Euroopa farmakopöa

Allikas: Vikipeedia

Euroopa farmakopöa (lüh EP ladina European Pharmacopoeia) on Euroopa Nõukogu poolt regulaarselt välja antav ametlik kogumik kohustuslikke eeskirju, mis puudutavad ravimite, ravimainete, -preparaatide ja -vormide valmistamist, säilitamist ja kvaliteedi määramist ning annuseid.[1]

Euroopa farmakopöad koostatakse vastavalt Euroopa Nõukogu konventsioonile nr 50 "Euroopa farmakopöa koostamise konventsioon".

Euroopa farmakopöad antakse välja kaheköitelise raamatuna, selles sisalduvad monograafiad ja tekstid on mõeldud kasutamiseks ravimitootjatele, valitsusasutustele (ravimiametid), teadusasutustele. Euroopa farmakopöad täiendatakse igal aastal kolme lisaga, ja elektrooniliselt (veebiväljaanne ja mälupulk) kahes ametlikus Euroopa Nõukogu keeles – inglise- ja prantsuse keeles.

6. väljaanne[muuda | muuda lähteteksti]

Euroopa farmakopöa 6. väljaande droogide ladina- ja eestikeelsed nimetused (osaline):

8. väljaanne[muuda | muuda lähteteksti]

2014. aasta 1. jaanuarist kehtib Euroopa farmakopöa 8. väljaanne, selles on üle 2220 monograafia (k.a ravimvormide monograafiad) ja üle 340 üldise teksti (k.a üldmonograafiad ja analüüsimeetodid).

Euroopa farmakopöa tellijatel on juurdepääs Ravimite Kvaliteedi ja Tervishoiu Euroopa Direktoraadi (European Directorate for the Quality of Medicines & HealthCare; lüh EDQM) kodulehe kaudu ka varasematele EP väljaannetele (vt Ravimite Kvaliteedi ja Tervishoiu Euroopa Direktoraadi koduleht).

Kõik huvilised pääsevad tasuta ligi EDQM-i veebiväljaandele Pharmeuropa. Selles veebiväljaandes avaldatakse kommenteerimiseks nii uued kui ka muudetud/parandatud tekstid, sh monograafiad ja üldtekstid, mis plaanitakse lisada Euroopa farmakopöasse.

Euroopa farmakopöa 1. väljaanne ilmus 1969. aastal.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Euroopa farmakopöa". Ravimiamet. 22. jaanuar 2014. Originaali arhiivikoopia seisuga 30. aprill 2014. Vaadatud 6. mail 2014. {{netiviide}}: eiran teksti "Kasutatud 6. mai 2014" (juhend)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]