Estonian Record Productions

Allikas: Vikipeedia

Estonian Record Productions (lühendatult ERP) on Eesti muusikaproduktsiooniettevõte, mis alustas tegevust 2001. aastal.

Algul keskenduti peamiselt heliplaadistustele, hiljem lisandusid teised tegevusvaldkonnad: festivalide ja kontsertide korraldamine, muusikute vahendamine, muusika kirjastamine, muusikutele spetsialiseerunud reisiteenused. Alates firma asutamisest on selle kunstiline juht Peeter Vähi ja tegevdirektor Tiina Jokinen.

Heliplaadid[muuda | muuda lähteteksti]

Alates 2001. aastast on ERP välja andnud heliplaate oma kaubamärgi all, kuid väiksem osa produktsioonidest on tehtud ka välismaistele plaadifirmadele või selliste kaubamärkide jaoks nagu Warner Classics / Finlandia Records, Erdenklang, CCn’C, DA Music, CPO, Antes Edition, Edition 49, InProdicon jt. Kuigi varem oli põhirõhk CD-de ja DVD-de väljaandmisel, muutus 2005. aastast taas aktuaalseks vinüülplaatide tootmine. Samuti produtseeritakse digitaalseid muusikasalvestisi mittefüüsilisel kujul, üksnes internetist allalaadimiseks.

Olulisematest salvestistest vääriksid nimetamist 11 CD-st koosnev juubelikogumik „Estonia – 100”, mastaapne plaadiseeria "Great Maestros", duubel-CD-d „100 Years of Estonian Symphony” ja Eino Tambergi ooper „Cyrano de Bergerac”, neljast plaadist koosnev Vivaldi-seeria, Peeter Vähi „Maria Magdalena”, Arvo Pärt „Vater unser”, Arvo Pärt „Pilgrim's Song” ; DVD-d „Paavo Järvi conducts EUYO at Glasperlenspiel”, Peeter Vähi „In the Mystical Land of Kaydara”, Eduard Tubin „Kratt” ja „Wallenberg. An Opera by Erkki-Sven Tüür”, Tallinna Kammerorkestri LP „A Chant of Bamboo”, arvukad Hortus Musicuse heliplaadid. ERP on teinud muusikasalvestisi mitmetele telesaadetele ja filmidele, sealhulgas näiteks maailmas palju kõmu tekitanud linateosele „Perfume: The Story of a Murderer” („Parfüüm: ühe mõrvari lugu”, 2006) ja teleseriaalile „The New Pope”.

Muusikafestivalid[muuda | muuda lähteteksti]

ERP korraldab regulaarselt kahte muusikaüritust: Ida muusika festivali „Orient” ja koostöös Tartu linnaga festivali „Klaaspärlimäng” / „Glasperlenspiel”. Kuigi mõlema festivali koduks on Eesti, toimub märkimisväärne hulk kontserte Lätis, Soomes ja Rootsis, kuni aastani 2021 ka Moskvas ja Peterburis.

"Orient" on Baltimaade esimene ja seni ainus festival, mis on pühendunud üksnes Aasia muusikale. Keskendutakse folkloorsele ja sakraalsele muusikale, samuti traditsioonilisele klassikale. Festivali kontsertidel on esinenud Ida muusika väljapaistvaimad esindajad nagu India bambusflöödimängija Hariprasad Chaurasia, sitaristid Ravi ja Anoushka Shankar, Jaapani hiigeltrummide ansambel Kodô, Pekingi Ooper, Kitaro, Tuva kurgulau ansambel Huun-Huur-Tu, Gyuto ja Gyume Tiibeti Buddha-mungad, Türgi löökpillimängija Burhan Öçal, Armeenia dudukist Jivan Gasparyan, Aserbaidžaani mugaami-laulja Alim Qasimov.

Igasuvine „Klaaspärlimäng” on inspireeritud Hermann Hesse samanimelise romaani ainestikust, mistõttu püütakse muusikat vaadelda ning presenteerida ebatavalisest vaatenurgast, mõnikord seotuna kirjandusliku, religioosse, filosoofilis-esteetilise või mõne muu taustaga. Neid püüdlusi illustreerivad kontsertide pealkirjad: „Nietzsche contra Wagner”, „Mozart & Salieri”, „Heliloojate ajastu lõpp”, „Jungle Book of Baroque”, „Da Vinci kood”, „Carmina Burana Speciale”, „Vabamüürlik muusika”. Klaaspärlimängul on üles astunud Austraalia Kammerorkester, Covent Gardeni kammerorkester, West-Deutsche Rundfunki Sümfooniaorkester, Kremerata Baltica, Tokyo Filharmoonia Koor, Gidon Kremer, Vadim Repin, Christoph Eschenbach jt, samuti enamik Eesti juhtivaid muusikuid.

Tegevus artistiagentuurina[muuda | muuda lähteteksti]

ERP esindab interpreete täielikult või osaliselt (kas teatud maades või kaasagentuurina) kahes valdkonnas – klassikalises ja etnomuusikas. ERPi nimekirja kuuluvad Klaaspärlimäng Sinfonietta, kitarrist Rémi Boucher, dirigendid Neeme Järvi, Andres Mustonen, pianist Age Juurikas, segakoor „Latvija”, kammerorkester „Kremerata Baltica”, Tuva Kurgulaulukoor ja Rahvusorkester, Jaapani löökpilliansambel Kodô.

Teledokid[muuda | muuda lähteteksti]

Koostöös ETV ja teleproduktsioonifirmaga Osakond on valminud: 16-osaline sari „Siiditeel”, 10-osaline sari „Arktikast Antarktikasse”, 16-osaline sari „Saladuslik Aafrika”, 14-osaline sari „Ürgne maa Siber” ja 6-osaline sari „Salapärased saared Vaikses ookeanis”.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]