Erle Stanley Gardner

Allikas: Vikipeedia
Erle Stanley Gardner
Sündinud 17. juuli 1889
Malden, Massachusetts, USA
Surnud 11. märts 1970 (80-aastaselt)
Temecula, California, USA
Kirjandusžanrid kriminaalromaan

Erle Stanley Gardner (17. juuli 1889 Malden, Massachusetts11. märts 1970 Temecula, California) oli Ameerika Ühendriikide kirjanik ja advokaat.

Ta kasutas pseudonüüme A.A. Fair, Kyle Corning, Charles M. Green, Carleton Kendrake, Charles J. Kenny, Les Tillray ja Robert Parr.

Tema kriminaalromaanide tuntumad tegelased on Perry Mason (80 teost), Donald Lam ja Bertha Cool (29 teost) ning Doug Selby (9 teost).

1962. aastal pälvis Gardner Ameerika kriminaalkirjanike seltsi Mystery Writers of America Suurmeistri auhinna.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjanik sündis Massachusettsis Maldenis. Põhikooli lõpetas ta 1909 Californias Palo Altos, misjärel jätkas juriidilise hariduse omandamist Indianas Valparaiso Ülikoolis. Kuu aja pärast ta eksmatrikuleeriti, kui sai teatavaks tema kiindumus poksi, ja sellega tema õigusalane ametlik haridus piirduski. Ta õppis õigusteadust iseseisvalt ja 1911 sooritas edukalt eksami, mis andis talle õiguse advokaadina tegutseda. Ta avas Californias Mercedis oma õigusbüroo ja hiljem töötas 5 aastat müügimehena. 1921 pöördus ta tagasi juurapraksise juurde ning asutas Californias Venturas ettevõtte Sheridan, Orr, Drapeau & Gardner.

Kui 1933 avaldatud "Sametiste küüniste juhtum" Perry Masoniga peaosas osutus väga edukaks, pühendus Gardner täielikult kirjutamisele[1]. Selle romaani suure osa tegevus toimub ajaloolises Pierpont Innis, mis asus tema advokaadibüroo lähedal.

1912 abiellus ta Natalie Francis Talbertiga. Abielust sündis üks laps, tütar Grace. 1968 abiellus ta oma kauaaegse sekretäri Agnes Jean Bethelliga (1902–2002), keda on peetud ka Della Streeti prototüübiks, nagu Gardnerit ennast Perry Masoni prototüübiks.

Teosed eesti keeles[muuda | muuda lähteteksti]

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Gardner kultuuris[muuda | muuda lähteteksti]

Gardneri eesnimi Erle on tuntud ristsõnade lahendajatele, sest selles on tavalised tähed haruldases järjestuses. 2012. aasta jaanuaris avaldati uurimus New York Timesi ristsõnadest alates 1993. aastast ja selgus, et Gardnerit mainiti ristsõnades 5,31 korda sagedamini kui ülejäänud ajalehes. Ühelgi teisel inimesel ei olnud see suhe nii suur.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Erle Stanley Gardner, Biography Answers.com
  2. Category List – Best Fact Crime. edgarawards.com. Vaadatud 10.7.2023

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]