Five-card stud

Allikas: Vikipeedia

Five-card stud on stud poker'i variantidest varaseim ning selle juured ulatuvad Ameerika Ühendriikide kodusõja aegadesse[1], kuid tänapäeval mängitakse seda palju vähem kui teisi populaarseid pokkerivariante – seda on näha ka sellest, et seda pokkerivarianti ei mängita ka pokkeri maailmameistrivõistlustel (WSOP). See on ikkagi populaarne mäng teatud maailmaosades, eriti Soomes, kus sellest on kasutusel oma five-card stud'i variant, mida tuntakse nime all sököna (tuntakse ka kui Canadian stud või Scandinavian stud).[2] Sõna "sökö" kasutatakse Soomes ka tšekkimise korral ("I check" = "minä sökötän").

Allpool olev kirjeldus oletab, et te olete kursis pokkeri üldise käigu ning kombinatsioonide tugevusjärjestusega (nii high kui ka low variatsioonidega). Kirjeldus ei tee ka ühtki oletust selle kohta, millist panustamise struktuuri kasutatakse. Five-card stud'i mängitakse mõnikord no limit'i ja pot limit'ina kuigi fixed limit'i ja spread limit'i mänguvariandid on samuti tavalised (hilisemates panustamisringides kasutatakse kõrgemaid limiite). Tavaliselt kasutatakse väikest algpanust (ante) ning bring-in'it.

Mängu käik[muuda | muuda lähteteksti]

Mäng alguses jagatakse igale mängus osalejale üks kaart pildipool allapoole (kinnine kaart) ning peale seda üks kaart pildipool ülespidi (avatud kaart) alustades jagajast vasakul käel olevast mängijast ning jagades kaarte ükshaaval. Kui mängitakse bring-in panusega, alustab panustamist see mängija, kellel on avatud kaartidest kõige madalam kaart. Sellele järgneb tavapärane panustamise protseduur. Kui kahel (või enamal) mängijal on sarnased madalaimad kaardid võetakse appi bridži mastide järjestus, selgitamaks välja esimest panustajat. Juhul kui bring-in panust ei kasutata, alustab esimest panustamisringi mängija, kellel on kõige tugevam avatud kaart ning ta võib ka checkkida. Sellisel juhul ei tohiks mastide järjestust sarnaste kaartide puhul kasutada; kui kahel või enamal mängijal on sarnane suurim avatud kaart alustab panustamist vasakult esimene mängija (jagajast lugedes).

Pärast esimest panustamisringi jagatakse igale mängijale veel üks avatud kaart (peale põletatud kaarti, alustades jagajast vasakult esimesest mängijast nii nagu ka kõigil järgnevatel ringidel). Nüüd alustab panustamist see mängija, kelle avatud kaartides saab moodustada kõrgeima kombinatsiooni või on tal lihtsalt kõige tugevamad avatud kaardid (kuna avatud on alla viie kaardi, tähendab see seda, et selliseid kombinatsioone nagu "rida", "mast" või "maja" ei ole veel võimalik saada). Selle ja järgnevate panustamisringide jooksul on sellel mängijal, kes esimesena tegutseb, õigus checkkida või panustada kuni kehtestatud limiidi ulatuses. Teisele panustamisringile järgneb kolmanda avatud kaardi jagamine ning kolmas panustamisring, kusjuures alustatakse taas sellest mängijast kelle avatud kaartidest saab moodustada kõrgeima kombinatsiooni või on tal kõrgeim kaart (seega võib igal ringil esimene panustaja vahetuda). Neljas avatud kaart ja sellele järgnev panustamisring ja peale seda toimub avamine (showdown), kui selleks on vajadus (tavaliselt mitte, sest enamus five-card stud jaotusi lõpeb sellega, et keegi panustab ning keegi ei call'i tema panust riveril).

Näide[muuda | muuda lähteteksti]

Oletame, et mängus osalevad neli mängijat: Alice, kes jagab; Bob, kes istub jagaja vasakul käel; Carol temast vasakul; David Carolist vasakul. Alice jagab igale mängijale ühe kinnise kaardi ning peale seda ühe avatud kaardi, alustades Bobist ning lõpetades endaga. Bobile jagatakse avatuna 4♠, Carolile Q♦, Davidile 4♦ ja Alice'ile 9♣. Kuna nad olid eelnevalt kokku leppinud mängida $1 bring-in panusega, peab David selle panuse tegema (tema 4♦ on nõrgem kui Bobi 4♠ kuna kasutatakse bridzhi mastide tugevusjärjestust). Tal on võimalus alustada panustamist ka kõrgemalt, kui vaid bring-in panusega, kuid ta valib siiski viimase variandi ning panustab vaid bring-in panuse ulatuses ehk $1. Juhul kui keegi on teinud panuse ei saa järgnevad mängijad enam checkkida. Alice otsustab callida. Bob foldib, lükates oma avatud kaardi ümber ja seejärel maha visatud kaartide jaoks mõeldud alale laual (muck). Carol tõstab panuse $3 dollarini. David foldib (kaotades oma bring-in panuse) ning Alice callib.

Kolmas "tänav"[muuda | muuda lähteteksti]

Alice jagab nüüd teise avatud kaardi neile mängijaile, kes veel jaotuses osalevad: Carol saab J♣ ja Alice Q♥. Alice'i kaks avatud kaarti ei anna paari, vaid ainult "Q-9 high" kombinatsiooni ning Carolil on "Q-J high". Seega on Carol'i kord panustada. Ta checkib ning sama teeb ka Alice ning sellega on panustamisring lõppenud

Neljas "tänav"[muuda | muuda lähteteksti]

Jagatakse veel üks avatud kaart: Carol saab 3♥ja Alice Q♣. Alice'il on nüüd avatud kaartidest moodustunud emandate paar ja Carolil ei ole veel paari ning seega alustab panustamist Alice. Ta panustab $5 ning Carol callib.

River[muuda | muuda lähteteksti]

Mängijaile jagatakse viimane avatud kaart: Carol saab A♦ ning Alice 4♥. Carolil ei ole avatud kaartidest ikka veel paari, mis annab Alice'ile kellel on avatud kaartidest emandate paar, õiguse esimesena panustada. Alice panustab $5 ning Carol tõstab tema panust $10-le dollarile. Alice callib ning nüüd toimub kaartide avamine – mõlemad mängijad võrdlevad oma kombinatsioone. Kuna Carol oli viimane panustav/reisiv mängija peab tema oma kaardid esimesena avama – selleks peab ta oma kinnise kaardi ümber pöörama. Selleks on A♣ – mis annab talle ässade paari. Kuna Alice callis ei pea tema oma kaarte näitama juhul kui tema kombinatsioon oli nõrgem kui Caroli oma ning seega võidab Carol $22 panga.

Populaarsus[muuda | muuda lähteteksti]

Alates oma populaarsuse tipust Ameerika Ühendriikide kodusõja aegu on see mäng tasapisi unustuse hõlma vajumas. Sellest hoolimata on palju pokkerisõpru, kellele see mäng siiani põnevust pakub.

Suurturniirid[muuda | muuda lähteteksti]

Five-card stud oli üks eelturniiride mängudest pokkeri maailmameistri võistlustel (World Series of Poker) 1971, 1972, 1973 ja 1974. Kõik need neli turniiri võitis Bill Boyd (ta võitis nende nelja turniiriga kokku $80000) – ainus WSOP meistritiitel, mille ta iial võitis.[3] Seoses Five-card stud pokkeri langeva populaarsusega jäeti see mäng 1975. aastal kavast välja ning on sellest ajast alates WSOP kavadest välja jäänud. Kuigi Five-card studi ei ole suurturniiridel mängitud alates 70-ndatest on teda siiski aeg-ajalt pakutud 1990-ndatel Euroopas[4] ja Põhja-Ameerikas.[5] Eestis on selles mängu formaadis peetud ka meistrivõistlusi[6].

Rahamängud[muuda | muuda lähteteksti]

Five-card studi mängiti vaid väikeste panustega kodumängudes ning vähestes kasiinodes, kuni seda hakati pakkuma mõnedes internetipokkeri tubades.

Popkultuuris[muuda | muuda lähteteksti]

Norman Jewisoni 1965. aastal lavastunud filmis "The Cincinnati Kid" mängisid filmi peategelased, "the Kid" (Steve McQueen) ja "the Man" (Edward G. Robinson) üks-ühe vastu just Five card stud mängu. Pokkerikriitikute hulgas on olnud palju vaidlusi viimase jaotuse võimalikkuse kohta üks-ühe vastu Five card stud mängus.[7] Üsna hiljuti oli Star Trek sarjas: The Next Generation osas on näha meeskonda mõni kord five-card stud pokkerit mängimas.

Variandid[muuda | muuda lähteteksti]

Traditsionaalne five-card stud mängus kasutatakse ühte kinnist ja nelja avatud kaarti, mis teeb jaotuse tugevuse arvestamise lihtsaks isegi algajale pokkerimängijale. Mängija "kä" tugevuse läbinähtavus vähendab suuresti ebakindlust vastase "käe" tugevuse kohta mida tuleb tihti ette populaarsemates mängudes nagu näiteks Texas hold 'em, Omaha hold 'em ja Seven-card stud. Selleks, et seda ebakindlust suurendada on kasutusel erinevad mängu variandid milles on suurendatud kinniste kaartide arvu, lisatud "high"/"low" split, mängitakse "pooliku" pakiga, lisatud erireeglitega panustamisring, võimaldades mängijal ise valida millist kaarti avada või luues täiesti uusi ja huvitavaid "käte" tugevusjärjestusi.

High-Low[muuda | muuda lähteteksti]

Mängu võib mängida "madalate" kombinatsioonide peale mispuhul teeb parim avatud "low" kombinatsioon esimesena igal panustamisringil panuse erinevalt tavapärasest, kus seda teeb kõrgeim avatud kombinatsioon. Lisaks sellele peab kõrgeim avatud kaart tegema bring-in panuse, juhul kui mängu mängitakse bring-in panustega. Pärast iga panustamisringi lõppu jagatakse kogu tekkinud pank pooleks – üks osa "low" jaoks ning teine osa "high" jaoks ning "käsi" hinnatakse nii low kui ka high kombinatsioonide tugevusjärjestust arvesse võttes. Kui mängitakse High-Low'd, on tavaline, et "low" käe hindamiseks kasutatakse ässast viieni "low" kombinatsioone ning "high" käe jaoks tavalist kombinatsioonide tugevusjärjestust. Suurbritannias on tavaline, et "low" käte jaoks kasutatakse ässast kuueni tugevusjärjestust "low" käte tugevusjärjestuse määramiseks.[8]

Canadian Stud / Scandinavian Stud / Sökö[muuda | muuda lähteteksti]

See Five-card stud variant on peaaegu identne traditsionaalsele formaadile – ainus erinevus on see, et mängus on lisaks tavapärastele kombinatsioonidele veel nelja kaardi rida ja nelja kaardi mast mis on tugevamad kui paar kuid nõrgemad kui kaks paari. Nelja kaardi mast on tugevam kui nelja kaardi rida.[2] Seda varianti mängitakse ka Eestis (on mängitud nii turniiridel, rahamängu laudadel kui ka kodumängudes).

Two Down, Three up/2-3[muuda | muuda lähteteksti]

Selmet jagada mängijaile üks kinnine ning üks avatud kaart jagatakse selles variandis mängijaile kaks kinnist kaarti. Kõik järgnevad kaardid jagatakse avatuna, mis seletab ka mängu üsnagi lihtsa nime.[9]

Three Down, Two Up/3-2[muuda | muuda lähteteksti]

Selmet jagada mängijaile üks kinnine ning üks avatud kaart, jagatakse selles variandis mängijaile kolm kinnist kaarti. Järgnevad kaks kaarti jagatakse avatult. Kuna alguses jagati mängijaile suurem kogus kinniseid kaarte on sellel variandil vaid kolm panustamisringi ja seepärast on seda parim mängida no limit või pot limit panustamisstruktuuri kasutades. Mängu nimi on taas suhteliselt lihtsalt seostatav jagatavate kaartide arvuga.[9]

One Down, Three Up, One Down/1-3-1[muuda | muuda lähteteksti]

See variant erineb tavalisest five-card stud mängust vaid selle poolest, kuidas jagatakse viimane ehk river kaart. Selle asemel, et jagada see avatuna, on selles variandis kombeks see kaart kinnisena jagada nagu esimene kinnine kaart. Nimi on taas lihtne tuletis sellest, kuidas "käsi" välja näeb peale seda kui panustamisringid on lõppenud.[9]

Mexican stud/Stud Loco/Mexican poker[muuda | muuda lähteteksti]

Mehhiko stud pokker on selline pokkeri variant milles mängija valib ise milliseid kaarte avada ja millised kinnisena hoida. Igale mängijale jagatakse kaks kaarti (nagu tavalises Five-card studis) pildipool allapoole ning peale kolmeni lugemist avab iga mängija neist kahest enda poolt valitud ühe kaardi. Kuna mängija saab iga ringi jooksul ühe kaardi on tal vaja iga ringi jooksul üks kinnistest kaartidest avada kusjuures seda tehakse samamoodi, kõik koos peale kolmeni lugemist. Peale riveris viimase kaardi avamist on "käsi" sarnane tavalisele Five-card stud "käele" – üks kinnine ning neli avatud kaarti. Mõnikord kasutatakse "poolikut" pakki. Mehhiko stud on samuti üks Seven-card stud variantidest kusjuures kasutatakse samu "ise avamise" reegleid (roll your own rules).[8]

Shifting sands[muuda | muuda lähteteksti]

Mehhiko stud pokkerist erineb see variant vaid selle poolest, et mängija kinnine kaart ning kõik samast mastist kaardid loetakse "wildiks" kuid vaid sellel mängijal.[8]

Telesina/Teresina[muuda | muuda lähteteksti]

Telesinat, mis pärineb Sanremost, on tihti kirjeldatud kui üht Five-card stud varianti – samas on selle näol tegemist rohkem stud pokkeri ning ühiste kaartidega pokkeri hübriidiga. Esimesed neli panustamisringi on Five-card studiga sarnased: mängijad saavad kaks kaarti (üks kinniselt, teine avatuna) ning seejärel ükshaaval kolm avatud kaarti kusjuures jaotuste vahele jäävad panustamisringid. Samas on mängule lisatud viimane ring kus lauale jagatakse üks ühine kaart (community card). Teine suurem erinevus on selles, et mängus kasutatakse "poolikut" pakki kuna sellest on eemaldatud kõik kaardid 2-st 7-ni. Selle tulemusena mängitakse mängu tihti shorthanded variandina – tavaliselt 6 mängijat laua kohta. Samuti tuleb ära märkida, et Telesinas on "mastid" tugevamad kui "majad".[2][10]

Crocodile stud[muuda | muuda lähteteksti]

Selle asemel, et jagada mängijaile üks kinnine ning üks avatud kaart, jagatakse Crocodile stud variandis mängijaile kaks kinnist ning üks lahtine kaare enne kui panustamine algab. Mängijal on lubatud kasutada ühte neist kahest kinnisest kaardist oma lõpliku kombinatsiooni moodustamiseks.

Asian five-card stud[muuda | muuda lähteteksti]

Tavaline five-card stud, mida mängitakse "pooliku" pakiga – kõik kaardid alates 2-st kuni 6-ni k.a. eemaldatakse pakist.[11] Seda varianti on mängitud turniiriformaadis California kaardimängu klubides[12].

Varia[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Star Treki" sarjas: The Next Generation osas võib meeskonda mõnikord pokkerit mängimas näha ning selleks on tihti five-card stud.
  • Fraas 'ace in the hole' on viide Five-card stud mängule kuna kinnine "äss" on selles mängus väga tugev kaart ning annab mängijale teatud eelise.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. World Casino Directory: History of Poker
  2. 2,0 2,1 2,2 "Soko: Poker game review". Originaali arhiivikoopia seisuga 20. detsember 2008. Vaadatud 22. oktoobril 2008.
  3. Bill Boyd
  4. $ 500 Five Card Stud – Ottoman Championship Event
  5. "L.A. Poker Classic Poker Schedule & Events". Originaali arhiivikoopia seisuga 27. september 2007. Vaadatud 22. oktoobril 2008.
  6. "Eesti Meistrid". Originaali arhiivikoopia seisuga 24. oktoober 2008. Vaadatud 22. oktoobril 2008.
  7. The Last Hand of The Cincinnati Kid: Differences Between the Novel and Film
  8. 8,0 8,1 8,2 "Chilcoot's Poker Page: Five Card Stud". Originaali arhiivikoopia seisuga 23. oktoober 2008. Vaadatud 22. oktoobril 2008.
  9. 9,0 9,1 9,2 Poker.com: Basic Five card stud
  10. "Compatible Poker: Telesina Rules – 5-Stud Variation". Originaali arhiivikoopia seisuga 3. oktoober 2009. Vaadatud 22. oktoobril 2008.
  11. Asian Five-Card Stud
  12. "PokerPages: 1992 LA Poker Classic". Originaali arhiivikoopia seisuga 27. september 2007. Vaadatud 22. oktoobril 2008.