Ekvantpunkt

Allikas: Vikipeedia

Ekvantpunkt ehk samakiiruspunkt on Klaudios Ptolemaiose poolt tema maailmasüsteemi jaoks kasutusele võetud mõiste.


Mõiste sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Ptolemaiose maailmasüsteem: A – epitsükkel, B – ekvantpunkt, C – deferent, sinine punkt – Maa, punane punkt – planeet, rist B ja Maa vahel – deferendi keskpunkt

Ekvantpunkt on punkt, millelt vaadates liigub epitsükli keskpunkt deferendil ühtlase ja muutumatu kiirusega. Ehk teisiti öeldes, ekvantpunktis olev vaatleja näeb, et epitsükli keskpunkt liigub võrdsetes ajavahemikes edasi võrdsete nurkade võrra.

Ekvantpunkti kasutamisest[muuda | muuda lähteteksti]

Ekvantpunkti kasutamine muutis Ptolemaiose maailmasüsteemi parimaks geotsentriliseks maailmasüsteemiks, mis tähendas, et mudel töötas suhteliselt täpselt ega olnud ka liiga keeruline arvutada. Samal ajal kritiseeriti Ptolemaiose maailmasüsteemi ekvantpunkti kasutamise pärast terve selle kasutamise aja. Arvati, et ekvandi kasutamine rikub astronoomia põhiaksioomi – taevased liikumised on ühtlased ja ringjoonelised või koosnevad ühtlastest ringjoonelistest liikumistest. Püüded ekvandist vabaneda viisidki esimeste geokineetiliste ehk Maa liikumist arvestavate maailmasüsteemide loomiseni. Kõige paremini õnnestus see Mikołaj Kopernikul.


Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]