Tartu Hoiu-laenuühistu

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Eesti Laenu ja Hoiu Ühisus)
Tartu Hoiu-laenuühistu
Asutatud 2006[1]
Peakorter Raekoja plats 20, Tartu
Valdkonnad finantsteenused
Teenused hoiused, laenud, garantiid, faktooring, liising, kindlustus

Tartu Hoiu-laenuühistu on 2006. aastal Tartus loodud hoiu-laenuühistu[1]. Ühistu õiguslikuks vormiks on tulundusühistu.[1] Lisaks peakontorile Tartus on ühistul ka harukontorid Tallinnas (kesklinnas ja Nõmmel), Narvas ja Jõhvis. Ühistu tegevuspiirkond on Eesti Vabariik.[2] Ühistul oli 2016. aastal 2468 liiget. Ettevõte peab end 1902. aastal loodud Tartu Eesti Laenu- ja Hoiu Ühisuse järglaseks.

Tartu Hoiu-laenuühistu on ühistuline finantseerimisasutus. Tartu Hoiu-laenuühistu omanikud on ühistu kliendid, kes määravad ühistu tegevussuuna ning kel on õigus teenuste tarbimisel proportsionaalsele osale jaotatavast kasumist.

Tartu Hoiu-laenuühistu peahoone Tartus, Raekoja plats 20

Tartu Hoiu-laenuühistu on seadnud endale eesmärgiks areneda ühistupangaks ning kujundada seeläbi Eestis üleüldise rahvapanganduse süsteemi.[3]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ühistu kanti äriregistrisse 28. detsembril 2006 Tartu Hoiu-laenuühistu nime all.[1]

2007. aastal liitus ühistu Eesti Hoiu-laenuühistute Liiduga. 2008. aastal astus Tartu Hoiu-laenuühistu Eesti Ühistegelise Liidu liikmeks. 2009. aastal avas Tartu Hoiu-laenuühistu esinduse Tallinnas.

2010. aastal toimetas Tartu Hoiu-laenuühistu Hillar Palametsa juhtimisel saatesarja "Ex unitate vires". Saatesari tutvustas ühistegevuse, panganduse, rahanduse ja hoiu-laenuühistu põhimõtteid võrdlevalt nii ajaloolises kui kaasaegses plaanis.

1. ja 2. aprillil 2011 tähistas Tartu Hoiu-laenuühistu oma 109. aastapäeva Konstantin Moscovici paaniflöödi kontsertide seeriaga.[4]

2011. aastast annab Tartu Hoiu-laenuühistu välja kord kuus ilmuvat ajalehte Ühistuleht ning toimetab Nõmme Raadios "Ühistusaadet".

Tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Käesoleval ajal on Tartu Hoiu-laenuühistu bilansimaht ligikaudu 15 miljonit eurot, liikmete arv on ligikaudu 3000.[viide?] 2006. aastal alustas Tartu Hoiu-laenuühistu kahe teenusega: tähtajaline hoius ja laen. Hiljem on teenuste valik laienenud.

2011. aasta 1. detsembrist alates annab Tartu Hoiu-laenuühistu ringlusse ühistusisest maksevahendit Eesti veksel. Veksli väärtus kaubandustehingutes on 1:1 euroga, kuid Tartu Hoiu-laenuühistu müügipunktidest on veksleid võimalik soetada hinnaga 1 veksliühik = 0,90 eurot. See suunab liikmed tarbima üksteise kaupu ning teenuseid.[viide?]

Liikmeks saamine[muuda | muuda lähteteksti]

Tartu Hoiu-laenuühistu liikmeks võivad astuda kõik Eestis alaliselt elavad või kinnisasja omavad inimesed. Samuti võivad liikmeks astuda kõik juriidilised isikud, kelle asukohaks on Eesti, v.a riik ja kohaliku omavalitsuse üksused.

Liikmesus[muuda | muuda lähteteksti]

Tartu Hoiu-laenuühistu on Eesti Hoiu-laenuühistute Liidu ja Eesti Ühistegelise Liidu liige.

[muuda | muuda lähteteksti]

Tartu Hoiu-laenuühistu logo kujutab inimest, kelle kohal olevad ümmargused elemendid tähistavad häid mõtteid ja nende teostumist. Ühistu hinnangul võib logo meenutada ka Eesti rahvussümbolit rukkilille.[5]

Isikud[muuda | muuda lähteteksti]

Tartu Hoiu-laenuühistu juhatuse esimees on alates 2006. aastast rahanduse teadur Andro Roos. Juhatuse liikmed on Liina Nulk ja matemaatik Märt Riiner. Tartu Hoiu-laenuühistu nõukogu esimees on endine Tartu ülikooli prorektor Valter Haamer. Nõukogu liikmed on Elle Roos ja Harry Raudvere.

Tartu Hoiu-laenuühistu Tartu kontorit juhib Liina Nulk, Tallinna kontorit Jane Hämarik, Narva kontorit Julia Borissenko ning Jõhvi kontorit Monika Kreilis.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Lihtpäring Tartu Hoiu-laenuühistu, Äriregistri Teabesüsteem (vaadatud 08.07.2011).
  2. Tartu Hoiu-laenuühistu põhikiri, PK (vaadatud 29.03.2012).
  3. Tartu Hoiu-laenuühistu – Ettevõttest, Tartu Hoiu-laenuühistu koduleht (vaadatud 30.03.2012).
  4. Tartu Hoiu-laenuühistu 109. aastapäev, Tartu Ekspress, 24. märts 2011
  5. Tartu Hoiu-laenuühistu – Ettevõttest. Tartu Hoiu-laenuühistu koduleht (vaadatud 8.04.2015).

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]