Geert Wilders

Allikas: Vikipeedia
Geert Wilders (2010)

Geert Wilders (hollandi hääldus: [ˈɣeːrt ˈʋɪldərs]; sündinud 6. septembril 1963 Venlos) on Hollandi poliitik, Vabaduspartei (Partij voor de Vrijheid; PPV) liider.

Wilders on katoliiklane ja tema poliitilised seisukohad lähtuvad tema sõnul judeokristlikest väärtustest.

Parlamenti valiti Wilders esmakordselt 1998. aastal, mil ta esindas paremliberaalset Rahvaparteid Vabaduse ja Demokraatia Eest. 2004. aasta lõi ta viimasest lahku, et asutada oma partei.

2010. aasta juunis toimunud parlamendivalimistel sai Wildersi juhitud partei 24 kohta 150-st. Teised parlamenti pääsenud jõud Hollandi islamiseerumise vastu võitlemise loosungi all populaarsust võitnud PPV-d valitsusse kaasata ei soovinud. Siiski jõuti paremtsentristliku vähemusvalitsuse moodustamiseni alles pärast kokkuleppe saavutamist formaalsest koalitsioonist välja jäänud Wildersiga.

PPV populaarsusele aitas kaasa 2009. aastal Wildersi vastu alustatud kohtuasi. Süüdistuse kohaselt on Wildersi väljaütlemised islami aadressil viha ja diskrimineerimise õhutamine.

2023. aasta novembris toimunud erakorralistel üldvalimistel sai parempopulistlikuks peetav Wildersi juhitud Vabaduspartei (PVV) 23,5 protsenti antud häältest ja 37 kohta Hollandi parlamendi 150-kohalises alamkojas. Erakond enam kui kahekordistas oma tulemust, sest veel eelmistel, 2021. aastal peetud üldvalimistel sai PVV ainult 17 parlamendikohta. Peaministrikandidaat Wilders pidas valimiste järel enam kui 100 päeva teiste parlamendis esindatud parteidega läbirääkimisi uue valitsuse moodustamiseks, kuid need nurjusid. 13. märtsil 2024 teatas Geert Wilders, et on valmis loobuma peaministriks saamise lootusest ning toetama "parlamendivälise" valitsuse moodustamist.