Frank Iero

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Frank Anthony Thomas Iero Jr)
Frank Iero
Frank Iero aastal 2014
Frank Iero aastal 2014
Sünninimi Frank Anthony Iero Jr.
Sündinud 31. oktoober 1981
Belleville, New Jersey, Ameerika Ühendriigid
Stiilid emo, post-hardcore, punk rock, hardcore punk
Elukutse muusik
Pill kitarr, basskitarr, vokaal
Tegev My Chemical Romance, L.S. Dunes
Seotud esitajad Gerard Way, Mikey Way, Ray Toro, Anthony Green
Veebileht frank-iero.com

Frank Anthony Iero Jr (sündinud 31. oktoobril 1981) on USA muusik, ansambli My Chemical Romance rütmikitarrist. Ta on samuti supergrupi L.S. Dunes kitarrist. Ta oli post hardcore '​i ansambli Leathermouth vokalist. Ierol on sooloprojekt nimega Frank Iero and the Future Violents (eelnevalt frnkiero andthe cellabration ning Frank Iero and the Patience). Tema esimene sooloalbum "Stomachaches" ilmus 26. augustil 2014.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Iero sündis New Jersey osariigis Belleville'is[1]. Lapsena põdes ta tihti bronhiiti ja kõrvapõletikku, mille tõttu sattus tihti haiglasse.[2] Ta õppis Queen of Peace Keskkoolis.[3] Ta jätkas haridusteed Rutgersi Ülikoolis stipendiumiga, kuid lahkus sealt haridust lõpetamata, et minna My Chemical Romance'iga muusikatuurile.

Iero vanemad läksid lahku tema nooruspõlves ning ta elas oma emaga, kes lubas tal oma keldris korraldada bändiproove. Nii Iero isa kui ka vanaisa olid muusikud ning olid noorukile eeskujuks. Tema isa õpetas talle, kuidas trumme mängida, kuid hiljem otsustas ta mängida kitarri.

Muusikakarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Varajased ansamblid ja Pencey Prep (1997–2002)[muuda | muuda lähteteksti]

11-aastaselt hakkas Iero mängima New Jersey punkskene erinevates ansamblites. Enne My Chemical Romance'iga liitumist oli ta punkbändi Pencey Prep eestvedaja. Enne laialiminekut avaldas ansambel albumi "Heartbreak in Stereo". Albumi produtseeris plaadifirma Eyeball Records.

Kui Iero tegutses Pencey Prepis, sai ta sõbraks My Chemical Romance'i liikmetega. Temast sai nende demolinastuste suur fänn ning ta aitas neil korraldada nende esimesed esinemised. Pärast Pencey Prepi laialiminekut mängis Iero mitmes bändis, kaasaarvatud I Am A Graveyard, Hybrid ja Sector 12. Peagi pakuti talle rütmkitarristi kohta My Chemical Romance'is.

My Chemical Romance (2002–2013)[muuda | muuda lähteteksti]

My Chemical Romance'i kontsert Pariisis 2011. aastal

Iero liitus My Chemical Romance'iga aastal 2002. Ansambli debüütalbumisse "I Brought You My Bullets, You Brought Me Your Love" panustas Iero kahe laulu salvestamisel ("Honey, This Mirror Isn't Big Enough for the Two of Us" ja "Early Sunsets Over Monroeville"). Ansambli järgnevates stuudioalbumites, "Three Cheers for Sweet Revenge", "The Black Parade" ja "Danger Days: The True Lives of the Fabulous Killjoys", osales Iero iga laulu loomises. 22. märtsil 2013 läks ansambel lahku.

Leathermouth ja teised muusikalised projektid (2007–2016)[muuda | muuda lähteteksti]

2007. aastal moodustasid Iero ja tema sõbrad hardcore punk '​i ansambli Leathermouth (stiliseeritult LeATHERMØUTH). 27. jaanuaril 2009 avaldasid nad oma esimese albumi "XO".[4] Ansambel lõpetas tegevuse aastal 2010. Ta tegutseb The Cure'ile pühendatud tribuutbändis nimega The Love Cats, mis sai nime The Cure'i laulu järgi. Iero mängis basskitarri Reggie and the Full Effecti hüvastijätutuuril. Tema esimene soololaul "This Song Is A Curse" ilmus Tim Burtoni animafilmi "Frankenweenie" ametliku heliriba boonusloona.

2013. aasta alguses teatasid Iero ja James Dewees, et nad töötavad uue digital hardcore '​i projekti kallal, mille nimeks sai Death Spells. Death Spellsi esimene album "Nothing Above, Nothing Below" ilmus 29. juunil 2016.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Apar, Corey. "Frank Iero Biography". AllMusic. Vaadatud 23. veebruar 2024.
  2. "Frank Iero". ImNotOkay.net. Vaadatud 23. veebruar 2024.
  3. Foster, D. R. (24. juuni 2009). "Where are they now: They hail from here; But they left their mark on the world". South Bergenite. Vaadatud 23. veebruar 2024.
  4. "LeATHERMOUTH – XO". Epitaph. 2009. Vaadatud 23. veebruar 2024.