Friedrich Wilhelm I

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib Preisimaa kuningast; Hessen-Kasseli kuurvürsti kohta vaata artiklit Friedrich Wilhelm I (Hessen-Kasseli kuurvürst), Brandenburgi kuurvürsti kohta Friedrich Wilhelm (Brandenburgi kuurvürst).

Friedrich Wilhelm I. Antoine Pesne'i maal (1733)

Friedrich Wilhelm I (14. august 1688 Berliin31. mai 1740 Potsdam) oli Preisi kuningriigi Preisimaa kuningas 1713. aastast kuni surmani.

Friedrich Wilhelmi oli esimese Preisimaa kuninga Friedrich I ja tema teise abikaasa Sophie Charlotte poeg. Tal oli vanem vend, kes suri enne tema sündimist, ja 8 aastat vanem poolõde. Ema suri, kui poiss oli 16-aastane. Isa abiellus seejärel uuesti ja Friedrich Wilhelm sai endale kasuema, kes oli temast 3 aastat vanem.

Riigid Euroopas 1730. aastal

Friedrich Wilhelm reformis Preisi kuningriigi halduse. Ta tõstis Preisi sõjaväe rahvusvahelist mainet ning parandas sõjaväe tõhusust ja distsipliini. Ta viis Preisimaa sõjaväe umbes samale tasemele Prantsusmaa, Rootsi ja Venemaa keisririigi sõjaväega. Ta asendas keskklassi kohustusliku sõjaväeteenistuse iga-aastase maksuga, avas algkoole ja asustas Ida-Preisimaa, mille katk oli 1709 tühjaks teinud.

Friedrich Wilhelm oli võimekas administraator. Ta oli vastu igasugusele ülemäärasele kulutamisele, mis just sõjaväge ei puudutanud. Tema lossis ei jäetud küünlaidki ilmaasjata põlema. Ta kehtestas riigis käibemaksu ja maksis seda ka ise. Ta soosis põllumajandust, kuivendas soid, headel saagiaastatel ladustas vilja ja halbadel müüs seda. Tema ajal oli majanduses range kord. Tema surres oli riigi varakambris, mis asus kuningalossi keldris, suur ülejääk.

Friedrich Wilhelm ei alustanud ühtegi sõda. Põhjasõjas ta siiski lühikest aega osales. Talle omistatakse mõnikord seisukohta, et sulg on võimsam kui mõõk.

Kuigi Friedrich Wilhelm oli rahumeelne, ei olnud ta siiski mingil juhul õrn ja armastav isa. Oma poja Friedrichiga oli tal läbisaamine väga halb, kuna Friedrich Wilhelmile ei meeldinud valgustusfilosoofia ja välismaine haridus üleüldiselt. Kui selgus, et Friedrich soovis koos oma õpetaja Hans Hermann von Kattega Friedrichi onu, Suurbritannia kuninga George II juurde põgeneda, laskis Friedrich Wilhelm I von Katte hukata, aga oma poja andis sõjakohtu alla. Kohus deklareeris, et tal ei ole volitusi selles asjas otsust vastu võtta. Voltaire väitis, et Friedrich Wilhelm tahtis niimoodi oma poega hukata, aga selles ei ole tänapäevani selgust saadud. Siiski oli Friedrich kaks ja pool kuud vangis ja hiljem mitu kuud pagenduses, enne kui tal lubati õukonda tagasi tulla.

Isiklikku ja järglased[muuda | muuda lähteteksti]

Friedrich Wilhelm oli abielus (1706) Braunschweig-Lüneburgi kuurvürstkonna prints George Ludwigi (hilisema Hannoveri kuurvürsti ning Suurbritannia kuninga George I ja kuninganna Sophia Dorothea tütre Sophia Dorotheaga (1687–1757), kellega olid järglased:

Eelnev
Friedrich I
Preisimaa kuningas
17131740
Järgnev
Friedrich II (Suur)