Eesti Video

Allikas: Vikipeedia

Eesti Video oli Viktor Siilatsi ja Andres Küngi asutatud[viide?], erakapitalil põhinev ning Tallinnas registreeritud aktsiaselts, mille ajalugu ulatub läbi mitme omandivormi 1988. aasta augustisse.

Eesti Video tegevus algas 1988. aasta suvel koos laulva revolutsiooniga, eesmärgiks oli dokumenteerida Eestis toimuvat ning luua alternatiivne videoarhiiv. Salvestatud materjali põhjal asus Eesti Video välja andma igakuist videoringvaadet "Eestimaa", mis kajastas Eesti poliitilisi, majanduslikke, ühiskondlikke ja kultuurisündmusi ning mida levitati väliseestlaste seas nii Euroopas kui ka Austraalias, Ameerika Ühendriikides ja Kanadas.

Esimene videoringvaade "Eestimaa" ilmus detsembris 1988 ning ringvaateid toodeti kuni 1993. aastani. 1991. aastast ilmus "Eestimaa" ringvaade oma kulu ja kirjadega igal kuul ka Eesti Televisiooni ekraanil, luues seega sõltumatu televisiooniprogrammi pretsedendi ETV-s[viide?]. ETV lõpetas "Eestimaa" näitamise ühepoolselt 1991. aasta septembris.

1989. aastal valmistas Eesti Video Ida-Virumaa keskkonnakatastroofi ainelise videofilmi "Quo vadis, Virumaa", mida levitas Põhjamaades[viide?]. Rootsi TV tellimusel valmistati mitu telesaadet[viide?], sealhulgas ka Läti ja Leedu probleemidest[viide?]. Samuti edastas Eesti Video telesaateid koostöös Ameerika Ühendriikide televisioonikontserniga ABC News[viide?].

Eesti Video lõi koostöös Rootsi meediakontserniga Kinnevik[viide?] Eesti esimese eratelevisiooniettevõtte EVTV, mis oli omakorda tänapäevani tegutseva eratelekanali TV3 asutaja.[viide?]