Gambrinus

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib õlle mitteametlikust kaitsepühakust; Tartu õllepoe kohta vaata artiklit Gambrinus (kauplus); Tartu endise õlletehase kohta vaata artiklit Gambrinus (tehas)

Gambrinus Ernst Holzweissig Nachfi kataloogis 1898. aastast

Gambrinus on legendaarne Flandria kuningas, õlle leiutaja ning õlle ja õllepruulide mitteametlik kaitsepühak. Tavaliselt kujutatakse Gambrinust Euroopa kuninga, keskaegse Inglise rüütli või (harvemini) tüseda vanamehena. Väidetavalt oli Gambrinuse sünnipäev 11. aprill.

Tõenäoliselt oli Gambrinuse legendi aluseks Jean Kartmatu (Jean sans Peur, 1371–1419), kes mõnede allikate andmeil võis leiutada humalaõlle. Teiste allikate kohaselt oli Gambrinus üks joogivalajaist Karl Suure (742–814) õukonnas. 1543. aastal kirjutas Saksa luuletaja Burkart Waldis, et Gambrinus õppis õllepruulimise kunsti Egiptuse viljakusjumalannalt Isiselt. Algne Gambrinus võis olla ka Brabanti hertsog Jean I (Jan Primus, 1254–1298) – seda päritolu toetab Gambrinuse-nimelise laagriõlle tootja Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell).

Võimalikeks ladina etümoloogiateks on pakutud cambarus (keldrihoidja) ja ganeae birrinus (kõrtsis jooja), samuti võis Gambrinus tuleneda nimest Gambrivius. Vähem tõenäoline allikas on keldi sõna camba, mis tähendab õllepruuli panni.

Gambrinuse tähtsuse tõttu kasutavad tema nime enda õllebrändides mitme Euroopa ja Põhja-Ameerika õlletootjad, samuti kannavad Gambrinuse nime mitmed silmapaistvad pruulikojad. Tuntumad neist on Gambrinus Tšehhi Vabariigis Plzeňis, Gambrinus Company USA-s Texase osariigis San Antonios ning Gambrinus Prantsusmaal Elsassis Mulhouse'i linnas.

Tartus tegutses 1863. aastast õlletehas Gambrinus, mis hiljem liideti aktsiaseltsiga A. Le Coq.

1990. toodeti Gambrinuse-nimelist õlut Pärnu õlletehases, kuni Tšehhi firma Plzeňský Prazdroj nõudis, et lõpetataks neile kuuluva kaubamärgi kasutamine.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]