Gabriel Kirillov

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Gabriel Krillov)

Gabriel Kirillov (vene keeles Гавриил Кириллович Кириллов; 15. veebruar 1891 Meremäe vald, Petserimaa – 2. mai 1973)[1] oli Eesti fotograaf.

Ta õppis Pihkvas fotoateljees ja linna joonistuskoolis. Viimase lõpetanud, täiendas end Petrogradis keiserlike fotograafide, šveitslase Frederick Boassoni ja sakslase Fritz Eggleri juures ning lõpetas Petrogradi fototehnika instituudi fotokunstniku diplomiga.

Alates 1914. aastast pidas ta iseseisvat fotoateljeed Petrogradis, sai näitusel oma teoste eest kuldmedali. Aastail 1916–1918 töötas ta ühtlasi Vene põllutööministeeriumi põllutöö mehaanika osakonna laboratooriumis. Pärast Petrogradi fototehnika instituudi lõpetamist töötas ta edasi selle juures fototehnoloogia eriteaduste alal. Alates 1922. aastast oli ta endiste keiserlike teatrite teenistuses, ühtlasi iseseisva fotoateljee omanik Nevski prospektil kuni 1930. aastani.

1931. aastal naasis Gabriel Kirillov Eestisse, asutades Tallinnas oma fotoateljee ja pidas ühtlasi fotoplaatide ja fotopaberite tööstust "Aga". 1. augustil 1937 asutas ta Petseris oma fotoateljee "Kodumaa".

Alates 1936. aastast käibele lastud Konstantin Pätsi näopildiga postmargid on valmistatud tema tehtud foto järgi.

"Pika tööpraktika kestel on G. Kirillov võitnud endale suure lugupidamise ja tunnustuse, mille mõjule pääsmiseks aitab suuresti kaasa ka ta vastutulelik iseloom, hääsüdamlik huumorimeel ja isiklik kunstimaitse, kuna ta töötab väsimatu innu ja suure vaimustusega, olles enda suhtes väga nõudlik[2]."

Ta on maetud Tailovo surnuaiale Petseri rajoonis.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Russkaja Estonia
  2. Eesti majanduselu leksikon, Sõna, Pärnu 1939, lk. 94