Françoise Mbango Etone

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Francoise Mbango Etone)
Françoise Mbango Etone
Isikuandmed
Riik Kamerun
Sünniaeg 14. aprill 1976
Sünnikoht Yaoundé
Medalid
Olümpiamängud
Kuld Ateena 2004 kolmikhüpe
Kuld Peking 2008 kolmikhüpe
Maailmameistrivõistlused
Hõbe Edmonton 2001 kolmikhüpe
Hõbe Pariis 2003 kolmikhüpe
Sisemaailmameistrivõistlused
Hõbe Birmingham 2003 kolmikhüpe

Françoise Mbango Etone (sündinud 14. aprillil 1976 Yaoundés) on Kameruni kergejõustiklane (kolmik- ja kaugushüppaja). Ta on kahekordne olümpiavõitja (2004 ja 2008).

Mbango võitis kolmikhüppes olümpiakulla 2004. aasta olümpiamängudel Ateenas teises voorus sooritatud hüppega 15.30, mis oli tema endisest isiklikust rekordist 25 cm enam, samas oli see ka uus Aafrika rekord. Ta kordas sama tulemust ka viimasel katsel. Enne Ateenat oli Françoise Mbango Etone saanud paljudelt rahvusvahelistelt võistlustelt hõbemedaleid: 1998. aastal Rahvaste Ühenduse mängudelt Kuala Lumpuris ja 2002. aastal Rahvaste Ühenduse mängudelt Manchesteris, 2001. aasta maailmameistrivõistlustelt Edmontonis, 2003. aasta MM-ilt Pariisis ja 2003. aasta sisemaailmameistrivõistlustelt Birminghamis. 2003. aasta IAAF-i finaalvõistlustel sai ta kolmanda koha, kuid 2004. aastal võitis.

Françoise Mbango Etone on esimene Kameruni kergejõustiklane, kes on võitnud medali nii Rahvaste Ühenduse mängudel kui ka MM-il ja olümpiamängudel.

2007. aasta septembris sai Mbango Etone Kameruni kergejõustikuliidult määramata ajaks võistluskeelu, sest ta ei osalenud Aafrika meistrivõistlustel sama aasta juulis. Tal lubati jälle võistelda 2008. aastal ja nii pääses ta kaitsma oma olümpiavõitu augustis toimunud olümpiamängudel Pekingis. Mbango Etone võitiski uuesti olümpiakulla uue olümpiarekordiga 15.39. Hõbemedali võitnud Tatjana Lebedeva kaotas kulla seitsme sentimeetriga.[1]

Saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

Olümpiamängudel[muuda | muuda lähteteksti]

Maailmameistrivõistlustel[muuda | muuda lähteteksti]

Sisemaailmameistrivõistlustel[muuda | muuda lähteteksti]

IAAF-i finaalvõistlutel[muuda | muuda lähteteksti]

Rahvaste Ühenduse mängudel[muuda | muuda lähteteksti]

Aafrika meistrivõistlustel[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]