East Anglia Ülikool

Allikas: Vikipeedia
Earlham Hall
Sainsbury visuaalse kunsti keskus. Pildile jäänud skulptuuri autor on tõenäoliselt Moore

East Anglia Ülikool (inglise keeles University of East Anglia, lühendatult UEA) on ülikool Ida-Inglismaal Norfolki krahvkonnas Norwichis.

Üliõpilaste arv on 19 585 (2006), sealhulgas esimese astme kõrgharidust omandamas 15 190 üliõpilast ja kraadiõppureid on 4395.

Ülikool asutati 1963. aastal oktoobris, mitte oma praeguses linnakus. Ülikool oli ette nähtud 1200 tudengile ja ühiselamuid ei olnud.

Kuid juba 1961 olid loodava ülikooli juhid võtnud ühendust arhitekt Denys Lasduniga, kelle projekteeritud hooneid tollal ehitati Cambridge'i ülikoolis, ja palusid tal ka East Anglia ülikoolilinnak projekteerida. Selle jaoks valiti koht linna lääneservas ja varem oli seal golfirada. Lasdun avalikustas oma projekti pressikonverentsil 1963. aasta aprillis, aga üksikasjalike jooniste tegemine võttis veel ühe aasta ja lõplik projekt erines esialgsest oluliselt. Ülikoolilinnaku esimesed hooned avati 1966. aasta lõpus. 1968 asendas Lasduni ülikoolilinnaku peaarhitekti kohal Bernard Feilden, kelle juhtimisel lõpetati peahoone ja raamatukogu ehitus. Feilden rajas ka areenikujulise väljaku, mis oli ette nähtud sotsiaalse suhtluse jaoks ja mida tema eelkäija plaanides ei olnud. Nendes hoonetes asub East Anglia Ülikool tänapäevani.

Lasdun oli brutalismi järgija – see on lähedane rahvusvahelisele stiilile. Ta koondas kogu õppe- ja teadustegevuse "õppemüüri". See oli üksainus 460 m pikkune ehitis. Piki hoonet kulgeb jalgtee, millelt avanevad "õppemüüri" mitu sissepääsu. Jalgteest teisel pool on paljukorruselised ühiselamud, mille iga ülemine korrus on alumisest kitsam ja alumise korruse katusel on terrassid. Sarnasuse tõttu nimetatakse neid ühiselamuid tsikuraatideks.

Ülikoolilinnakust lõunas voolab Yare'i jõgi. 1975. aasta paiku kaevandati jõeorus kruusa ja selle tulemusena sai ülikool endale tiigi. Tiiki nimetatakse Broad. East Anglias olevat põhiliselt laevatatavate jõgede ja järvede süsteemi nimetatakse Norfolk Broads, aga ülikooli tiik on nii väike, et see ei ole laevatatav.

2005 sai East Anglia ülikool koos Essexi ülikooliga Inglismaa Kõrghariduse Rahastamise Nõukogult 15 miljonit naelsterlingit uue ülikoolilinnaku rajamiseks Ipswichi. Projekti toetasid Suffolki krahvkonna nõukogu, Ipswichi linnaosa nõukogu, Suffolki kolledž, Ida-Inglismaa Arendamise Amet ning Õppimise ja Oskuste Nõukogu. Raha eest valmis 2007. aasta septembris Suffolki ülikoolilinnak.

2010. aasta jaanuaris avas East Anglia Ülikool Londonis selleks otstarbeks ehitatud õppehoone rohkem kui 1000 tudengi jaoks.

Ülikooli kunstigalerii ja muuseum asuvad ülikoolilinnaku territooriumil paiknevas Norman Fosteri projekteeritud Sainsbury visuaalse kunsti keskuses, mis avati 1978. Kuubikujulise hoone esikülg on klaasist.

Ülikoolilinnaku territooriumil on eksponeeritud arvukalt skulptuure, nende seas ka kolm taiest Henry Moore'ilt.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]