Fitbit

Allikas: Vikipeedia

Fitbit Inc. on ettevõte, mille peakorter asub San Fansciscos. Selle asutasid James Park ja Eric Friedman. Firma toodab seadmeid, mis jälgivad inimese aktiivsust. Seadmed on juhtmeta ja nendega mõõdetakse näiteks kõnnitud sammude arvu, unekvaliteeti ja muid personaalseid näitajaid. Esimene selline seade oli Fitbit Tracker.

Fitbit Tracker[muuda | muuda lähteteksti]

Fitbit Tracker on kolmemõõtmelise kiirendusmõõturiga, sarnanedes Wii konsooli puldiga, mis tunnetab kasutaja liikumist. Tracker mõõdab tehtud samme ja ühendab need kasutaja andmetega, et arvutada läbitud vahemaa, põletatud kalorid ning tegevuse kestus ja intensiivsus. Neid andmeid ja muud teavet kuvatakse OLED-ekraanil. See mõõdab ka une kvaliteeti, jälgides rahutust magamise ajal, kasutaja magamajäämiseks kuluvat aega ja une tegelikku kestust.

Traadita tugijaam võtab vastu Trackerist tulevaid andmeid ja võimaldab laadida ka selle akut. Kui tugijaam ühendada arvutiga, laaditakse kogutud andmed üles Fitbiti veebilehele. Sealt on võimalik näha üldist füüsilist aktiivsust, seada ja jälgida eesmärke, jälgida toitumist ja aktiivsust ning suhelda sõpradega. Veebilehe kasutamine on tasuta. Fitbit Classic jälgib ainult tehtud samme, läbitud vahemaad, põletatud kaloreid, tegevuse intensiivsust ja magamist. See on väike must ja rohekas-sinine seade, mis kinnitatakse diskreetselt riiete peale, et seda saaks kasutada ööpäev läbi.

Fitbit Ultra[muuda | muuda lähteteksti]

Fitbit Trackeri uuenduse väljatulekust teatati 3. oktoobril 2011.[1] Selle nimeks sai Fitbit Ultra.

Uued funktsioonid on:

Fitbit Ultra toiteallikaks on väike liitiumpolümeeraku.[2]

Fitbit One[muuda | muuda lähteteksti]

Fitbit One'i tulekust teatati 17. septembril 2012. Fitbit One on Fitbit Ultra uuendus, mis kasutab erksamat digitaalset ekraani, eraldi on olemas laadimiskaabel ja traadita sünkroonimise pordilukk.[3] Fitbit One ja Fitbit Zip olid esimesed traadita mudelid, mis kasutasid sünkroonimiseks Bluetooth 4.0 või Bluetooth SMART tehnoloogiat. Traadita sünkroonimine on võimalik järgmistel uuematel iOS ja Androidi seadmetel: iPhone 4S ja uuemad versioonid, 3. generatsiooni iPad, 5. generatsiooni iPod touch, Samsung Galaxy Note II ja uuemad versioonid, Samsung Galaxy S III ja uuemad versioonid, LG G2, HTC One, Moto X ja Nexus 4 või uuemad versioonid.[4] Fitbit One suudab salvestada mitmesuguseid igapäevategevusi: tehtud sammude arvu, jalgsi läbitud vahemaid, läbitud korruste arvu, põletatud kaloreid, kehaliselt aktiivseid minuteid, magamise tõhusust, jne.

Fitbit Zip[muuda | muuda lähteteksti]

Seadme tulekust teatati samuti 17. septembril 2012. Fitbit Zip on väiksem kui Ultra või One ja see mõõdab ainult kõnnitud sammude arvu, läbitud vahemaad ja põletatud kalorite arvu. Võrreldes teiste Fitbiti toodetega oli Zip esimene, mis töötas ühekordse patarei peal. Fitbit Zip on teistega võrreldes odavam. Sarnaselt Fitbit One'iga on see võimeline traadita sünkroonima andmeid, mis toetab järgnevaid seadmeid: iPhone 4S ja suuremad versioonid, 3. generatsiooni iPad, 5. generatsiooni iPod touch, Samsung Galaxy Note II ja suuremad versioonid, Samsung Galaxy S III ja suuremad versioonid, LG G2, HTC One, Moto X ja Nexus 4 või suuremad versioonid.[4]

Fitbit Flex[muuda | muuda lähteteksti]

Mais 2013 väljastas Fitbit uue mudeli Fitbit Flex. Fitbit Flex on mudel, mida kantakse randmel. Seade jälgib kasutaja liikumisi 24/7, samuti magamisharjumisi ja sellega seonduvat. Ekraanil on 5 LEDi, mis näitavad kõnnitud sammude arvu ja vibratsioon tähendab, et kasutaja on jõudnud soovitud eesmärgini. Tuled näitavad ka aku taset. Fitbit Flex sisaldab peaaegu samu funktsioone mis Fitbit One ja Zip. Erinevus seisneb selles, et Flex on peaaegu veekindel ja seda saab kanda ka ujudes. Fitbit Flex kasutab laadimiseks USB juhet ning tema aku peab vastu 5–7 päeva. Laadimiseks läheb aega umbes 1–2 tundi.

Fitbit Force[muuda | muuda lähteteksti]

Fitbit Force tulekust teatat 10. oktoobril 2013. Force kasutab OLED-ekraani[5]. Ta mõõdab samuti tehtud samme, läbitud vahemaad, põletatud kaloreid, läbitud korruste arvu ja päeva aktiivsemaid minuteid. Öösel jälgib Force kasutaja und. Force on võimeline äratama kasutajat väikse vibratsiooniga.

13. jaanuaril 2014 kurtis teadmata arv Fitbiti kliente nahaärritust. Fitbit teatas veebilehel, et pidas nõu meditsiinitöötajatega, kelle sõnul on nendel inimestel ärritus nikli või kirurgilise terase vastu. Koos tarbijakaitse ametiga töötades võeti 20. veebruaril 2014 Fitbit Force müügilt. 12. märtsil tegi tarbijakaitse amet müügist eemaldamise ametlikuks.[6] Selleks ajaks oli selgunud, et Fitbit Force oli tekitanud vigastusi umbes 9900 inimesele.[6]

Fitbit Charge[muuda | muuda lähteteksti]

2014. aasta oktoobris teatati Fitbit Charge'i tulekust, see oli mõeldud asendusena Fitbit Force'ile. Fitbit Charge lasti välja 2014. aasta novembris. Erinevalt Force'ist on Charge'i randmepael veidi teistsugune ja kuvada saab näiteks helistaja andmeid, kui ta on ühendatud nutitelefoniga.

Fitbit Charge HR[muuda | muuda lähteteksti]

Seadme tulekust teatati 2014. aasta oktoobris ja lasti välja 2015. aasta jaanuari alguses. Charge HR on Charge'i uuendus, millele on lisatud pulsijälgija. Sellega seoses langes aku kestvus seitsmelt päevalt viiele päevale. Charge HR käepael on samast materjalist mis Charge'il. Seda on saadaval musta, violetset, rohekas-sinakat ja oranži värvi.[7][8]

Fitbit Surge[muuda | muuda lähteteksti]

Seadme tulekust teatati 2014. aasta oktoobris. Fitbit Surge on rohkem nutikell kui aktiivsusmonitor. Ta sisaldab pulsijälgijat ning tempo, vahemaa ja kõrguse registreerimise funktsiooni. Surge on saadaval 2015. aasta algusest, kuid Fitbit korraldas ka seadmele enneaegse müügi 2014. aasta detsembris.[9]

Fitbit Aria[muuda | muuda lähteteksti]

2012. aasta aprillis[10] andis Fitbit välja Wi-Fi nutikaalu. See tunneb ära kasutajad, kes kasutavad Fitbiti tooteid, ning mõõdab kasutaja kaalu, kehamassiindeksit ja keharasvaprotsenti. Fitbit Ariasse saab sisestada kaheksa kasutaja andmed ning seade uuendab nende informatsiooni automaatselt veebilehel fibit.com.[11] Infot uuendatakse samuti telefonirakenduses.

Fitbiti telefonirakendus[muuda | muuda lähteteksti]

2011. aasta oktoobris, mõni nädal pärast Fitbit Ultra väljatulekut, lasi Fitbit välja rakenduse iPhone'il.[12] 2012. aasta märtsis aga Androidi jaoks. Kasutajad said pidada arvet toitumise, tegevuste, vee tarbimise ja kaalu üle. Samuti said kasutajad jälgida oma treeningu eesmärke. Algselt said iOS ja Android infot ainult kasutaja Fitbiti kontolt, mitte seadmelt otse. See muutus aga 2012. aasta septembris, kui tulid välja Fitbit One ja Zip. Need seadmed kasutasid Bluetoothi abi, et sünkroonida andmed otse telefoniga. Kui lasti välja One ja Zip, olid toetatud ainult uuemad iOS-i seadmed.[13] 2013. aasta veebruaris andis Fitbit välja uuenduse, mis lubas traadita sünkroonimist One ja Zip seadmest Samsung Galaxy S III ja Galaxy Note II.[14] Uuendus 2013. aasta mais lubas sünkroonimise ka Galaxy S4-le.[15] 6. jaanuaril 2014 teatas Fitbit uuendusest Androidi rakendusele, mis toetab palju muid seadmeid nagu Nexus 4, Nexus 5, Moto X, HTC One, LG G2.[16] 28. juulil 2014 lasti välja telefoni ametlik rakendus Windowsile.

Fitbiti veebileht[muuda | muuda lähteteksti]

Fitbitil on veebileht, mis on tasuta ning mida saab kasutada koos ja ilma Fitbiti seadmeta. Kasutajatel on võimalik üles märkida toitumine, aktiivsus, kaal, vererõhk, pulss, glükoosi tase. Kasutajatel on samuti võimalus panna paika päeva või nädala eesmärgid, põletatud ja tarbitud kalorid ja kõnnitud vahemaa.

Toitumiskava[muuda | muuda lähteteksti]

Fitbit võimaldab kasutajal teha veebilehele või telefoni rakendusse enda toitumiskava põhinedes kaalule, mida tahetakse saavutada. Toitumiskaval on neli intensiivsuse valikut, mille vahel kasutajad saavad valida. See annab kindla kalorite hulga, mida tohiks päevas tarbida. Soovitatav kalorite hulk uueneb sõltuvalt tegevuste sissekandmisest Fitbiti veebilehele. Samuti ennustab see kuupäeva, millal kasutaja peaks saavutama soovitud kaalu.

Tunnustusmärgid[muuda | muuda lähteteksti]

9. augustil 2011 tekitas Fitbit võimaluse teenida tunnustusmärke läbitud sammude ja vahemaa eest. Sammude tunnustusmärke teenitakse selle eest palju tehakse samme ühes päevas. Lifetime vahemaa tunnustusmärgid antakse kasutajale selle eest, kui pikki vahemaid on nad läbinud alates Fitbiti seadme kasutama hakkamisest. Fitbit Ultra väljatulekuga tekkisid ainult Ultra tunnustusmärgid läbitud korruste põhjal. Samuti lasti välja uued sammu ja vahemaa tunnustusmärgid, mida kõik saavad teenida.

Tunnustusmärgid jagunevad viide kategooriasse:

Päevased sammud

5 000 sammu: Boat Shoe
10 000 sammu: Sneakers
15 000 sammu: Urban Boots
20 000 sammu: High Tops
25 000 sammu: Classics
30 000 sammu: Trail Shoe
35 000 sammu: Hiking Boot
40 000 sammu: Cleats
45 000 sammu: Snow Boots
50 000 sammu: Cowboy Boots
55 000 sammu: Platform Shoe
60 000 sammu: Blue Suede Shoes
65 000 sammu: Ruby Slippers
70 000 sammu: Spring Loaders
75 000 sammu: Genie Shoes
80 000 sammu: Futuristic Kicks
90 000 sammu: Rocket Boot
100 000 sammu: Olympian Sandals

Päevane korruste läbimine

10 korrust: Happy Hill
25 korrust: Redwood Forest
50 korrust: Lighthouse
75 korrust: Ferris Wheel
100 korrust: Skyscraper
125 korrust: Rollercoaster
150 korrust: Stadium
175 korrust: Bridge
200 korrust: Castle
300 korrust: Waterfall
400 korrust: Canyon
500 korrust: Volcano
600 korrust: Mountain

Lifetime korruste läbimine

500 korrust: Helicopter
1 000 korrust: Skydiver
2 000 korrust: Hot Air Balloon
4 000 korrust: 747
8 000 korrust: Cloud
14 000 korrust: Spaceship
20 000 korrust: Shooting Star

Lifetime vahemaa

42 km: Marathon
112 km: Penguin March
402 km: London Underground
563 km: Hawaii
804 km: Serengeti
1 184 km: Italy
1 593 km: New Zealand
2 574 km: Great Barrier Reef
3 007 km: Japan
3 213 km: India
4 023 km: Monarch Migration
4 800 km: Sahara
6 649 km: Nile
8 047 km: Africa
12 713 km: Earth

Kaalu eesmärgid

  • Tunnustusmärk teatud kaalukaotuse eest ettenähtud ajaks: Hooray!

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 9. detsember 2011. Vaadatud 30. jaanuaril 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 2. aprill 2015. Vaadatud 30. jaanuaril 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  3. Wilson, Mark. "Fitbit’s Newest Gadget: 24/7 Fitness Tracking Meets 24/7 App Syncing". Co.Design by Fast Company. Retrieved 26 January 2013.
  4. 4,0 4,1 http://www.fitbit.com/devices
  5. "The best activity tracker yet... The Fitbit Force reviewed"
  6. 6,0 6,1 [CPSC recall https://www.cpsc.gov/en/Recalls/2014/Fitbit-Recalls-Force-Activity-Tracking-Wristband/]
  7. https://www.fitbit.com/chargehr#specs
  8. Burns, Matt. October 27 2014 "Fitbit’s Latest Activity Trackers Feature Heart Monitoring, Smartwatch Functions". TechCrunch.
  9. Burns, Matt. October 27 2014 "Fitbit’s Latest Activity Trackers Feature Heart Monitoring, Smartwatch Functions"
  10. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 3. märts 2010. Vaadatud 30. jaanuaril 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  11. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 16. jaanuar 2013. Vaadatud 30. jaanuaril 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  12. http://blog.fitbit.com/?p=530
  13. http://arstechnica.com/gadgets/2012/09/new-fitbits-can-sync-with-iphones-androids-via-bluetooth-4-0/
  14. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 20. veebruar 2015. Vaadatud 30. jaanuaril 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  15. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 12. jaanuar 2015. Vaadatud 30. jaanuaril 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  16. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 20. veebruar 2015. Vaadatud 30. jaanuaril 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)