DOSBox

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Dosbox)

DOSBox (lühend ingliskeelsest nimetusest Disk Operating System Box, eesti keeles 'ketta operatsioonisüsteemi kast') on ilmselt levinuim MS-DOS-i emulaator.

DOSBox kui MS-DOS-i emulaator jäljendab MS-DOS-i, st DOSboxi abil on võimalik käitada mitte-Microsofti operatsioonisüsteemide all MS-DOS-i rakendusi. DOSBox tuleb MS-DOS-i rakenduste käitamisega isegi paremini toime kui uuemad Windowsi versioonid ning seetõttu saab seda kasutada näiteks Windowsis vanade mängude mängimiseks.

Kuidas kasutada?[muuda | muuda lähteteksti]

Kõigepealt pead sa teadma, kus asub programm, mida sa tahad DosBoxiga käivitada. Näiteks oletame, et ta on E:\mängud\mäng.exe. Kirjuta:

1) mount U E:/

(koolon on alt+58, juhul kui tavapärasest klahvist ei õnnestu koolonit saada. Eesti klaviatuuril vajab \ Alt Gr allhoidmist, seda DOSbox ei luba. Vajuta näiteks Numpadi kohal olevat /-klahvi, see tähendab sama mis \. Mount U E:/ tähendab, et DOSBox käsitleb edaspidi enda mälus olevat U-ketast kui sinu arvuti tegelikku E-ketast. Kui sul on Linux, mis ei saa aru ühetähelistest partitsioonidest, võid kirjutada näiteks mount U home/. Siis on home/ DOSBoxi arust U-ketas.)

2) U:/

(läheb E-kettale.)

3) cd mängud

(läheb mängude kataloogi, cd tähendab change directory ehk eesti keeles vaheta kausta. Sa võid ka kohe algul panna, et mount U E:/mängud, siis ei pea seda kirjutama.)

4) mäng.exe

(käivitab E:\mängud\mäng.exe. Võib ka lühemalt kirjutada: lihtsalt mäng.)

Kui programm sulgub, jääb DOSBoxi aken lahti. Käsk exit sulgeb selle.

Kui failinimi on pikem kui 8 sümbolit[muuda | muuda lähteteksti]

Sa võid igal ajal sisestada käsu dir, et teada saada, mis antud kaustas on. Kui sa vahetad kausta (käsk cd), kasuta nimesid, mis sa dir-ga näed. ~, mida sa pead ilmselt kasutama, on alt+126.

Kust saada?[muuda | muuda lähteteksti]

SuSEga on DOSBox tavaliselt juba kaasas. http://prdownloads.sourceforge.net/dosbox/DOSBox0.65-win32-installer.exe?download - see on üks võimalik aadress, kust uusimat DOSBoxi Windowsile tõmmata. Vajuta seal näiteks kõige esimese sinise DOWNLOAD-kirjaga nupu peale. Vajuta sinist linki ette tulnud lehe otsas. Faili nimi peaks olema DOSBox0.65-win32-installer.exe. Käivita see fail ja installi DosBox. DosBox käivitub failist DosBox.exe.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]