genisteiin

Allikas: Vikipeedia
Genisteiin
Genisteiini struktuurivalem
Üldised omadused
Keemiline valem C15H10O5
Kasutatakse SI-süsteemi ühikuid. Kui pole teisiti öeldud, eeldatakse normaaltingimusi.

Genisteiin (lühend GE) on looduslikult esinev taimehormoon (fütoöstrogeen), mida sünteesivad mitmed taimed, nagu sojaoad, aasristik jt. Genisteiin liigitatakse isoflavoonide hulka ja tema keemiline struktuur sarnaneb selgroogsete loomade östrogeenidega. Genisteiinil on mõnedes loomorganismides östrogeenilaadne toime.

Genisteiini ülesanded taimedes pole päris selged, arvatakse et taimed sünteesivad ainet kaitseks mikroobide ründe vastu (fütoaleksiinid) bakteritest tulevate signaalainete toimel.

Aasristik (Trifolium pratense)

Genisteiiniks nimetatakse ka mitmeid sünteesitud keemilisi aineid ja toidulisandeid.

Nimetused ja tähised[muuda | muuda lähteteksti]

Genisteiin on saanud nime värvi-leetpõõsa ladinakeelsest teaduslikust nimetusest Genista tinctoria. Genisteiin eraldati esmakordselt värvi-leetpõõsast 1899. aastal.

IUPAC - nimetus: 5,7-Dihydroxy-3-(4-hydroxyphenyl)chromen-4-on

CAS-i registreerimisnumber on 446-72-0. PubChemi number on 5280961. DrugBank'i number on DB01645.

Bioloogiline aktiivsus loomorganismides[muuda | muuda lähteteksti]

Genisteiin on antioksüdant. Genisteiin inhibeerib angiogeneesi ja inimese vähirakkude kasvu (kartsinogeneesi).

Oma sarnasuse tõttu östrogeenidega konkureerib genisteiin nendega retseptorite pärast (hormooniretseptorid koosnevad peamiselt valkudest ja paiknevad rakutuumas) ja seondub nendega, millele järgneb harilikult aktiveerimine.

Genisteiin ravimolekulina[muuda | muuda lähteteksti]

Katsete käigus on tuvastatud, et genisteiini ja tyrphostin AG1478 segu saaks kasutada filoviiruste põhjustatud hemorraagiliste palavike, nagu Ebola viirushaigus, profülaktikaks ja raviks.[1]

Hoiatused[muuda | muuda lähteteksti]

Pahaloomulise kasvaja diagnoosi järgse võimaliku ravi korral oleks soovitav konsulteerida raviarstiga genisteiini sisaldavate taimede ja toidupreparaatide manustamine, ravi efektiivsus võib kahaneda.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Sayer Ji (1. august 2014). "Natural Treatments for Ebola Virus Exist, Research Suggests". GreenMedInfo (inglise). Vaadatud 20.08.2014.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Laboriloomadel
Soja saadustes
Teadusuuringutes