De Nederlandse Opera

Allikas: Vikipeedia
Het Muziektheateri saal, kus toimuvad De Nederlandse Opera etendused.

De Nederlandse Opera (DNO) on Hollandi ooperiteater, mis tegutseb Amsterdamis. Praegu on selle koduks Het Muziektheater, arhitekt Cees Dami projekteeritud moodne hoone, mis avati 1986. aastal.

DNO loodi peatselt pärast Teist maailmasõda repertuaarikeskse püsitrupiga teatrina. Sõjajärgsel ajal korraldas see ulatuslikke ringreise Hollandis oma kodust Stadsschouwburg Amsterdamis, eelmisel sajandivahetusel ehitatud teatrihoonest Amsterdamis Leidsepleinil. 1964 sai see uue nime De Nederlandse Operastichting ("Hollandi Ooperi Sihtasutus") ning võttis omaks lavakeskse (stagione) lähenemise, kutsudes igasse uude lavastusse eri soliste ja truppe. 1986. aastal kolis teater vastvalminud Muziektheaterisse Stoperasse Amsteli jõe ääres, kus tegutseb kõrvuti Hollandi Rahvusballetiga. Sestsaati kannab teater nime De Nederlandse Opera.

DNO-l on oma 60-liikmeline koor ja 260 tehnilist töötajat. Teatril pole oma alalist orkestrit ning lavastusi saadavad paljud Hollandi orkestrid, sealhulgas Hollandi Filharmooniaorkester, Hollandi Kammerorkester, Kuninglik Concertgebouwi Orkester, Rotterdami Filharmooniaorkester, Hollandi Raadio Filharmooniaorkester, ASKO Ensemble ning Schoenberg Ensemble.

Aastas toob DNO lavale keskmiselt 11 lavastust, peaaegu kõik etendused on välja müüdud. Ehkki enamik etendusi toimub Muziektheateris, on teater esinenud ka Stadsschouwburgis, Koninklijk Theater Carrés ja Westergasfabriekis Amsterdamis. Juba palju aastaid on juunis väljatoodav lavastus osa Hollandi Festivalist ning seda saadab Kuninglik Concertgebouwi Orkester. DNO on esitanud oma lavastusi ka välismaal, näiteks Metropolitan Operas, Brooklyni Muusikaakadeemias ning Lincoln Center Festivalil New Yorgis, samuti Adelaide Festivalil Austraalias.

1988. aastast, on DNO kunstiline juht Prantsuse-Liibanoni päritolu teatrijuht Pierre Audi. 1986–1999 oli peadirigent Hartmut Haenchen, olles ka Hollandi Filharmooniaorkestri peadirigent. Nüüdseks on ta NDO peamine külalisdirigent. Hiljem on peadirigendiks olnud Edo de Waart (1999–2004) ja Ingo Metzmacher (2005–2008). Märtsis 2009 teatas DNO, et 2011.-2012. aasta hooajal on uus peadirigent Marc Albrecht, kellega on sõlmitud esialgne nelja-aastane leping.[1] Naasmine Hollandi Filharmooniaorkestri ja DNO ühise peadirigendi traditsiooni juurde teeb Hollandi Filharmooniaorkestrist taas DNO põhiorkestri.[1] [2]

Peadirigente[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Merlijn Schooneboom "Albrecht nieuwe dirigent opera en NedPhO" de Volksrant, 26.03.2009 (vaadatud 6. novembril 2011)
  2. Peter van der Lint "Richard Strauss levert opnieuw een dubbele chef op" Trouw, 28.03.2009 (vaadatud 03.04.2009)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]