Ermistu järv

Allikas: Vikipeedia
Ermistu järv
Valgla maad Eesti
Sissevool väikesed ojad
Väljavool Tõstamaa jõgi
Pindala 4,8 km²
Pikkus 4,07 km
Laius 1,75 km
Kaldajoone pikkus 21,779 km
Keskmine sügavus 1,3 m
Suurim sügavus 2,9 m
Koordinaadid 58° 22′ 0″ N, 23° 59′ 0″ E
Ermistu järv (Eesti)
Ermistu järv

Ermistu järv (ka Tõstamaa järv) asub Pärnu maakonna loodeosas Pärnu linna lääneosas Tõstamaa alevikust umbes 2 km põhja pool. Järvest voolab välja Tõstamaa jõgi.

Ermistu järve pindala sõltub järve väljavoolule ehitatud paisu avatusest või suletusest, selle maksimaalne pindala on 480 ha. Sügavaim on järve loode- ja idaosa, kus sügavus ulatub 2,9 meetrini.

Järve edelasopis leidub palju väikesi turbasaari. Ermistu järve põhjaosas asub väike Kivissaar.

Ermistu järve kaldad on vähe liigestatud, madalad ja mudased või turbased. Idakallas on kohati liivane. Järve sügavus suureneb aeglaselt. Järve põhi on idakalda juures liivane, põhjaosas kivine, järve keskosas savine, mujal mudane (edelasopis on mudakihi paksus kuni 12 m). Järves leidub umbes 6 miljonit m3 järvemuda (väetis- ja ravimuda).

Järve vesi on kollane kuni rohekaskollane, selle läbipaistvus on keskmine (0,8–2,5 m). Suvel vesi soojeneb ja seguneb hästi, talvel võib olla hapnikuvaene.

Järv on kalade poolest liigirikas, esindatud on latikas, haug, ahven, särg, nurg, linask, koger, angerjas, säinas ja kiisk; varem oli esinenud ka roosärge, lutsu ja teisi kalu. Järve on proovitud sisse lasta ka peledit ja karpkala.

Ka Ermistu järve linnustik on liigirikas. Esineb muu hulgas jõgitiiru, sinikael- ja piilparti, tuttvarti, jää- ja rohukosklat ning kühmnokk-luike.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]