Eugenia Gurin-Loov

Allikas: Vikipeedia

Eugenia Gurin-Loov (3. juuni 1922 Noua Suliţă, Rumeenia (praegu Novoselõtsja, Ukraina) – 8. aprill 2001 Tallinn) oli juudi päritolu Eesti kultuuritegelane.

1925. aastal asus Gurinite pere elama Tallinna, kus Eugenia Gurin lõpetas 1940. aastal Juudi Gümnaasiumi.

Sõja-aastad (1941–1944) möödusid põgenikuna Nõukogude Liidu tagalas. Aastail 1948–1952 õppis ta Tallinna Polütehnilise Instituudi majandusteaduskonnas. Pärast lõpetamist tegi pedagoogitööd Tallinna Rahanduse ja Krediidi Tehnikumis, Tallinna Polütehnilises Instituudis ja Tallinna Pedagoogilises Instituudis. 1968. aastal kaitses väitekirja majanduse alal ning sai majanduskandidaadi kraadi ning dotsendi kutse.

1988. aastal valiti ta Eesti Juudi Kultuuriseltsi ja hiljem Eesti Juudi Kogukonna aseesinaiseks.

Teoseid ja esinemisi[muuda | muuda lähteteksti]

1994. aastal ilmus Eugenia Gurin-Loovi raamat "Suur häving", mis käsitleb Eesti juutide holokausti ning sisaldab ka natsistide käe läbi hukkunud Eesti juutide nimekirja.

1998. aastal ilmus temalt raamat "Tallinna Juudi Gümnaasium". Sel aastal möödus 75 aas­tat kooli asutamisest. Raamat sisaldab ülevaadet kooli tegevusest kuni selle likvideerimiseni 1941. aastal, üht­lasi ka põgusat ülevaadet juutide elust Eesti Vabariigis.

Eugenia Gurin-Loovi juudi kultuuri ja ajaloo alaseid artikleid ilmus nii kogukonna ajalehes Hašachar (toimetaja Elhonen Saks) kui ka muudes väljaannetes. Ta korraldas kaks juudi kultuuri näitust ning käsitles juudi kultuuri teemasid raadios ja televisioonis nii Eestis kui ka välismaal.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • E. Gurin-Loov. "Suur häving. Eesti juutide katastroof 1941". Tallinn, 1994