Evald Rooma

Allikas: Vikipeedia

Evald Rooma (tuntud ka kui Onu Eskimo;[1] 6. juuli 1911 Tartu24. mai 2017 Tartu) oli eesti ettevõtja.

Tema tuntuim algatus on 1934. aastal Tartus asutatud Eskimo jäätisetööstus. Lisaks pani ta omal ajal käima ka oma kondiitri- ja kulinaariatööstuse.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Evald Rooma õppis Peetri koolis (10. algkool), Tartu Kaubanduskoolis ja tehnikagümnaasiumis.

Koolivaheaegadel töötas ta Tartu Linnavalitsuse Betoonitööstuses ja Rosenvaldi autoremonditöökojas. Mootorpaadi- ning autojuhtimise load sai 1927. aastal. Alates 1929. aastast oli Evald Rooma jõelaevakapten. Ta tegi Emajõel reisi- ja lõbusõite, vedades inimesi omatehtud paadiga, mille nimi oli Udu. Evald Rooma oli ka üks Tartu esimesi taksojuhte. Autojuhistaaži on Roomal 80 aastat.[viide?]

Aastal 1932 tekkis tal idee hakata jäätist tootma. Esimene proovipartii valmis perekond Laisa jääkeldris ja esimene suurem jäätisepartii läks Tartu laulupeole. Aastal 1934 asutas Rooma firma Eskimo ning alustas jäätise suurtootmist Eesti turule. Eskimo tootis jäätist kuni Saksa okupatsiooni lõpuni. Aastal 1944 korraldas ta leivatootmise Tartu linnas. Aastal 1948 põgenes küüditamise eest Pärnusse ja hiljem Haapsallu, kus ta korraldas taas jäätisetootmist.

Aastatel 19531967 töötas Rooma Tallinnas artellis Punane Täht, Tallinna Leivakombinaadis, kommivabrikus Kalev. Ta lõi Eestis jäätisetootmise pakenditootmise süsteemi, töötas välja erinevaid jäätiseretsepte. Ta korraldas ETKVLis kissellipulbri ja marineeritud mädarõika tootmise. Aastal 1956 korraldas ta leivakombinaadis vahvlitootmise. Viimaseks töökohaks Tallinnas oli Autobaas nr 16.

Aastal 1967 asus ta tööle Tartu Autobussi- ja Taksopargis, kus töötas põhiliselt autojuht-mehaanikuna.

Aastal 1987 (76-aastaselt) rajas Evald Rooma Elvas väikeettevõtte Eskimo, kus toodeti jäätist sõjaeelse retseptuuri alusel. Lisaks jäätisele valmistati ettevõttes ka sinepit ja vahvleid. Ettevõte lõpetas töö 2004 aastal. Evald Rooma annetas suurema osa Eskimo ajaloolisest sisseseadest Balbiino jäätisemuuseumile Tallinnas.[1]

Viimati kauples ta jäätisega Tartus Anne kanali ääres suvel 2007 ja kesklinnas Tartu Hansapäevadel juulis 2009 98-aastaselt ning augustis 2011 Melliste laadal 100-aastaselt.

Evald Rooma suri 24. mail 2017 (105-aastaselt) oma kodus Tartus.[1]

Mälestuse jäädvustamine[muuda | muuda lähteteksti]

Evald Rooma 100. sünnipäevaks 6. juulil 2011 kinkis Tartu linnavalitsus juubilarile nimesildiga istepingi, mis paigaldati Annelinnas asuva kortermaja ette, kus Evald Rooma elas.

8. novembril 2012 avas AS Balbiino Tartu Kaubamajas Onu Eskimo jäätisekohviku. 13. augustil 2015 avati samasugune kohvik Viimsi keskuses.

Artikleid[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Parim kuumarohi – jäätis". Uus Eesti nr 145, 2. juuni 1940. Lk 6

Mälestusteraamat[muuda | muuda lähteteksti]

8. jaanuaril 2009 esitles legendaarne jäätisemeister Evald Rooma Tartus Dorpati konverentsikeskuses oma elulooraamatut "Emajõe ääres kasvanud". Tema biograafia kajastab muu hulgas Tartu äriringkondade tegevust 1930. aastatel ning majanduselu ja tööstuse arengut okupeeritud Eestis, mida varem ilmunud elulooraamatutes on vähe käsitletud.

Suurettevõtja Neinar Seli soovitas raamatuesitlusel, et praegused ärimehed peaksid õppima elu näinud Roomalt, kuidas rasketel aegadel äritegevuses vastu pidada. Vanaautohuvilisena lubas Seli, et niipea, kui Eesti Rahva Muuseumi uue maja juures saab valmis hoidla vanadele masinatele, pannakse sinna vaatamiseks ka Evald Roomale kuulunud Eskimo reklaamiga "pirukamosse".

Evald Rooma kirjutab oma raamatus muu hulgas oma kohtumistest Oskar Lutsu, Arnold Matteuse ja Artur Rinnega.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]