Ene-Liis Semper

Allikas: Vikipeedia

Ene-Liis Semper (sündinud 4. aprillil 1969 Tallinnas) on eesti video-, performance'i- ja teatrikunstnik.

Ene-Liis Semper lõpetas 1995. aastal Eesti Kunstiakadeemia stsenograafia erialal ning on loonud arvukalt lava- ja kostüümikujundusi Eesti teatrites (sh ooperilavastustele).

2004. aastal asutas ta koos Tiit Ojasooga teatri NO99, kus nad olid samast aastast kunstilised juhid ja lavastajad, samuti enamiku originaallavastuste tekstide autorid.

2010/2011. õppeaastal oli ta Tartu Ülikooli vabade kunstide professor.

Tegevus kunstnikuna[muuda | muuda lähteteksti]

Ene-Liis Semper on üks rahvusvaheliselt tuntumaid Eesti kunstnikke. Tema 2012. aastal Kumus toimunud isikunäitus hõlmas terve viienda korruse. See ruumiinstallatsiooni ja videokunsti süntees oli kunstniku sõnul senistest isikunäitustest töömahukaim ja mastaapseim, olles samas ka Tallinna kui Euroopa kultuuripealinna 2011 kunstiprogrammi üks olulisem projekt. Semper on oma videoloominguga osalenud näitustel mitmel pool maailmas, sh nüüdiskunstifestivalil „Manifesta“ (2000, Ljubljana) ja Veneetsia biennaalil (2001).

Tegevus teatrikunstnikuna[muuda | muuda lähteteksti]

Ene-Liis Semperi loomingut on pärjatud arvukate auhindadega, sh Eesti Teatriliidu kunstnikuauhinnaga aastatel 2002, 2003, 2006, 2007 ja 2014. Rahvusooperis Estonia on ta loonud kujunduse ja kostüümid Tüüri ooperile „Wallenberg“, mille kunstiline meeskond pälvis silmapaistva töö eest Eesti Vabariigi kultuuripreemia (2007). Ta on kaks korda (2009 ja 2014) pälvinud Natalie Mei auhinna.

Ene-Liis Semper on 2006. aastast Eesti teatri aastaauhindade laureaatidele antava klaaskuuli, "Theodori silma" idee autor. Teostaja oli klaasikunstnik Ivo Lill.[1]

Filmides[muuda | muuda lähteteksti]

Telelavastuses[muuda | muuda lähteteksti]

1982. aasta telelavastuses "Uus poiss" mängis ta Aljoškat.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema elukaaslane on lavastaja Tiit Ojasoo. Neil on tütar ja poeg.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]