Fääri saarte muusika

Allikas: Vikipeedia

Fääri saarte muusika on olnud valdavalt vokaalne, kõige olulisemaks pilliks on viiul (võeti kasutusele 17. sajandil), tantsuliseks saateks on olnud Euroopa tantsud, näiteks menuett ja polka. 20. sajandi Fääri muusikalugu on kujundanud koorid. Tuntumad neist on Tarira, Havnarkórið, Tórshavnar Manskór, Ljómur, Fuglafjarðar Gentukór ning Kopenhaagenis tegutsevad koorid Húsakórið ja Mpiri.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Nii muusikalised mõjutused väljastpoolt kui ka instrumentide kasutuselevõtt levisid pigem pealinnas Tórshavnis ja suuremates linnades. Maal elavale rahvale olid kujunenud traditsiooniks pigem ringtantsud ja ballaadid. Kolm sellist tantsuballaadi olid kvæði, tættir ja vísir. Paljude tantsude algeline vorm ennistati pärast Teist maailmasõda, kui saarte maakohtades tekkisid uued tantsuliigid. Suur osa ballaade koguti raamatusse "Corpus Carminum Færoensium", kus on jäädvustatud üle 44 000 salmi.

Fääride džässi, folgi ja bluusi festival

Veel leidub laule, mida nimetatakse skjalduriteks, need on muinasjutulised laulud, mida täiskasvanud laulavad lastele, ning kingosálmar – sujuva helikõrgusega, mikrotonaalsed hümnid.

Tänapäeva muusikud[muuda | muuda lähteteksti]

Tänapäeva Fääri saarte muusikud, näiteks Kristian Blak, Enekk, Gunnar Hoydal, Annika Hoydal ja Lennart Kullgren, on saanud mõjutusi Šotimaa, Bulgaaria ja Skandinaaviast pärit saamide muusikatraditsioonidest.

Tuntud muusikud on ka Reiley, Eivør Pálsdóttir, Teitur Lassen, Lena Anderssen, Høgni Lisberg, Høgni Reistrup, Petur Pólson, Terji Rasmussen, Evi Tausen, Hallur Joensen, Hanus G. Johansen, Heine Lützen, Ólavur Jakobsen, Kári av Reyni, Kári P., Alex Bærendsen, Regin Dahl, Davur Juul Magnussen, Simon Von Konoy, Ólavur Olsen, Eyðun Nolsøe, Guðrun Sólja Jacobsen, Kári Sverisson, Steintór Rasmussen, Anna Katrin Egilstrøð, Brandur Enni, Linda Andrews, Lyon Hansen, Jens Marni Hansen, Leivur Thomsen, Jóannes Lamhauge, Annika av Matras ja Guðrið Hansdóttir.

Ansamblid tänapäeval[muuda | muuda lähteteksti]

Tuntumad Fääri saarte ansamblid on 200, Analog Norð, Arnold Ludvig Project, Boys In A Band, Clickhaze, Deiggj, Devon, The Dreams, Eivør, Faroe Boys, Frændur, Gestir, the Ghost, Heidrik, Hjarnar, Høgni Reistrup, Goodiepal, Lama Sea, Lena, maður:glotti, Makrel, MARIUS, Moirae, Mold, MonkeyRat, MC-Hár, Oniontree, Nalja, Present Past, Sic, Safir, Side Effect, The Story Ends, Teitur, Týr, Heljareyga ja Yggdrasil.

Klassikalise muusika heliloojad tänapäeval[muuda | muuda lähteteksti]

Fääri saartelt on pärit mitu tuntud klassikalise muusika heliloojat. Sunleif Rasmussen on ainus fäärlane, kes on kirjutanud sümfoonia. Teised tuntud heliloojad on Kristian Blak, Edvard N. Debess, Tróndur Bogason, Kári Bæk, Palli Hansen, Knút Olsen ja Pauli í Sandágerði.

Klassikalise muusika ansambel Aldubáran on tellinud arvukalt muusikat Fääri saarte heliloojatelt ning esitanud seda nii kodu- kui ka välismaal.

Fakte tuntud ansamblite kohta[muuda | muuda lähteteksti]

Gestir[muuda | muuda lähteteksti]

Gestir on sõlminud Fääridel lepingu plaadifirmaga Tutl Records. Ansambel moodustati 2002. aastal, nad on mänginud rokkfestivalidel Fääri saartel, Taanis ja mujal maailmas. Nende debüütalbum "Burtur frá Toftunum" ilmus Fääridel 2006. aasta juulis. 2006. aasta suvel mängis Gestir üritustel "Atlantic Music Event" NASAs (Reykjavik, Island), G! Festivalil (Gota, Fääri saared) ning Nordatlantisk Bryggel (Kopenhaagen, Taani). 30. septembril 2006 andis Gestir oma uue albumi ilmumise tähistamiseks erikontserdi Nordic House'is Torshavnis. 2006. aasta detsembris kutsuti Gestir esinema Fääri saarte laulja ja laulukirjutaja Teituri jõuluüritusele Store Vegas Kopenhaagenis. Gestiri 2005. aasta suve märkimisväärseimad kontserdid olid G! Festivalil ja Kopenhaagenis Lille Vegas. 2003. aastal võitis Gestir Fääri saartel kaks korda aastas toimuva muusikakonkursi Prix Føroyar.

Gestiri liikmed on Ólavur Jákupsson (vokaal, elektri- ja akustiline kitarr, süntesaatorid, klaver), Torfinnur Jákupsson (elektri- ja akustiline kitarr, klaver, sõnad), Jógvan Andreas á Brúnni (trummid), Niels Jákup i Jógvanstovu (basskitarr) ja Knút Háberg Eysturstein (süntesaatorid, Hammondi orel, klaver, Rhodesi klahvpill).

Aldubáran[muuda | muuda lähteteksti]

Kammeransambel Aldubáran on ainus omataoline Fääri saartel. Kollektiiv moodustati 1995. aastal. Nad on palju mõjutusi saanud Fääride kaasaegsest klassikalisest muusikast. Aldubárani eesmärk ongi esitada Fääri heliloojate klassikalist muusikat, tutvustades seda nii kodu- kui ka välismaal. Ansambli asutamisest alates on nad olnud väga populaarsed. Eriti suurt tuntust on toonud koostöö folklaulja Hanus G. Johanseniga ja nende 2000. aastal ilmunud kogumik Bouquet, mille andis välja plaadifirma Tutl Records. Kokku on Aldubáran andnud Tutl Recordsi kaudu välja neli albumit. 2004. aastal oli ansambel nomineeritud Põhjamaade Nõukogu muusikaauhinnale. Aldubáranil on olnud palju kontserditurneesid. 2006. aasta sügisel lavastas ja esitas kollektiiv esimese Fääri ooperi "Hullu mehe aias", mille helilooja on Sunleif Rasmussen. Aldubárani liikmed on: Andrea Heindriksdóttir (flööt), Anna Klett (klarnet), Christina Andersen (fagott), Johan Hentze (trompet), Páll Sólstein (sarv), Jógvan Zachariassen (fagott), Sámal Petersen, Øssur Bæk, Rúni Bæk (viiulid) , Angelika Nielsen (vioola), Ólavur Jakobsen (kitarr), Jóhannes Andreasen (klaver), Ólavur Olsen (trompet), Andras Olsen (tromboon) ja Bernharður Wilkinson (flööt/dirigent).

Týr[muuda | muuda lähteteksti]

Progressiivse folk-metal'i ansambli liikmed on pärit Fääri saartelt. Ansambel esitab traditsioonilist Fääri muusikat nii kontsertidel kui ka albumitel. Laulud on nii fääri kui ka inglise keeles, käsitledes sageli viikingite ja paganate teemasid.

1998. aastal loodud ansamblil on ilmunud viis albumit ning nad on esinenud lisaks Fääridele ka mujal maailmas.

Plaadifirmad[muuda | muuda lähteteksti]

Tutl Records on Fääri saarte kõige mõjukam plaadifirma.

Fääri saarte muusikafestivalid[muuda | muuda lähteteksti]

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]

  • Andrew Cronshaw "A New Pulse for the Pols". 2000. Simon Broughton, Mark Ellingham, James McConnachie ja Orla Duane, World Music, Vol. 1: Africa, Europe and the Middle East, lk 58–63. Rough Guides Ltd, Penguin Books. ISBN 1-85828-636-0

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]