Dimenhüdrinaat

Allikas: Vikipeedia

Siin tutvustatakse ravimit või ravimeetodit, kuid kirjutatu pole arstlik nõuanne ja see ei asenda arsti konsultatsiooni. Vikipeedia ei vastuta iseravimise tagajärgede eest.


Dimenhüdrinaat on 8-kloroteofülliini ja difenhüdramiini kombinatsioon, mida mitmes riigis kasutatakse iivelduse, oksendamise ja peapöörituse puhul. Suures koguses tarbituna võib sel olla hallutsinogeenne toime.

Dimenhüdrinaadi summaarne keemiline valem on C24H28ClN5O3.

Dimenhüdrinaat on toimeaine mitmetes ravimites, millest tuntuimad on Dramamine (tootja McNeil Laboratories), Gravol (tootja Church and Dwight), Vertirosan (tootja Sigmapharm Arzneimittel), Neo-Emedyl (tootja Montavit) ja Reisetabletten (tootja Ratiopharm). Nendes preparaatides on dimenhüdrinaadile lisatud mitmeid abiaineid; mõnes neist on mõju tugevdamiseks dimenhüdrinaadiga võrdses koguses ka kofeiini. Peamiselt on need saadaval tablettide kujul, kuid ka vedeliku ja küünaldena.

Lisaks humaanmeditsiinile kasutatakse dimenhüdrinaati oksendamisvastase preparaadi ja rahustina ka veterinaarmeditsiinis koduloomade ravimisel.

Eestis, Lätis ja Leedus dimenhüdrinaati sisaldavaid preparaate ei müüda. Enamikus Euroopa riikides, Ameerika Ühendriikides ja Kanadas on vähemalt osa dimenhüdrinaati sisaldavaid preparaate saadaval käsimüügiravimina. Dimenhüdrinaadi koostisosa difenhüdramiin on kasutusel ravimina ja Eestis tuntud eelkõige Dimedroli nime all.

Dimenhüdrinaadi 300–1400 mg annused võivad inimesel esile kutsuda nägemis- ja kuulmishallutsinatsioone, mistõttu dimenhüdraati tarvitatakse ka mõnuainena.