Dietmar Hamann

Allikas: Vikipeedia
Dietmar Hamann
Sünniaeg 27. august 1973 (50-aastane)
Medalikohad
Maailmameistrivõistlused
Teine koht 2002 jalgpall

Dietmar Johann Wolfgang Hamann (sündinud 27. augustil 1973 Waldsassenis) on Saksamaa jalgpallikoondise endine poolkaitsja.

Dietmar Hamann lõi vana Wembley staadioni viimase värava. See juhtus 2002. aasta MM-valikmängul Inglismaa jalgpallikoondise vastu 7. oktoobril 2000 ja oli mängu ainus värav.

2010. aastal otsustas ta ootamatult jalgpalli tagasi tulla, liitudes Milton Keynes Donsiga. Seal hakkas Hamann mängivaks treeneriks.

Koondisekarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Saksamaa rahvuskoondises tegi Hamann debüüdi 15. novembril 1993, kui Düsseldorfis võideti Lõuna-Aafrika Vabariigi jalgpallikoondis 3:0. Juba enne seda oli ta mänginud Saksamaa U-21 koondises.

Berti Vogts kutsus Hamanni koondisse Prantsusmaal toimuvaks 1998. aasta MM-iks. MM-ile pääses Saksamaa pärast seda, kui võitis valikgrupi ühtki mängu kaotamata. Alagrupi esimeses mängus 15. juunil USA jalgpallikoondise vastu vahetati Hamann sisse 50. minutil seisul 1:0 Thomas Häßleri asemele ja Saksamaa võitis 2:0. Teises mängus Jugoslaavia jalgpallikoondise vastu 21. juunil mängis Hamann esimese poolaja, mille Saksamaa kaotas 0:1, ja vahetati siis välja Lothar Matthäusi vastu. Mäng lõppes 2:2 viigiga. 25. juunil toimus kolmas alagrupimäng Iraani jalgpallikoondise vastu, kus Iraan vajas võitu. Hamann mängis teise poolaja ja vahetati platsile seisul 0:0 Olaf Thoni asemele. Saksamaa võitis 2:0 ja tänu väravate vahele ka alagrupi Jugoslaavia ees. Seejärel alistas Saksamaa 29. juunil Mehhiko jalgpallikoondise 2:1, kusjuures Hamann mängis kogu kohtumise ja sai 88. minutil kollase kaardi. 4. juulil mängiti veerandfinaal Horvaatia jalgpallikoondise vastu, kus Saksamaa jäi 40. minutil vähemusse ja poolaja üleajal taha. Hamann vahetati 79. minutil seisul 0:1 Olaf Marschalli vastu platsilt välja ja Saksamaa kaotas 0:3.

2000. aasta EM-valikturniiril viigistas Saksamaa kodus Türgi jalgpallikoondisega ja kaotas Türgile võõrsil, aga võitis kõik ülejäänud mängud ja sellega ka alagrupi. Hamann lõi 26. märtsil 1999 Põhja-Iiri vastu ka värava. Belgias toimunud finaalturniiril vahetati Hamann esimeses voorus Rumeenia jalgpallikoondise vastu 12. juunil platsile 73. minutil seisul 1:1 Thomas Häßleri asemele ja sama tulemusega mäng ka lõppes. 17. juunil toimus teine mäng, kus Hamann ei osalenud ja Saksamaa kaotas Inglismaa jalgpallikoondisele 0:1. 20. juunil pidas Saksamaa viimase alagrupimängu juba alagrupi võitnud Portugali jalgpallikoondise vastu ja Hamann mängis kogu kohtumise, aga Saksamaa kaotas 0:3. Alagrupi võitis täiseduga Portugal Rumeenia ees.

2002. aasta MM-valikturniiril osales Hamann üksnes 3 valikmängus. Kodumängus Albaania jalgpallikoondise vastu mängis ta esimese poolaja, mis lõppes väravateta; kogu mängu võitis Saksamaa 2:1. Hamann mängis Inglismaa vastu nii kodus kui võõrsil terve mängu ja kumbki võitis võõrsil. Saksamaa võitis 1:0, aga Inglismaa 5:1, mis saigi lõpuks otsustavaks: väravate vahega võitis alagrupi Inglismaa Saksamaa ees. Saksamaa pidi mängima kaks lisavalikmängu Ukraina jalgpallikoondise vastu ja Hamann mängis mõlemad algusest lõpuni kaasa. 11. novembril 2001 viigistas Saksamaa võõrsil 1:1 ja 14. novembril võitis kodus 4:1. Finaalturniiril mängis Hamann kõik alagrupimängud algusest lõpuni kaasa. Saksamaa alistas 1. juunil Saudi Araabia jalgpallikoondise 8:0 ja Hamann sai 83. minutil kollase kaardi. 5. juunil viigistas Saksamaa Iirimaa jalgpallikoondisega 1:1. 11. juunil toimus viimane alagrupimäng Kameruni jalgpallikoondise vastu, kus Kamerun vajas võitu ja kummalegi meeskonnale näidati 8 kollast kaarti, sealhulgas Hamannile 29. minutil. Saksamaa võitis 2:0 ja ühtlasi alagrupi Iirimaa ees. Järgmises kohtumises Paraguay jalgpallikoondise vastu 15. juunil ei tohtinud Hamann kaartide tõttu mängida; Saksamaa võitis 1:0. Ülejäänud mängud tegi Hamann taas algusest lõpuni kaasa. 21. juunil võitis Saksamaa veerandfinaalis USA 1:0 ja 25. juunil poolfinaalis Lõuna-Korea jalgpallikoondise 1:0. Finaalis 30. juunil kaotas Saksamaa Brasiilia jalgpallikoondisele 0:2.

2004. aasta EM-valikgrupi võitis Saksamaa ühtki mängu kaotamata. Hamann osales 3 mängus, kõigis algrivistuses. Valikgrupis jäi teiseks Šotimaa jalgpallikoondis, kes aga kaotas lisavalikmängudel Hollandi jalgpallikoondisele ega pääsenud finaalturniirile. Finaalturniir toimus Portugalis. Hamann mängis kõigis Saksamaa mängudes algrivistuses. Esimene mäng Hollandi vastu 15. juunil lõppes 1:1 viigiga. Teine mäng Läti jalgpallikoondise vastu 19. juunil lõppes 0:0 viiga ja Hamann sai 42. minutil kollase kaardi. Kolmas mäng toimus 23. juunil juba alagrupivõidu taganud Tšehhi jalgpallikoondise vastu. Saksamaa asus juhtima, kuid kaotas 1:2 ja Hamann vahetati Miroslav Klose vastu välja 79. minutil, kui väravad olid juba löödud. Tšehhid võitsid alagrupi hollandlaste ees.

Pärast seda, kui Hamann oli 25. mail 2005 võitnud koos Liverpooliga UEFA Meistrite Liiga finaali ja realiseerinud seal mängu lõpetanud penaltiseerias esimese penalti, kutsus Saksamaa koondise peatreener Jürgen Klinsmann ta koondisse sõprusmänguks Hollandi vastu. See lõppes 2:2, kuid Hamann esines halvasti. Klinsmann ei kutsunud teda rohkem koondisse. Pärast seda, kui Hamanni ei võetud 2006. aasta MM-ile, teatas Hamann loobumisest koondisemängudest. Kokku pidas Hamann Saksamaa eest 59 mängu ja lõi neis 5 väravat, kõik eri meeskondade vastu.

Klubid[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Dietmar Hamann on 189 cm pikk ja kaalub 73 kg.

Tema vend Matthias Hamann on samuti mänginud Bundesligas, nimelt aastail 1994–1998 59 mängu 1. FC Kaiserslauternis ja TSV 1860 Münchenis.

Dietmar Hamannil on kaks tütart: Luna ja Chiara.

Hamann on tunnistanud oma hasartmängusõltuvust. Oma sõnul olevat ta ükskord ühe päevaga kaotanud 200 000 naelsterlingit.