Eesti kodanikuühiskonna arengu kontseptsioon

Allikas: Vikipeedia

Eesti kodanikuühiskonna arengu kontseptsioon (EKAK) on dokument, mis määratleb avaliku võimu ja kodanikualgatuse vastastikku täiendavaid rolle ning koostoimimise põhimõtteid avaliku poliitika kujundamisel ja teostamisel ning Eesti kodanikuühiskonna ülesehitamisel.

2004. aasta augustis kinnitas vabariigi valitsus EKAKi esimese tegevuskava, teine, "Kodanikualgatuse toetamise arengukava" kehtis aastatel 2007-2010 ja 2011-2014 viiakse EKAKi põhimõtteid ja eesmärke ellu "Kodanikuühiskonna arengukava" järgi. Tegevusi koordineerivad Siseministeerium regionaalministri haldusalas ning vabaühenduste ja avaliku sektori ühiskomisjon.

Järelevalvet EKAKi rakendumise teostab kaudselt parlament – vastavalt EKAKis sätestatule korraldab riigikogu EKAKi elluviimise ja kodanikuühiskonna arengu arutamiseks igal teisel aastal vastavasisulise olulise tähtsusega riikliku küsimuse arutelu. Esimene toimus 2005. aasta hakul, järgmised 2007, 2010 ning 2012.

Taust[muuda | muuda lähteteksti]

Mitmes riigis (Eestis, Horvaatias, Inglismaal, Iirimaal, Kanadas ja Šotimaal) on välja töötatud raamistik avaliku sektori ja ühenduste koostoimimiseks lepingu või strateegilise dokumendina – Eestis on selleks 12. detsembril 2002 riigikogus kinnitatud EKAK. Venemaal, Lätis ja Leedus aga alles otsitakse ühenduste rolli ühiskonnas ja sobivat koostööleppe viisi.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]