Ephraim Chambers

Allikas: Vikipeedia
Ephraim Chambersi "Cyclopaedia".

Ephraim Chambers (u 1680, Kendal, Westmorland, Inglismaa – 15. mai 1740, Islington, London) oli inglise kirjanik ja entsüklopedist, kelle tuntuim teos on "Cyclopaedia, or a Universal Dictionary of Arts and Sciences" ("Tsüklopeedia ehk kunstide ja teaduste universaalne sõnaraamat").[1]

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Chambers sündis Kendalis Westmorlandis ning käis seal Hevershami koolis (Heversham Grammar School). Tema noorusest on vähe teateid peale selle, et ta oli õpipoiss gloobusemeistri John Senexi juures Londonis 1714–1721. Seal tekkiski tal plaan kirjutada teatmeteos "Cyclopaedia, or an Universal Dictionary of Arts and Sciences". Pärast "Cyclopediaga" alguse tegemist lahkus ta Senexi teenistusest ja pühendus täielikult entsüklopeediaprojektile. Ta asus elama Gray's Inni, kuhu jäi kogu eluks.[2] Chambers oli Londoni Kuningliku Seltsi liige.

Muud teosed[muuda | muuda lähteteksti]

Lisaks "Cyclopaediale" kirjutas Chambers peamiselt raamatuarvustusi avaldanud ajakirjas Literary Magazine (1735–1736), mida ta võib-olla ka toimetas. 1726–1727 tõlkis Chambers prantsuse keelest teoseid perspektiivi ja keemia alal, sealhulgas "Practice of Perspective from the French of Jean Dubreuil". Ta töötas ka koos botaanik John Martyniga, tõlkides raamatu "History and Memoirs of the Royal Academy of Sciences at Paris" (1742)[3].

Epitaaf[muuda | muuda lähteteksti]

Chambers suri 15. mail 1740. Ta maeti Westminster Abbey kloostrisse [4]. Tema epitaaf avaldati nii algsel kujul ladina keeles kui ka inglise tõlkena ajakirja Gentleman's Magazine 10. köites:

"Multis pervulgatus
paucis notus
Qui vitam inter lucem et umbram
Nec eruditus nec idiota
Literis deditus transegit, sed ut homo
Qui humani nihil a se alienum putat
Vita simul et laboribus functus
Hic requiescere voluit
EPHRAIM CHAMBERS.
Inglise keeles:
"Heard of by many,
Known to few,
Who led a Life between Fame and Obscurity
Neither abounding nor deficient in Learning
Devoted to Study, but as a Man
Who thinks himself bound to all Offices of Humanity,
Having finished his Life and Labours together,
Here desires to rest
EPHRAIM CHAMBERS."

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Robert Lewis Collison meenutab meile, et Chambers pälvis tununstuse kui "moodsa entsüklopeedia isa kogu maailmas". ("Encyclopaedias: Their History Throughout the Ages", 2d ed., p.103, Hafner, New York & London, 1966.) tsiteeritud University of Wisconsin
  2. Espinasse 2004
  3. Espinasse 2004, Britannica 1911
  4. Espinasse 2004

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Bradshaw, Lael Ely. "Ephraim Chambers’ Cyclopaedia." In: Notable Encyclopedias of the Seventeenth and Eighteenth Centuries: Nine Predecessors of the Encyclopédie. Ed. Frank Kafker. Oxford: The Voltaire Foundation, 1981. 123–137.
  • "Mr. Ephraim Chambers." The Gentleman's Magazine v. 10 (May 1740): p. 262.
  • "Ephraim Chambers." Article in 1911 Encyclopædia Britannica.
  • Espinasse, Francis. "Chambers, Ephraim (1680?–1740)", rev. Michael Harris. In Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press, 2004.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]