David Nicholls

Allikas: Vikipeedia
David Nicholls
David Nicholls Manila raamatumessil 2011
Sünninimi David Alan Nicholls
Sündinud 30. november 1966
Eastleigh, Hampshire, Suurbritannia
Rahvus inglane
Koduleht http://www.davidnichollswriter.com

David Alan Nicholls (sündinud 30. novembril 1966) on inglise kirjanik, stsenarist ja näitleja.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Inglismaal Hampshire’i krahvkonnas Eastleigh's sündinud Nicholls õppis Toynbee ühtluskoolis ja Barton Peverili kolledžis, keskendudes viimases draama- ja teatriõpingutele ning mängides mitmes teatrilavastuses. 1985–1988 õppis ta inglise kirjandust ja teatrikunsti Bristoli ülikoolis (lõpetas). [1] Seejärel õppis Nicholls stipendiumi toel Ameerika Muusikali- ja Teatriakadeemias New Yorgis näitlejaks ning naasis Inglismaale 1991. aastal.

Järgneva kaheksa aasta jooksul töötas Nicholls mitme trupi koosseisus näitlejana. Seejärel kuulus ta kolme aasta vältel Kuningliku Rahvusteatri (Royal National Theatre) truppi, kus oli dublant ja mängis kõrvalosi. Näitlejatöö kõrvalt hakkas Nicholls esialgu vabakutselisena ning hiljem raadio ja televisiooni palgalisena toimetama näidendeid.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Romaanid[muuda | muuda lähteteksti]

David Nicholls on kirjutanud kolm romaani: "Starter for Ten" (2003), "The Understudy" (2005) ja "One Day" (2009).

Stsenaariumid[muuda | muuda lähteteksti]

David Nichollsi esimene stsenaristitöö oli Sam Shepardi näidendi "Simpatico" kohandamine filmistsenaariumiks koos ülikooliaegse sõbra režissöör Matthew Warchusiga. "Simpatico" jõudis ekraanile 1999. aastal ning selles mängisid Sharon Stone, Catherine Keener, Jeff Bridges, Nick Nolte ja Albert Finney.

Õnnestunud stsenaarium võimaldas Nichollsil keskenduda kirjutamisele ning peagi valmis romantiline telesari "I Saw You". Telesarja "Cold Feet" kolmanda hooaja stsenaariumi eest kandideeris ta Briti teleauhindade jagamisel parima uue autori kategoorias. Samuti kirjutas ta kuus seeriat sarjale "Rescue Me", kuid kui sarja tootmine pärast esimest hooaega lõpetati, otsustas Nicholls keskenduda romaani kirjutamisele.

Uuesti stsenaristitöö juurde pöördus ta 2005. aastal, kohandades BBC Shakespeare’i lavastuste sarja jaoks tunniajaseks telelavastuseks komöödia "Palju kära eimillestki".

2006. aastal valmis Nichollsi romaani põhjal film "Starter for 10". Järgneval aastal kirjutas ta Blake Morrisoni mälestuste põhjal filmi "And When Did You Last See Your Father?" stsenaariumi. 2008. aastal läks BBC eetrisse tema stsenaariumi järgi tehtud ekraniseering Thomas Hardy romaanist "D'Urberville'ide Tess". Hiljem kirjutas ta sama kirjaniku teosel "Far From the Madding Crowd" põhineva telefilmi stsenaariumi. Samuti on ta kirjutanud stsenaariumi Charles Dickensi romaani "Suured lootused" põhjal, mis 2009. aastal märgiti ära kui üks paremaid ekraanile jõudmata stsenaariume.

Oma romaani "One Day" põhjal kirjutas David Nicholls ise ka filmi stsenaariumi. Film "One Day" esilinastus augustis 2011, peaosades olid Anne Hathaway ja Jim Sturgess.

Näidendid[muuda | muuda lähteteksti]

2005. aastal kirjutas Nicholls Old Vici teatri 24 tunni festivali jaoks näidendi "Aftersun". Kümneminutilises näidendis astusid üles James Nesbitt, Saffron Burrows, Catherine Tate ja Gael García Bernal. Nicholls arendas lavateosest välja komöödia telekanalile BBC One, komöödia kesksetes rollides olid Peter Capaldi ja Sarah Parish ning see läks eetrisse 2006. aastal.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

David Nicholls elab Londonis koos elukaaslase Hannah' ja kahe lapsega.

Oma lemmikkirjanikena on David Nicholls nimetatud näiteks George Orwelli, Muriel Sparki, Fitzgerald John Donne’i, Charles Dickensit, Thomas Hardyt, T. S. Elioti, Philip Rothi, John Cheeverit ja Richard Yatesi.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. [1] David Nichollsi koduleht