Dariga Nazarbajeva

Allikas: Vikipeedia
Dariga Nazarbajeva

Dariga Nazarbajeva (kasahhi Дариға Нұрсұлтанқызы Назарбаева; sündinud 7. mail 1963 Temirtaus) on Kasahstani jurist ja poliitik, riigi esimese presidendi Nursultan Nazarbajevi tütar.

Alates 20. märtsist 2019 2. maini 2020 oli ta Kasahstani parlamendi senati esimees.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Dariga sündis aastal 1963 tänapäeva Kasahstani alal Temirtaus. Tema isa on president Nursultan Nazarbajev. Ta õppis Moskva ülikoolis ja Kasahstani Riiklikus Ülikoolis.

Kodumaal juhatas ta riiklikku uudisteagentuuri Хабар. Aastal 2003 moodustas ta partei, mil nimeks Асар (Ühtsus). Aastal 2006 liitus partei teise parteiga, mil nimeks Отан (Isamaa, praegu kannab nime Nur Otan).[1]

3. aprillil 2014 sai temast parlamendi alamkoja Mazhilise aseesimees.

11. septembril 2015 sai temast peaministri asetäitja.[2]

Dariga oli abielus endise asevälisministri Rahhat Älijeviga, kes hiljem pages riigist. Aastal 2007 nad lahutati. Älijevi väitel lahutati nad Nursultan Nazarbajevi käsul ja ilma tema nõusolekuta. Neil sündis kaks poega – Nurali ja Aisoultan – ning tütar Venera.[3] Aastal 2003 sai temast vanaema, kui Nuralil sündis tütar Laura.

Dariga on ka harrastuslaulja. Ta soovis konservatooriumis laulmist õppida, ent isa käsul jättis need õpingud pooleli.[4]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]