Eugen Ruus

Allikas: Vikipeedia

Eugen Ruus (19. august 1917 Vändra10. august 2000 Vancouver) oli eesti päritolu tehnikateadlane, eesti elu edendaja Kanadas ja õigeusu preester.

Ta alustas kooliteed Vändras ja lõpetas 1935. aastal Vändra Gümnaasiumi. 1941. aastal lõpetas Tallinna Tehnikaülikooli diplomeeritud ehitusinsenerina.

Töö ehitusinseneri ja -teadlasena[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast ülikooli lõpetamist õpetas ta sealsamas hüdraulikat ja veemajandust.

Sõja ajal põgenes Soome, kus töötas maa-alust lennukitehast projekteeriva insenerina. Soomest siirdus Rootsi, kus projekteeris sadamaid ja jõujaamu.

1950. aastal kolis ta koos perega Kanadasse, kus töötas Briti Columbia suurte jõujaamade projekteerimisel. 1956. aastal viibis ajutiselt Euroopas, et teha doktoritööd Karlsruhe Ülikoolis.

Ta oli hinnatud spetsialist tuumaelektrijaamade vesijahutussüsteemide ja veetammide-paisude alal; ta projekteeris ise palju ja tegi ka teiste inseneride projektidele ekspertiise. Tema sulest on ilmunud rohkesti teadustöid, need koondas ta 1998. aastal ilmunud monograafiasse.

Tegevus apostliku õigeusu vaimulikuna[muuda | muuda lähteteksti]

Vancouveris elades täitis ta ka Eesti Apostliku Õigeusu Kiriku preestri ülesandeid. Ruus pühitseti diakoniks ja preestriks metropoliit Athenagorase poolt 1964. aastal Londonis.[1] Ta teenis õigeusklikke nii Kanadas kui ka Austraalias. 1971. aastal pälvis ta õigeusu kiriku ülempreestri nimetuse.

Tal olid suured teened Vändra Apostlite Peetruse-Pauluse koguduse ja kiriku taastamisel. Koos ülempreester Emmanuel Kirsiga pidas ta ka 8. mail 1993 Vändra õigeusu kiriku taasavamisteenistuse.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema isa Anton Ruus oli aastatel 19171939 Vändra Apostlite Peetruse-Pauluse koguduse preester. Tema õetütar Maria Mahlapuu on Vändra Apostlite Peetruse-Pauluse koguduse juhatuse esinaine.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Usk ja Elu 2/ 1977. Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku väljaanne

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]