Ernst Aastalu

Allikas: Vikipeedia

Ernst Aastalu (aastani 1935 As(s)man(n); 13. jaanuar 1889 Tartumaa Vaimastvere vald15. detsember 1946 Eutin, Saksamaa) oli Eesti sõjaväelane ja sporditegelane[1].

Ernst Assman sündis Tartus kaupmehe pojana, õppis Tartu algkoolis ja Peterburis keskkoolis. Esimese maailmasõja ajal lõpetas Oranienbaumis sõjakooli ja määrati ohvitserina teenima 180. jalaväepolku. Hiljem teenis Peterburi sõjaringkonna staabis, oli Peterburi sõjaringkonna ülemate ja vägede ülemjuhatajate kindralite adjutandiks, oli 1917. aastal Petrogradi sõjaväeringkonna ülema kindral Lavr Kornilovi adjutant.

Ernst Assman oli 1917. aastal Peterburi Eesti Sõjaväelaste Peterburi Keskkomitee esimees ja hiljem Tallinnas Eesti Sõjaväelaste Ülemkomitee liige. Eesti vabadussõjas teenis kapten Ernst Assman, Eesti Sõjaväe Staabis, inspektori jaoskonnas, Sõjaministeeriumi peastaabi komandandina, Tallinna 1. löögipataljoni[2] juhina, seejärel 7. jalaväepolgus. Sai kaks korda haavata, oli rooduülemaks, täitis pataljoniülema kohuseid. Pärast sõja lõppu läks reservi[3].

Aastal 1922 oli ta Tallinnas toimunud 1922. aasta tõstmise maailmameistrivõistluste peakorraldajaid ja kohtunike kolleegiumi liige[1]. 1936–1939 oli ta Maadlus-, Poksi- ja Tõsteliidu varahoidja[1].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]