Duell (film 1971)

Allikas: Vikipeedia
Duell
Duel
Žanr triller
Režissöör Steven Spielberg
Stsenarist Richard Matheson
Helilooja Billy Goldenberg
Peaosades Dennis Weaver
Toimetaja Frank Morriss
Produtsent George Eckstein
Filmistuudio Universal Studios
Aasta 1971
Esilinastus Ameerika Ühendriigid 13. november
Kestus 74 minutit
89 minutit (DVD-versioon)
Riik Ameerika Ühendriigid
Keel inglise
Eelarve 375 000 dollarit
IMDb profiil

"Duell" on Ameerika Ühendriikide 1971. aasta telefilm, mille lavastas Steven Spielberg. Filmi stsenaariumi kirjutas Richard Matheson, lugu põhineb ta enda lühijutul, mis ilmus samal aastal ajakirjas Playboy.

Lugu[muuda | muuda lähteteksti]

Lugu jälgib David Manni (Dennis Weaver), kes sõidab autoga töö asjus läbi California kõrbe. Teel möödub ta ka ühest aeglasest tankerveokist. Pärast seda, kui David on samast veokist veel mõne korra mööda sõitnud, hakkab selle tundmatu juht Davidi autot suurel kiirusel taga ajama. (Veokijuht, kelle nägu filmis ei näidata, on näitleja ja kaskadöör Carey Loftin).

Tootmine[muuda | muuda lähteteksti]

Enamik filmist on filmitud Lõuna-Californias. Algne televisiooni jaoks toodetud filmiversioon oli ainult 74 minutit pikk ja valmis 23 päevaga telesarja "ABC nädala filmi" jaoks. Õnnestunud teleesilinastuse järel tehti filmist 15 minutit pikem versioon, mis sisaldas uusi stseene (koolibussi ja raudteeülesõidu stseen ning lõik, kus David räägib oma naisega telefonitsi) ning lisati veel pikem algus. 1972. aastal linastus film üle maailma ja Euroopas.