Aed-leeklill

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Floks)
 See artikkel räägib liigist; perekonna kohta vaata artiklit Leeklill

Aed-leeklill
Sort 'Larissa'
Sort 'Larissa'
Taksonoomia
Riik Taimed (Plantae)
Hõimkond Soontaimed (Tracheophyta)
Klass Kaheidulehelised (Magnoliopsida)
Selts Kanarbikulaadsed (Ericales)
Sugukond Siniladvalised (Polemoniaceae)
Perekond Leeklill (Phlox)
Liik Aed-leeklill
Binaarne nimetus
Phlox paniculata
L.

Aed-leeklill (Phlox paniculata) ehk floks on mitmeaastane taim, mis kuulub siniladvaliste sugukonda. Floks on pärit Ameerika Ühendriikide ida- ja keskosast. Taime kasvatatakse laialdaselt parasvöötme piirkondades ilutaimena ja ta on muutunud metsistunuks teistes piirkondades[1]. Aed-leeklill, mille botaaniline nimetus on Phlox, on saanud oma nime Kreeka sõnast phlox, mis tähendab “leeki”. See peegeldab taimede õite silmapaistvat ja leegitsevat värvust[2]. Taim meelitab ligi nii liblikaid, mesilasi kui ka koolibrisid[3].

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Aed-leeklill on püstine rohttaim, mis kasvab kuni 120 cm kõrguseks[4]. Elliptilised kuni munajassüstjad lehed on varrel vastakuti, kuid ülemised varrelehed on paigutatud vahelduvalt ja on kuni 2,5 cm läbimõõduga[5]. Õied on 1,5–2,5 cm läbimõõduga, tihti tugevalt lõhnavad ja olenevalt sordist õitsevad kevadest kuni külmadeni[6]. Õied on koondunud pikkade ja jäikade varte tippudesse. Rikkalik värvivalik algab valgest ja lõppeb lillade toonidega[4].

Aed-leeklille leht
Aed-leeklille leht

Levik[muuda | muuda lähteteksti]

Aed-leeklill kasvab looduslikult osades Ameerika Ühendriikide kesk- ja idapiirkondades[1]. Seda leidub sisse toodud liigina ka teistes Ameerika Ühendriikide osades[1], Kanadas[7], Euroopas ja Aasias[8]. Looduslikus levilas kasvab aed-leeklill jõekallastel ja niisketes metsa piirkondades[9].

Kasvatamine[muuda | muuda lähteteksti]

Aed-leeklille seemik
Aed-leeklille seemik

Aed-leeklille kasvatatakse suvel taime efektselt lõhnavate õite pärast. Floks vajab tuulte eest varjatud ja poolvarjulist viljaka niiske pinnasega kasvukohta. Taimi paljutatakse sügisel jagamisega, juurepistikuga või kevadel põhipistikutega[10].

Aed-leeklill on suurepärane lõikelilli. Kuumades ja kuivades piirkondades on nad jahukaste suhtes tundlikud ja kahjustatud varred tuleb kohe eemaldada[11].

Kasutus[muuda | muuda lähteteksti]

Aed-leeklille lehe ekstrakti on kasutatud meditsiinis kõhulahtistina ja paisete raviks[12]. Tai meditsiinis on taime värskeid lehti kasutatud leevendamaks nohu, köha ja kurguvalu[13].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 "Phlox paniculata". The Biota of North America Program. 2014.
  2. "Floksid ehk Aed-leeklilled ja nende kasvatamine". Loodustalu. Vaadatud 25.03.2024.
  3. "Garden phlox". Fine Gardening. Vaadatud 25.03.2024.
  4. 4,0 4,1 Yatskievych, George (2013). "Flora of Missouri". Missouri Botanical Garden Press.
  5. "Leeklill ehk floks". Aiasõber. Vaadatud 24.03.2024.
  6. "RHS A-Z encyclopedia of garden plants". Dorling Kindersley. 2008.
  7. "Phlox paniculata Linnaeus". Database of Vascular Plants of Canada. 2010.
  8. "Phlox paniculata L.". Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens.
  9. Weakley, Alan S. (2018). "Flora of the Southern and Mid-Atlantic States". North Carolina Botanical Garden.
  10. "How to grow phlox". Gardeners World. Märts 2022. Vaadatud 25.03.2024.
  11. Carroll, Jackie (juuni 2021). "Garden Phlox Plants: Tips For Growing And Care Of Garden Phlox". Gardening know how. Vaadatud 25.03.2024.
  12. Niering, William A.; Olmstead, Nancy C. (1985). The Audubon Society Field Guide to North American Wildflowers, Eastern Region. Knopf. Lk 697.
  13. "Phlox paniculata fresh green leaves is a herb in Thai traditional medicine, often used to relieve colds, coughs and sore throats". Dreams time. Vaadatud 25.03.2024.