Digitaalselt adresseeritav valgustuse juhtimisliides

Allikas: Vikipeedia

Digitaalselt adresseeritav valgustuse juhtimisliides (Digital Addressable Lighting Interface, DALI) on andmesideprotokoll hooneautomaatikas, mida kasutatakse valgustehniliste elektritarvitite juhtimiseks. Levinumad kasutusalad on elektroonilised impulss-toiteallikad, võimsusdimmerid ja elektroonilised süüteseadmed ehk elektroonilised ballastid.

Omadused[muuda | muuda lähteteksti]

  • Kahesuunalise side tõttu on võimalik oleku tagasiside igalt valgustilt (erinevalt lihtsamatest protokollidest)
  • Signaali pingenivoo 16 V (0 ±4,5 V madala nivoo ja 16 ±6,5 V kõrge nivoo korral)
  • Sidekiirus 1200 bit/s
  • Võrgukaabliks kasutatakse kahesoonelist kaablit. Võrgukaabli juhtmed peavad taluma elektrivõrgu pinget, isolatsioon peab taluma 600 V ja juhe olema vähemalt 1 mm ristlõikepindalaga. Pingelang võib olla kuni 2 V (300 m kohta). Kogu võrgukaabli pikkus ei tohi ületada 300 m. Kuni 250 m võrgu jaoks on soovituslik kasutada 1,5 mm ristlõikepindalaga juhet, pikema võrgu jaoks 2,5 mm ristlõikepindalaga juhet. Kui on tarvis kasutada pikemat võrku, on soovituslik kasutada sellise tootja võrgukontrollerit, kes pakub ka võrgu ulatuse laiendamise seadmeid, mis võimendavad DALI-signaali. Sellised seadmed peaksid olema kindlasti samas võrgus töötavate peremees-seadmete ja kontrolleritega kokkusobivad. Kokkusobivuse kohta leiab infot tootja kasutusjuhenditest, kodulehelt või õppematerjalidest.
  • Võrk ei vaja lõputakisteid (termination resistors)
  • Üks DALI-siin võimaldab ühendada kuni 64 seadet. Suuremate süsteemide jaoks on erinevad tootjad loonud võimaluse erinevaid DALI-võrke kokku kombineerida üheks, muu loogikaga süsteemiks. Enamikul tootjatel on tavaliselt saadaval keskseadmena juba neli süsteemi siseselt kokku ühendatud DALI-siiniga (4x 64 seadet, kokku 256 seadet) kontrollerid, mida saab veel omasugustega liita (Osram, Helvar, iLight, Lunatone jt). Selleks kasutatakse DALI-võrgu kontrollerite vahel enamasti kohtvõrku, aga ka CAN-võrku. Sealjuures ei ole kasutusel ühtset standardit ja ühendatavad seadmed peavad olema ühe- ja sama tootja omad. On olemas süsteeme, millel puudub võrkude liitmise limiit, seega on sedasi võimalik luua piiramatu suurusega süsteeme.
  • Seadmed saab grupeerida kuni 16 eraldi digitaalselt juhitavaks rühmaks. Mõne tootja kontrollerid suudavad ka luua rohkem rühmasid, mis on siis vaid selle tootja kontrolleriga juhitavad (Osram, iLight). Sellised rühmad on juhitavad aeglasema kiirusega ja võivad alluda käskudele väiksemate valgustirühmade kaupa ajaliselt erinevalt või visuaalse nihkega ükshaaval.
  • DALI andmed edastatakse kasutades Manchesteri kodeeringut, mistõttu sellel on kõrge signaali-müra suhe (SNR, signal to noise ratio).[1] See omadus võimaldab töökindlat andmesidet tugevate elektriliste häiringute keskkonnas.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]